Piszę co prawda w dziale poświęconym Arduino, ale tak naprawdę zagadnienie komunikacji z API Twittera interesuje mnie w stopniu nieco bardziej ogólnym, jak na razie bez skupiania się na konkretnej rodzinie mikrokontrolerów.
Pamiętam, że jeszcze kilka lat temu powstawało sporo projektów wykorzystujących Arduino, Ethernet Shielda i twitterowe API. Dostęp do niekrytycznych informacji był wtedy banalny - wystarczyło wysłać odpowiednie żądanie GET, a w zamian otrzymywało się JSON-a z interesującymi nas danymi.
Teraz jednak zajrzałem do opisu API i widzę, że sporo się od tego czasu pozmieniało: wymagane jest SSL (to mnie akurat nie dziwi) i autoryzacja przez OAuth. O ile SSL nie stanowi problemu (zawsze można sięgnąć po jakiś 32bitowy MCU, ewentualnie ESP8266) to nie udało mi się znaleźć opisu procedury autoryzacji z poziomu mikrokontrolera. Wszystko na co trafiłem, to przykłady dotyczące gotowych bibliotek OAuth pod języki skryptowe na "większe" platformy.
Moje pytanie sprowadza się więc do następującej kwestii: czy istnieje jakiś sposób na bezpośredni dostęp do twitterowego API z poziomu Arduino/STM32/PIC32/ESP? Czy też na chwilę obecną jedynym wyjściem jest zastosowanie w projekcie jakiejś małej linuksowej płytki (Linkit Smart, Onion Omega) lub postawienie sobie prywatnej bramki na Raspberry Pi?
|