Poczytałem trochę o budowie rdzenia, o tym co trzeba skonfigurować żeby procesor STM32407VG na płytce DISCOVERY miał szanse zrobić coś pożytecznego i postanowiłem przejść do czynów.
Ponieważ jest darmowe i krążą o nim opinie że jest proste w obsłudze na początek wybrałem dziecko z CooCox a konkretnie CoIDE v.1.7.7 ( aktualna ) i doinstalowałem toolchaina (gcc-arm-none-eabi-4_8-2014q3-20140805-win32.exe) potem jeszcze soft od ST-Linka i gitara
No to teraz trzeba spróbować coś najprostszego skompilować i wgrać do flasha żeby coś się w ogóle wykonało.
Otworzyłem nowy projekt, wybrałem procesor i w CoIDE z Repository/Peripheral dodałem GPIO.
Program automatycznie utworzył projekt, sam utworzył jego foldery i sam dodał resztę niezbędnych plików.
Ale jak się przyjrzałem hierarchii katalogów projektu okazało się że utworzył dwa katalogi o nazwach
cmsis_boot a poniżej
cmsis_boot_ Po co dwa ?
Zacząłem przeglądać treść dołączonych plików i jest kolejna dziwna rzecz i w katalogu
cmsis_boot i w katalogu
cmsis_boot_ są częściowo te same (?) pliki.
A dwa z nich ( system_stm32f4xx.c oraz system_stm32f4xx.h ) umieszczone w cmssis_boot są zupełnie puste !
Ale ok, mało jeszcze wiem .... może tak ma być ?
No to mówię skompiluję projekt żeby zobaczyć czy się da skompilować ....
I kolejny zonk ... bo nie bardzo rozumiem jak zinterpretować komunikat który kompilator wywalił.
---------------------------------
GCC HOME: C:\Program Files (x86)\GNU Tools ARM Embedded\4.8 2014q3\bin
compile:
[mkdir] Created dir: C:\CooCox\CoIDE\workspace\test\test\Debug\bin
[mkdir] Created dir: C:\CooCox\CoIDE\workspace\test\test\Debug\obj
[cc] 200
BUILD FAILED
Output filename conflict: startup_stm32f4xx.o would be produced from C:\CooCox\CoIDE\workspace\test\cmsis_boot\startup\startup_stm32f4xx.c and startup_stm32f4xx.c
Total time: 0 seconds
Na moim etapie to masło maślane ....
Czy ktoś potrafi pomóc w rozwiązaniu mojego problemu albo przerabiał już tego typu zdarzenia ?
Wklejam plan sytuacyjny .....
Poratujcie wiedzą koledzy, bo zacząłem się kręcić w miejscu teraz ....