Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 20:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2016, o 10:06 
Nowy

Witam, jestem nowy. Przybyłem na wasze forum ponieważ mam problem z wysterowanie silnika krokowego.
Pytałem również na elektrodzie ale jakoś nie pomogli. Przeglądając internet trafiłem na to forum.
Mam nadzieję że mi pomożecie.

Silnik bipolarny wykręciłem ze skanera w urządzeniu wielofunkcyjnym.
Jedyne dane jakie o nim mam to:
STP-42D0009
1.8° /STEP 1.5 Ω
09793G.

Przeszukałem internet i trafiłem na bardzo podobny silnik (zewnętrznie podobny).
[ fotki na forum wrzucamy tak: topic44.html - na przyszłość wątek zostanie usunięty - jeśli kolega się do tego nie zastosuje - mirekk36 ]

Mój wygląda identycznie, również ma 4 przewody w kolorze szarym.
Miernikiem zlokalizowałem 2 cewki.

Podłączyłem go pod sterownik motor shield L293D
[ fotki na forum wrzucamy tak: topic44.html - na przyszłość wątek zostanie usunięty - jeśli kolega się do tego nie zastosuje - mirekk36 ]

Do arduino wgrałem taki kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Na początku podłączyłem tylko zasilanie z usb, silnik działa. Lecz nie ma siły, trzeba mu pomagać żeby się obrócił.
Potem podłączyłem zasilanie oddzielne do sterownika 5V,0.7A.

Teraz również silnik obraca się, już nie muszę mu "pomagać" lecz czasem gubi kroki i ma bardzo mało siły.

No to podłączyłem 12V,1.08A, teraz silnik ma siłę ale robi co chce. Kręci się w lewo, prawo, skacze chaotycznie.
Wpisuję kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Silnik robi jeden pełny obrót, po czy zaczyna się zacinać.

Nie widziałem co z nim dalej zrobić, więc podłączyłem jeszcze pod sterownik L298N Dual H-Bridge 3A Motor Driver Board.

Kod:
język c

Podłączyłem wszystko pod zasilanie z usb, silnik działa ale dopiero jak mu pomogę, nie ma siły.
No to zasilacz 5V,0.7A pod sterownik, usb pod arduino. To samo, nie ma siły.
Podłączam zasilacz 12V,1.08A pod sterownik, zasilanie arduino z usb, sterownik z arduino połączony GND.
Przy próbie poruszenia silnika (silnik drga) dioda na sterowniku gaśnie, po czym zapala się itd.

No to spróbowałem 12V pod sterownik, i wyjściem 5+ ze sterownika podłączyć arduino. Lecz wtedy jest to samo. Dioda gaśnie przy próbie ruchu.

Mam jeszcze zalicz 12V,2A ale na razie nie podłączałem.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2016, o 11:58 
Nowy

Właśnie wpadłem na pewien pomysł, tylko zapytam wcześniej żeby nic nie spalić.

Odnośnie L298N-
Czy ja muszę podłączyć to tak:
Do wyjścia 12V i GND zasilacz 12V, wyjmuję zworkę i pod wejście 5V i GND podłączam zasilanie z arduino.
Czy w ten sposób nic nie spalę?

PostNapisane: 12 sty 2016, o 13:00 
Użytkownik

Spróbuj tak dla sterownika motor control shield pierwszy od góry, silnik podłączyć pod m1 i m2 lub m3 i m4 (cewki odpowiednio, nie pomieszaj przewodów), zasilanie arduino i sheld z USB, zasilanie silników pod złącze M+, GND zasilacz do silnika użyj 12V 1.08A lub 2.0A. zasilacz podłącz pd tą samą listwę co komputer. Odpal program i testuj. Podejrzewam że coś źle rozpoznałeś cewki silnika, najprościej jest to zrobić zwierając dwa przewody ze sobą i pokręcić ośką silnika, jak będzie się obracała luźno tak jak przed zwarciem to nie trafiłeś ;) jak poczujesz opór prawie taki że nie będziesz mógł obrócić ośki to masz zidentyfikowaną cewkę silnika, potem formalnością jest identyfikacja drugiej.

PostNapisane: 12 sty 2016, o 19:32 
Nowy

Hej, dziękuję za odpowiedź. Zrobiłem jak napisałeś, połączyłem 2 przewody i silnik chodził ciężej. Podłączyłem je pod m1 pozostałe (też po zwarciu silnik chodził ciężej) do m2.

Zasilacz 12V pod shielda. Aby wykluczyć zepsuty silnik, dostałem jeszcze jeden (taki sam model), który zachowuje się tak samo.

Nagrałem filmy:

KOD jaki był wgrany:
język c

1. Shield L293D + 12V
https://youtu.be/IURKOhXHxlE
2. Shield L293D + 5V
https://youtu.be/8Sf-VR-ljmA
3. Shield L293D + 5V większe obroty = 100
https://youtu.be/NeP7bLbsLo8

Zobaczcie co się dzieje na MICROSTEP, i dodatkowo silnik nie ma siły. Wystarczy lekko musnąć żeby się zatrzymał.

4. L298N + 12V

KOD:
język c

https://youtu.be/OaxbTSOgNQ8

PostNapisane: 13 sty 2016, o 00:21 
Nowy

Udało się, w końcu silnik chodzi tak jak powinien, przynajmniej naradzie.

Podłączyłem go do Shielda, tylko pod złącza M3 i M4. Na tych złączach działa tak jak powinien, natomiast na złączach M1 i M2 działa jak na filmikach.

Podpiąłem 2 silniki , dałem takie samo sterowanie dla obu, ten na m3 i m4 wykonuje ruchy prawidłowo, a ten na m1 i m2 zacina się i nie ma siły.

Podmieniałem w slotach układy L293D ale na obu silnik w M3 i M4 działa dobrze.

Jaka może być przyczyna? Dodatkowo to L293D którego używam bardzo się grzeje. Czy powinienem dać na to jakiś radiator albo wiatraczek?

PostNapisane: 6 mar 2016, o 10:11 
Nowy

Nikt mi nie pomoże?

Strefa czasowa: UTC + 1