ord napisał(a):
A poza tym takie objawy występują gdy podczas zakładania projektu wybierze się nieAVRowy toolchain. Niby na skrinach w okienku konsoli dla niepoznaki widać że kompilacja jest wykonana narzędziami AVR ale...
Nie rozpisując się: jedynie słuszna metoda założenia projektu AVR jest przez button na belce narzędziowej wybierając "C project" i potem "AVR Cross Target Application". NIE należy wybierać "C/C++ Project" -> "C Managed Build" -> "AVR Cross Target Application".
Tutaj jak najbardziej wszystko jest prawdą. Teraz jest git na macu i na pc. Muszę podziękować koledze
Cytuj:
Jeszcze słowo o tym co widać na skrinach z maka: a widać że eklips nie może znaleźć kompilatora czyli konfiguracja jest pokaszaniona. Dalej, nie ma to raczej związku z poprzednim ale: ścieżka do header files nie powinna kierować do katalogu spoza katalogu gdzie jest kompilator. Jeżeli headery są z 2013 roku a kompilator z, strzelam, 2020 to można się spodziewać konfliktu.
Z tym to będzie moja kolejna udręka. Wiem, że tutaj jest źle. Niestety słynny CrossPack dla macOS był rozwijany tylko do 2013 roku, tam avr-gcc był max w wersji 4.8 jeżeli dobrze pamiętam i nie nadaje się już na procesory Apple Silicon, tylko na Intela.
Tutaj coś źle mówisz bo ścieżki do Header File są inne .../avr/include a do wvr-gcc .../bin końcówka, nie mogą być w tym samym katalogu, tak jest na maci i na pc.
AVRDude można zainstalować z Home brew w wersji 7.3, jedynie czego nie mogę dodać to ścieżka do GNU make a używam pakietu z ToolChain z strony Microchip dla macOS obecnie i tam jest taka sama ścieżka jak do avr-gcc.
Więc pozwolę sobie pociągnąć temat dalej i jeżeli ktoś rozwiązał ten problem na macu u siebie, lub zna jakieś inne źródła do ToolChain to proszę o pomoc.
BTW.
Akurat w tej zakładce AVR w projekcie której tak szukałem nie mam do wyboru żadnego programatora to w programie AVRFusesCalc (to taki dosłownie prawie sam program jak MkAVRcalclutor Pana Mirka, też polskiego autora) programator działa i bez problemu wykrywa AVRy, można zmieniać fusebity itd.