Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 12:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwi 2015, o 12:21 
Nowy

Witam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników. Chciałbym na wstępie zaznaczyć że jako początkujący w temacie będę stawiał dużo pytań. Znalazłem w sieci bardzo interesujący mnie projekt kontrolera temperatury z wyświetlaczem oparty o arduino. Zaznaczam ze używam Arduino 1.5.5. Problem jaki napotkałem po ściągnięciu pliku jest następujący:
1 - przy próbie skompilowania pliku otrzymuje serię błędów:

"
Extruder.ino: In function 'void displayTemperaturesInformation()':
Extruder:261: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:262: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:264: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:266: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:268: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:269: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:273: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:277: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:283: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:284: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:286: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:288: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:292: error: 'class String' has no member named 'append'
Extruder:294: error: 'class String' has no member named 'append'
"

2. Idąc za poradami innych użytkowników zmieniłem w kodzie następująca forme - 'append' - concat
3. Teraz otrzymałem takie cos:

"
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp:4:22: error: WProgram.h: No such file or directory
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp: In constructor 'Bounce::Bounce(uint8_t, long unsigned int)':
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp:11: error: 'millis' was not declared in this scope
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp:12: error: 'digitalRead' was not declared in this scope
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp: In member function 'void Bounce::write(int)':
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp:20: error: 'digitalWrite' was not declared in this scope
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp: In member function 'int Bounce::update()':
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp:46: error: 'millis' was not declared in this scope
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp: In member function 'long unsigned int Bounce::duration()':
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp:58: error: 'millis' was not declared in this scope
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp: In member function 'int Bounce::debounce()':
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp:71: error: 'digitalRead' was not declared in this scope
C:\Users\AMD\Documents\Arduino\libraries\Bounce\Bounce.cpp:73: error: 'millis' was not declared in this scope
"

Starałem się znaleźć jakaś wskazówkę w sieci jednak moje próby po trzech dniach walki skończyły się na jeszcze większej ilości błędów. Brnąc dalej w temacie doszedłem do wniosku ze zapewne chodzi o biblioteki z których korzystał autor projektu:
#include <WString.h>
#include <LiquidCrystal.h>
#include <Bounce.h>
A że projekt jest z roku 2010 i autor kompilował pod arduino ? ... - tak wiec poziom mojej wiedzy jako początkujący jest niestety niewystarczający dlatego proszę kogoś z większa jej ilością o jakieś wskazówki. A tutaj kod:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Źle wstawiony listing - Różowo - zielony J.

Ostatnio edytowano 10 kwi 2015, o 20:50 przez hlystek, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2015, o 13:46 
Użytkownik

Popraw listing bo masakra wyszła

syntax c ma być

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1