Ostatnimi czasy wzięło mnie na Ardunizację, trochę poszperałem, trochę poczytałem i owocem tego jest tytułowe ARDUINO 1.5.2 for ATB.
MOD ten bazuje na wersji 1.5.2, a podzieliłem go na cztery części sprzętowe:
1.
ATB 1.0x - 5V - z procesorami: ATMega16, ATMega32, ATMega644P i ATMega1284P - pierwsze dwa bazują na standardowych "core files" ostatnie dwa na MicroduinoCores+
2.
ATB 1.0x - 5V w/ konwerter ATmega8/48/88/168/328 - z procesorami: ATMega8, ATMega88P, ATMega168 i ATMega328 - wszystkie bazuj na standardowych "core files"
3.
ATB 1.0x - 5V w/ konwerter ATtiny2313/13/15/25/45/85 - z procesorami ATTiny2313, ATTiny25, ATTiny45 i ATTiny85 - wszystkie bazują na ATtiny Cores
4.
ATB 1.0x - 5V w/ ATB SHIELD M128 - z procesorem ATmega128 - który to bazuje na "core files" kolegi SunRiver
Co widać poniżej.
Poza tym podmieniłem wersja pakietu WINAVR na ostatnią z 2010r, podmieniłem avrdude na wersję z najnowszego mkAVRCalculatora, dodałem dwa nowe programatory AVR-Doper (to taki mniej popularny brat USBASP, niegdyś dostępny na znanym portalu aukcyjnym jako DUAL-AVR, a którego posiadam
) i ATNEL ATB-F232R Prog - tu wiadomo znany i lubiany znajduje się na ATB 1.0x i ATB-USB-RS232.
I teraz najważniejsze, mój MOD nie korzysta w ogóle z bootloaderów, programy są kompilowane i ładowane (UPLOAD) bezpośrednio do procesora za pomocą FT232R będącego na pokładzie ATB - kliknięciem na ikonkę ZAŁADUJ (UPLOAD).
Sposób podłączenia programatora ATNEL ATB-F232R jest standardowy -
LINK Wszystkie procesory są tak skonfigurowane że za każdym razem podczas UPLOAD-u ustawiane są odpowiednie FUSY do pracy z zewnętrznym oscylatorem kwarcowym - procesory Mega i Tiny2313 i wewnętrznym oscylatorem pozostałem procesory Tiny oraz wyłączany jest JTAG jeśli jest. Dodatkowo zapisywany (kasowany) jest Lock Bajt o wartości 0x3F - czyli procesor zostaje odblokowany - tak na wszelki wypadek jak by się okazało że z jakiegoś powodu wcześniej był by zabezpieczony.
ARDUINO 1.5.2 for ATB można pobrać z mojego Dropsa z katalogu Arduino - bezpośredni
LINK tutaj lub LINK z mojej stopki.
Do każdego części sprzętowej zrobiłem rysunek PINOUT, tak żeby na początku zbytnio się nie miotać z podłączeniami
- bardzo prosty, żadna rewelacja
- można je pobrać z katalogu jak wyżej.
Dlaczego akurat wersja 1.5.2?, a to dla tego że jest to najwyższa wersja (na dzień dzisiejszy) jaka może współpracować z ARDUINO plugin-em V2 pod ECLIPSE pochodzącym ze strony -
LINK.
Gotową najnowszą wersje tegoż plugin-u połączonego już z Eclipse można pobrać z -
eclipseArduinoUwaga !!!Z racji że nie posiadam wszystkich procesorów ani konwerterów do ATB, o wolnym czasie w nadmiarze nie wspomnę
- fizyczne bardzo podstawowe testy przeprowadziłem tylko na procesorze ATMega644P i ATMega32.
Prośba!!!Do wszystkich osób bardziej lub mniej doświadczonych w ARDUIONO, a także do wszystkich zainteresowanych o testy, uwagi, informacje o błędach, propozycje dodania nowych procesorów, zmian lub dodania nowych F_CPU do istniejących procesorów, ulepszenia rysunków PINOUT itp.
Fajnie by było żeby wspólnymi siłami stworzyć w miarę stabilną platformę ARDUINO dla ATB.
Miłej zabawy...