Witam
Nie wiem co może być przyczyną problemów z programowaniem przez przejściówkę FT232RL, więc chciał bym się poradzić doświadczoną brać.
Mianowicie.
Przez programator procesor jest poprawnie wykrywany i mogę go bez problemu zaprogramować, tak przez środowisko IDE Arduino jak i mkAVR Calculator.
Natomiast po przełączeniu na przejściówkę z FT232RL Program się kompiluje i stop, a po jakimś czasie dostaję komunikat: avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00.
Tak się dzieje na dwóch różnych procesorach (fabrycznie nowe) Konkretnie ATMEGA328P-PU 1411. Sprawdzane w dwóch różnych płytkach. Z obu układów wyjęte praktyczne wszystko, żeby wyeliminować ewentualne konflikty - pozostały jedynie: wlutowane przyciski zwieralne do masy - bez fizycznych podciągnięć do plusa i dioda LED zasilania. Rezystor podciągający reset do plusa (5V) 10k i kondensatory odsprzęgające zasilanie (tantal 22u i 3 x 100n przy zasilaniu i procesorze) Oczywiście kwarc 16MHz (kondensatory 22p).
Przejściówka FT232RL sprawdzona. Jak również sprawdzone programowanie poprzez wyprowadzenie sygnałów z działającego Sundoino z Atmegą644P - ona programuje się i działa poprawnie (oczywiście w chwili programowania 644P wyjęta z podstawki).
Reset w przejściówce wyprowadzony raczej standardowo 100R+100n. Procedura jaką wykonałem w mkAVR Calculatorze na 328P to: Wybranie zewnętrznego kwarcu 16MHz. W Arduino IDE wybrana płytka Duemilanove 328, Programator USBasp, COM x na którym jest przejściówka. Następnie Podłączam USBasp do procesora i "Wypal bootloader". Na końcu dostaję komunikat że proces przebiegł pomyślnie.
Po przełączeniu na FT232: avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Po wgraniu jakiegoś przykładu odbierającego i nadającego przez COMa komunikacja z IDE jest bezproblemowa ECHO działa inne przykłady też. Problem jest jedynie z samym programowaniem.
Czy na wersję 328P Jest jakiś inny bootlodader może? Czy robię jakiś inny błąd? Próbowałem już nawet w mkAVR ręcznie wypalić bootloader (optiboot_atmega328.hex) i ustawić ręcznie Fusy na te w opisie płytki (low 0xFF, high 0xDA, ext 0x05, lock 0x0F).
|