Cytuj:
1. otwieranie nieodpowiedniego portu(np.: Ty otwierasz port COM5, a urządzenie jest podpięte pod np. port COM1).
Nie mam możliwości nawet wyboru portu, opcja jest nieaktywna.
Dodam, że wcześniej bez problemu się łączyłem, od razu był dźwięk podpięcia urządzenia.
Cytuj:
2. brak dostępu do portu z powodu braku uprawnień administratora(ja miałem tak przy linuksie ale nie wiem jak jest w windowsie).
Raczej niczego nie zmieniałem. W menadżerze urządzeń też nie ma wykrytegu urządzenia;/
Cytuj:
3. ja mam taką sytuację, że jeśli podepnę programator(nie używam arduino) pod USB po całkowitym uruchomieniu komputera to go nie wykrywa i mam taki sam efekt jak Ty, ale jeśli go podłączę najpierw do USB, a potem wlączę komputer to problem znika i wszystko działa prawidłowo(programator jest wykrywany i widać go w menadżerze urządzeń).
Sprawdziłem przed chwilą bo tego jeszcze nie próbowałem. Wyłączyłem kompa podłączyłem arduino, właczyłem komputer, w arduino zapalone są diody ON i L. I tyle, bo w Arduino IDE nic nie widać, wybór portu nieaktywny, podczas próby wgrania programu pojawił się teraz taki komunikat:
Kod:
Wielkość binarna szkicu: 1 084 bajtów (maksymalnie: 32 256 bajtów)
processing.app.SerialNotFoundException: Port szeregowy 'COM5' nie został znaleziony. Czy wybrałeś prawidłowy z menu Narzędzia (Tools) > Port szeregowy (Serial Port) ?
at processing.app.Serial.<init>(Serial.java:191)
at processing.app.Serial.<init>(Serial.java:77)
at processing.app.debug.Uploader.flushSerialBuffer(Uploader.java:77)
at processing.app.debug.AvrdudeUploader.uploadViaBootloader(AvrdudeUploader.java:175)
at processing.app.debug.AvrdudeUploader.uploadUsingPreferences(AvrdudeUploader.java:67)
at processing.app.Sketch.upload(Sketch.java:1671)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1627)
at processing.app.Sketch.exportApplet(Sketch.java:1599)
at processing.app.Editor$DefaultExportHandler.run(Editor.java:2380)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Chyba mam pobawione z Arduino;/;/