Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 21:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 paź 2014, o 10:58 
Użytkownik

Poczytałem trochę o budowie rdzenia, o tym co trzeba skonfigurować żeby procesor STM32407VG na płytce DISCOVERY miał szanse zrobić coś pożytecznego i postanowiłem przejść do czynów.
Ponieważ jest darmowe i krążą o nim opinie że jest proste w obsłudze na początek wybrałem dziecko z CooCox a konkretnie CoIDE v.1.7.7 ( aktualna ) i doinstalowałem toolchaina (gcc-arm-none-eabi-4_8-2014q3-20140805-win32.exe) potem jeszcze soft od ST-Linka i gitara :D
No to teraz trzeba spróbować coś najprostszego skompilować i wgrać do flasha żeby coś się w ogóle wykonało.
Otworzyłem nowy projekt, wybrałem procesor i w CoIDE z Repository/Peripheral dodałem GPIO.
Program automatycznie utworzył projekt, sam utworzył jego foldery i sam dodał resztę niezbędnych plików.
Ale jak się przyjrzałem hierarchii katalogów projektu okazało się że utworzył dwa katalogi o nazwach cmsis_boot a poniżej cmsis_boot_
Po co dwa ?
Zacząłem przeglądać treść dołączonych plików i jest kolejna dziwna rzecz i w katalogu cmsis_boot i w katalogu cmsis_boot_ są częściowo te same (?) pliki.
A dwa z nich ( system_stm32f4xx.c oraz system_stm32f4xx.h ) umieszczone w cmssis_boot są zupełnie puste !
Ale ok, mało jeszcze wiem .... może tak ma być ?
No to mówię skompiluję projekt żeby zobaczyć czy się da skompilować ....
I kolejny zonk ... bo nie bardzo rozumiem jak zinterpretować komunikat który kompilator wywalił.

---------------------------------
GCC HOME: C:\Program Files (x86)\GNU Tools ARM Embedded\4.8 2014q3\bin
compile:
[mkdir] Created dir: C:\CooCox\CoIDE\workspace\test\test\Debug\bin
[mkdir] Created dir: C:\CooCox\CoIDE\workspace\test\test\Debug\obj
[cc] 200

BUILD FAILED
Output filename conflict: startup_stm32f4xx.o would be produced from C:\CooCox\CoIDE\workspace\test\cmsis_boot\startup\startup_stm32f4xx.c and startup_stm32f4xx.c
Total time: 0 seconds

Na moim etapie to masło maślane ....
Czy ktoś potrafi pomóc w rozwiązaniu mojego problemu albo przerabiał już tego typu zdarzenia ?
Wklejam plan sytuacyjny ..... :D Poratujcie wiedzą koledzy, bo zacząłem się kręcić w miejscu teraz ....

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 paź 2014, o 12:40 
Użytkownik

Podchodząc do projektu "z łopatą" czyli po nadpisaniu plików w katalogu cmsis_boot przez odpowiednie pliki z katalogu cmsis_boot_ wygląda na to że projekt się kompiluje, daje wgrać i odpala ...
Więc teoretycznie chyba problem rozwiązałem, ale może ktoś jarzy po co CoIDE robi dwa katalogi ... ?

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

-------------------------------------
cmsis_boot – folder zawierający:

stm32f4xx.h – plik opisujący strukturę wewnętrzną układów STM32F4xx,
stm32f4xx_conf.h – plik zawierający ustawienia konfiguracyjne projektu,
folder startup i plik startup_stm32f4xx.c – zawierający kluczowe ustawienia i realizujący start systemu od resetu do wejścia w funkcję main();
stm32f4xx_it.h – plik zawierający definicje funkcji obsługi wyjątków oraz przerwań,
stm32f4xx_it.c – plik zawierający funkcje obsługi wyjątków, przerwań oraz funkcje pomocnicze,
board_stm32f4discovery.h – plik zawierający definicje sprzętowej struktury systemu rozwojowego,
board.c_stm32f4discovery – plik zawierający funkcje obsługi sprzętowej systemu (konfiguracja portów I/O, inicjalizacja peryferiów, sterowniki odwołujące się do rejestrów, itp.)
ponadto istnieją jeszcze 2 fantomy (puste pliki) o nazwach system_stm32f4xx.h, system_stm32f4xx.c. Ich obecność może być konieczna, aby uniknąć błędu podczas dodawania plików z Repozytorium. IDE zapamiętuje ilość i nazwy plików w poszczególnych folderach Repozytorium, przy pierwszej próbie tworzenia nowego projektu dla wybranego uC. Puste pliki można usunąć z drzewa i folderu projektu po ich załadowaniu z Repozytorium.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1