Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lis 2024, o 20:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sie 2013, o 09:18 
Nowy

Przedstawiam mój sposób na obsługę klawiszy w Arduino. Może komuś się przyda.
Może ktoś z bardziej doświadczonych programistów powie też jak to zrobić prościej ;)

Na bazie koncepcji z książki niebieskiej, jednak kod pisany od zera przeze mnie.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kod pisany jak najprościej. Mam nadzieję, że zrozumiały.

Opiera się na timerze programowym zmniejszającym zmienną timerDebounce co 10ms aż do zera jako pomiar czasu.
Tryb pracy zawarty jest w zmiennej debounce_status, co jest opisane w komentarzu w programie.
Funkcja jest zabezpieczona przed nieprawidłowym działaniem przy wciskaniu kilku klawiszy naraz zmienną debounce_flag, warunek if() na początku programu.

Implementacja jest bardzo prosta, wystarczy w głównej pętli wywołać funkcje debounce dla każdego przycisku z odpowiednimi argumentami (pin do którego przycisk jest podłączony, kolejno czas drgan stykow x10ms, czas oczekiwania na powtarzanie funkcji x10ms, czas między powtórzeniami x10ms, funkcja wywoływana od razu, funkcja wywoływana podczas powtarzania).

2 sprawy...

1. Kody zgodnie z czerwoną dyrektywą nad oknem edycji postu wklejamy przez SYNTAX a nie CODE
2. Co to ma wspólnego z Arduino ??

--- tym razem poprawiam ... SunRiver

Funkcjonalność PW została chyba wyłączona na forum, więc odpiszę tutaj:
1. Przepraszam, ja tu pierwszy raz na forum
2. Program wykorzystujący funkcje typowe dla ARDUINO jak: digitalWrite(), setup(), loop(), delayMicroseconds() itd. wydawało mi się, że powinien być w dziale arduino.
Dział w końcu nazywa się ARDUINO C++
Dziękuję dobranoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1