Tak dałem ciała na całej linii , miałem śliczny wstęp i w ogóle zwaliste fundamenty , ale przyszła powódź
i się zawaliło hehehe ...
No nic trudno po próżnicy by tu gadać .....
Wspomnę wiec przed sednem sprawy tylko tyle że przedstawię dwa firmowe środowiska , ale tak po macoszemu lekko. Powodem tego jest potrzeba chwili na pokazanie że EVB może być też tanie
i doskonale uzupełniać to które już mamy , dodając nowe możliwości, a że gadają we wspólnym języku
C i przy okazji są tanie warto się im przyglądnąć z bliska.
Dlaczego tak , no cóż pierwsza myśl przewodnia jest najlepsza , ale paść się poszła ....
Wiec tak, wydaje mi się iż potrzeba rynku i czasu na 16 i 32bit jest coraz większa i warto mieć obeznanie
z nimi tym bardziej że są to male bestie , ale kuszące.
16BIT ------------------------------>
Texas Instruments w odpowiedzi zapewne na Arduino , które dodatkowo wzmocniło pozycje AVR
na rynku tanich mikrokontrolerów 8bitowych do zadań specjalnych , odpowiedziało 16 bitowym
środowiskiem o nazwie MSP430Value Lilne LaunchPad ...
Czym to LP jest ??
To niewielkich rozmiarów płytka/programator
dla procesorów MSP430 w obudowach DIP 14 i 20
nóżkowych. Są to procesorki 16 bitowe , ale możemy je porównać z naszymi znanymi Tiny2313 czy
atmega8/168.
Co ciekawe TI sprzedaje LP w cenie 4,30USD dlatego jest to tak ciekawa płytka, dodatkowo
dostajemy oprócz PCB z programatorem/debugerem aż 2 procesorki :
MSP430G2231
MSP430G2211
I co też cieszy :
miniaturowy kwarc 32.768Khz (
www.microcrystal.com),
dwie naklejki z logo Launchpad ,
kabelek USB mini B o długosci 0,5m,
2 komplety 10-cio pinowych wtyków i gniazd do wlutowania ,
oraz mini poradnik Quick Start.
Wszystko w estetycznym pudełku.
Programowanie układów odbywa sie poprzez dedykowane środowiska:
* Code composer Studio ver. 4 (CCS) - do pobrania po rejestracji ze strony Texasa ,
wersja FREE posiada ograniczenie do 16KB kodu , ale to nie jest problem bowiem oba mikrokontrolery
są wyposażone w 2KB Flash.
* IAR Embedded Workbench Kickstart - również z ograniczeniem kodu do 4KB
Podsumowanie:Polecam zestaw , który może stanowić alternatywę dla mikrokontrolerów AVR dając możliwość
poznania 16 bitowych mikrokontrolerów firmy Texas Instruments z niskobudżetowej rodziny MSP430.
Dzięki przystępnej cenie całości dostajemy dosyć mocne środowisko sprzętowo-programistyczne wraz
z narzędziami do programowania i debugowania.
Więcej na mojej stronie , gdzie znajdziecie też kilka takich prostych przykładzików oraz :
http://processors.wiki.ti.com/index.php ... P-EXP430G2I tym sposobem 16Bit mamy z głowy
a powoli czas na 32bit ....