Witam, jestem nowy. Przybyłem na wasze forum ponieważ mam problem z wysterowanie silnika krokowego.
Pytałem również na elektrodzie ale jakoś nie pomogli. Przeglądając internet trafiłem na to forum.
Mam nadzieję że mi pomożecie.
Silnik bipolarny wykręciłem ze skanera w urządzeniu wielofunkcyjnym.
Jedyne dane jakie o nim mam to:
STP-42D0009
1.8° /STEP 1.5 Ω
09793G.
Przeszukałem internet i trafiłem na bardzo podobny silnik (zewnętrznie podobny).
[ fotki na forum wrzucamy tak: topic44.html - na przyszłość wątek zostanie usunięty - jeśli kolega się do tego nie zastosuje - mirekk36 ]Mój wygląda identycznie, również ma 4 przewody w kolorze szarym.
Miernikiem zlokalizowałem 2 cewki.
Podłączyłem go pod sterownik motor shield L293D
[ fotki na forum wrzucamy tak: topic44.html - na przyszłość wątek zostanie usunięty - jeśli kolega się do tego nie zastosuje - mirekk36 ]Do arduino wgrałem taki kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Na początku podłączyłem tylko zasilanie z usb, silnik działa. Lecz nie ma siły, trzeba mu pomagać żeby się obrócił.
Potem podłączyłem zasilanie oddzielne do sterownika 5V,0.7A.
Teraz również silnik obraca się, już nie muszę mu "pomagać" lecz czasem gubi kroki i ma bardzo mało siły.
No to podłączyłem 12V,1.08A, teraz silnik ma siłę ale robi co chce. Kręci się w lewo, prawo, skacze chaotycznie.
Wpisuję kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Silnik robi jeden pełny obrót, po czy zaczyna się zacinać.
Nie widziałem co z nim dalej zrobić, więc podłączyłem jeszcze pod sterownik
L298N Dual H-Bridge 3A Motor Driver Board.
[ fotki na forum wrzucamy tak: topic44.html - na przyszłość wątek zostanie usunięty - jeśli kolega się do tego nie zastosuje - mirekk36 ]Kod:
język c
Podłączyłem wszystko pod zasilanie z usb, silnik działa ale dopiero jak mu pomogę, nie ma siły.
No to zasilacz 5V,0.7A pod sterownik, usb pod arduino. To samo, nie ma siły.
Podłączam zasilacz 12V,1.08A pod sterownik, zasilanie arduino z usb, sterownik z arduino połączony GND.
Przy próbie poruszenia silnika (silnik drga) dioda na sterowniku gaśnie, po czym zapala się itd.
No to spróbowałem 12V pod sterownik, i wyjściem 5+ ze sterownika podłączyć arduino. Lecz wtedy jest to samo. Dioda gaśnie przy próbie ruchu.
Mam jeszcze zalicz 12V,2A ale na razie nie podłączałem.