Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 20:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lut 2016, o 11:07 
Nowy

Cześć,

Mam taką plytkę (ATMEGA32):
http://gotronik.pl/zestawyuruchomieniowe/mod_avr_atmega16v2.html
Używam jej ze środowiskiem Arduino i USBAsp. Płytka działa ok, ale chcąc komunikować się przez USB muszę mieć podłączony zarówno programator, jak i USB. Chciałbym ograniczyć się do jednego kabla USB pomiędzy płytką a PC. Po poszukiwaniach nie znalazłem bootloadera Arduino dla ATMEGI32. Czy można wykorzystać plik hex dla innego procesora? Czy ewentualnie inne bootloadery będą współpracować z Arduino IDE? I czy w razie problemów z bootloaderem programator będzie umożliwiał jego całkowite usunięcie i wgranie od nowa (po wylączeniu locka we fuse bitach)?

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lut 2016, o 15:25 
Użytkownik

Masz na swojej płytce wbudowany konwerter USB-RS232 na układzie FR232RL a on może robić za programator. Dzięki czemu będziesz miał tylko jedno podłączenie USB do PC.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 lut 2016, o 15:38 
Nowy

Tak, ale z tego co rozumiem muszę w tym celu wrzucić na procka bootloader. To prawda, czy można programować układ z USB bez tego?

PostNapisane: 29 lut 2016, o 15:47 
Użytkownik

Nie wiem, jak w przypadku tej płytki, ale w arduino jest dodatkowy uC, który jest tylko konwerterem z USB na (chyba) UART. I tam potrzebujesz mieć bootloader w procku, bo to dzięki niemu wgrywasz program

PostNapisane: 29 lut 2016, o 15:50 
Nowy

Sugerujesz, że bootloader wgrywa się na Atmege16, która robi za konwerter, a nie na "docelowy" procesor Atmega328? Wydaje mi się, że jest inaczej.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 15:53 
Użytkownik

Nie, na docelowy procesor. Pisząc "I tam" chodziło mi o płytkę arduino. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

PostNapisane: 29 lut 2016, o 20:33 
Użytkownik

Cytuj:
Tak, ale z tego co rozumiem muszę w tym celu wrzucić na procka bootloader. To prawda, czy można programować układ z USB bez tego?

Nic nie musisz, dzięki FT232R masz prawdziwy programator ISP programujący wszystkie funkcje.
Aby szybko zrobić i się nie narobić to zacznij od ściągnięcia avrdude, które daje mkAVRCalculator, bo on ma na pewno poprawną obsługę programatora po FT232R (nie wiem jaką wersję masz w arduino). Przy okazji masz pokazane na obrazku w mkAVRCalculator (jak wybierzesz programator ATB-FT232R) jak należy podłączyć piny FT232R z pinami na złączu ISP (najlepiej zrób sobie przejściówkę kabelki - złącze KANDA). Po zainstalowaniu avrdude i obejrzeniu połączenia do ISP, to już nie poużywasz sobie mkAVRCalculatora z programatorem na swojej płytce, bo program ma ograniczenia i pracuje tylko z oryginalnymi ATNELowskimi programatorami po FT232R.

Przykładowa komenda wgrywająca z avrdude program Test.hex do procesora ATmega16:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 lut 2016, o 20:40 
Użytkownik

http://www.sunduino.pl/wordpress/atmega ... ozwiazane/
skoro musisz używać bootloadera arduino choć nie polecam :)

PostNapisane: 29 lut 2016, o 23:04 
Nowy

Dzięki za rady. Odnośnie ATB-FT232R - na płytce mam wyjścia tylko RX i TX, a tutaj trzeba podpiąc 4 inne piny do złącza ISP, wiec odpada (chyba, że czegoś nie widze).
Arduino chciałem używać, bo całe środowisko działa bardzo przyjemnie. Odradzasz ogólnie bootloader Arduino, czy konkretnie sunduino? Widzę, że tam w fuse bitach ustawiony jest kwarc 16MHz, natomiast w mojej płytce był z nim problem (pomimo obecności kwarcu 16MHz na płytce, po zmianie fuse bitów uc przestał reagować, dopiero ręczne przytrzymanie kwarcu przy odpowiednich nóżkach pozwoliło wrócić z fuse bitami do wewnętrznego 8MHz). Czy wrzucenie tego bootloadera przy zachowaniu 8MHz może zadziałać (chodzi o plik .hex, który też najpewniej był tworzony z założeniem posiadanie kwarcu 16MHz)?

PostNapisane: 1 mar 2016, o 19:40 
Nowy

Sprobowalem Optiboot'a. Sciagnalem https://github.com/Optiboot/optiboot , zbdowalem pod Windowsem (uzywajac avr-gcc z bin Arduino) wolajac:
make atmega32 AVR_FREQ=8000000 FLASHES=2 LED=B1 BARUD_RATE=19200
zmienilem FUSE bity tak, zeby zostawić kwarc 8MHz, a BOOTRST=0, BOOTSZ1 = 1 i BOOTSZ0 = 1, wrzcilem hexa przez AVRDUDE i efekt jest taki, ze diodka miga 2 razy tak jak skonfigurowana. Jak teraz z tego korzystac w Arduino IDE?
-------------
Optiboot dziala, chociaz musialem sie troche pobawic w debugowanie. Jesli komus sie przyda, to w Arduino IDE trzeba edytowac plik boards.txt, zeby ustawic odpowiednia predkosc i piny, wybrac Arduino ISP lub STK500, kliknac "upload sketch", po czym zresetowac uC.

Strefa czasowa: UTC + 1