Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 09:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2014, o 14:53 
Użytkownik

Witam serdecznie,

Miałem wątpliwości, w którym dziale zrobić wpis. Ostatecznie wyląduje tutaj :)
Jestem w trakcie tworzenia kodu do pomiaru wilgotnosci etc (ogólnie parametrów) i wysyłania ich do serwera (aplikacja C#).
Napotkałem jeden i juz mocno denerwujący mnie problem - na pewno to pierdoła. Stworzyłem strukturę, przetrzymuje ona pomiar i wraz z pomiarem datę z godzina jego powstania:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jak widac wsadziłem to w tablicę (na razie ilość elementów jest nieistotna). Stworzyłem (przy pomocy innych przykładów) taką oto funkcję do wysyłania pól struktury:
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Do tego funkcje scalającą wysyłanie:
język cpp

Problem polega na tym, że otrzymuje na serwerze tylko pierwsze znaki tzn "T" oraz wartość licznika. Pozostałe wartości nie docierają do serwera. Skąd to się bierze? Być może prozaiczny błąd w logice pryz wykorzystaniu wskaźników? Proszę o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2014, o 13:39 
Użytkownik

Super, że się zainteresowałeś :) Po stronie serwera uzyskuje jedynie 2 pierwsze dane tzn. "T" oraz "1" Nie ma żadnych pustych znaków etc. Sprawdzałem dodatkowo WireSharkiem, czy w ogóle wysyła jakieś pakiety - no i nic nie przesyła. Możliwe, że biblioteka nie "łyka" tego typu danych ?

PostNapisane: 3 paź 2014, o 15:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

client.write zwraca ilość wysłanych bajtów, może sprawdź co tam otrzymujesz?
Tak na marginesie: wysyłanie po jednym znaku, kiedy jednym wywołaniem funkcji możesz wysłać całą furkę bajtów wygląda mi raczej nie teges. No ale jak tam kto lubi ;-)

PostNapisane: 4 paź 2014, o 10:56 
Użytkownik

xor napisał(a):
client.write zwraca ilość wysłanych bajtów, może sprawdź co tam otrzymujesz?
Tak na marginesie: wysyłanie po jednym znaku, kiedy jednym wywołaniem funkcji możesz wysłać całą furkę bajtów wygląda mi raczej nie teges. No ale jak tam kto lubi ;-)

Chciałbym sprawdzić co zwraca funkcja jednak nie wiem jak to zrobić, używam Eclipse i byłoby miło jakbyś podpowiedział jak to zrobić.

Co masz na myśli mówiąc "jedynym wywołaniem funkcji"? Chciałem coś napisać, skleciłem coś takiego, co jest dla mnie zrozumiałe (biorąc pod uwagę moją wiedzę nt. wskaźników). Jeżeli istnieje lepszy sposób to proszę podziel się rozwiązaniem

Strefa czasowa: UTC + 1