Witam, na początku chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum
Niestety problem jaki mam zmusił mnie do poproszenia o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników... próbuję dobrać się do karty pamięci jednakże nie udaje mi się utworzyć na karcie SD pliku. Może najpierw pokażę kod a potem wyjaśnię gdzie jest problem.
Inicjalizacja SPI
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Funkcja DESELECT() powoduje ustawienie CS karty na 1.
disk_initialize()
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
FCLK - oba
język c
power_on()
język c
oraz main
na wyświetlaczu pojawia mi się literka 'k' znacząca o nieudanej inicjalizacji disk_init... oraz 'o3' znaczące kolejno FR_OK z z f_mount oraz FR_NOT_READY z f_open <- skutek błędnej inicjalizacji. dodatkowo ustaliłem, że karta nie wchodzi w stan natywny, ponieważ po użyciu kodu:
język c
otrzymuje cyfry 1 oraz 5. Tak więc warunek dotyczący CMD0 nie jest spełniony.
Jak widzicie funkcji jest sporo, zależności pomiędzy nimi również. Próbowałem już wielu rzeczy i nie bardzo wiem gdzie jest problem. Gdyby ktoś mógł zerknąć na kod i coś mi podpowiedzieć byłbym wielce wdzięczny
EDIT:
Poprawione
Pozdrawiam
Giani91