Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 29 mar 2020, o 22:16


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sty 2015, o 18:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

Udostępniany bootloader wgrany do płytki FREEBOARD
Potrafi nieco podenerwować ....
Nie jest dopracowane oprogramowanie Kinetis UPLOADER
jest sporo błędów itd... ale są źródła wiec możecie sobie sami poprawić ..


w każdym razie ... Bootloader macie tu:

https://www.dropbox.com/s/uv0c7vf7w6pa7 ... 0.zip?dl=0

a tu SREC ...

https://www.dropbox.com/s/gjv5j8n28hsjw ... r.zip?dl=0

to dla tych co mają JTAGA i chcą sie pobawić /...

Nasza FreeBOARD zgłasza się w win 8/8.1 jako urządzenie zgodne z HID :)

w archeo znajdziecie też Kinetis Uploader

W każdym razie tak czy siak jest on trochę jednak czasem upierdliwy
ważne sa przewody USB ... nie używać cienkich dziwadeł ...

bo będziecie mieć tak:

Obrazek

Bootloader version []0.4.0

co oznacza że wprawdzie urządzenie rozpoznano jednak źle odczytano i niestety ale nie wgracie
żadnego wsadu do mikrokontrolera. W tym momencie należy odłaczyć FREEBOARD od PC
i podłączyć ponownie , ew jak się powtarza zrestartować program KINETIS UPDATER , zmienić przewód na lepszej jakości , zmienić port USB.

Jak wszystko przebiegnie pomyślnie zobaczycie taki wpis:

Obrazek

Bootloader version K1.3.0

To prawidłowo wykryta płytka FREEDOM przez Kinetis UPDATER
przechodzimy do wgrywania softu ....

Obrazek

tu posłużymy się testowym blink ledem dostępnym w archiwum z bootloaderem lub tu:

https://www.dropbox.com/s/75h67obptfsop ... 0.bin?dl=0

zauważcie jednak mała ważną rzecz ... wszystkie programy powinniśmy ładować pod adres :

0x00008000

to jest bardzo ważne gdyż inaczej nadpiszemy sobie bootloader i ba zablokujemy pamięć FLASH
w regionie bootloadera czyli 0x00000000 do 0x00008000 i bez J-Linka się nie obejdzie ....

gdy już ustawiliśmy adress wybraliśmy wsad ... możemy wgrać program do mikrokontrolera:

Obrazek

i gotowe ... migają radośnie diodki na FREEBOARD ....

Niemniej jest to tylko proteza i polecam zakup JTAGA , np Open Sourcowego CoLinkEx czy J-Link EDU

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2015, o 01:30 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lis 2012
Posty: 1
Pomógł: 0

SunRiver, mógłbyś przybliżyć niewtajemniczonemu w temat programatorów ARM, czym różni się (w czym lepszy jest) CoLinkEx i J-Link EDU?

CoLinkEx można wykonać samodzielnie, wszystko jest w sieci, można też dostać go za około 70-80zł.

J-Link EDU to ok. 230zł i licencja nie pozwala na wykorzystanie w celach zarobkowych.

Na ebayu za 10$ jest coś takiego jak J link V8 podróba jak rozumiem, wiadomo coś o nim?

Korzystałem kilka razy, a raczej usiłowałem korzystać z tego bootloadera wgrywając przykładową aplikację i JUŻ mam dość. Są duże problemy, kabel mam długości 40cm od dysku twardego USB 2.0 a i tak nie obchodzi się bez żonglowania portami USB. Bardzo często pojawia się Bootloader version []0.4.0 i generalnie aplikacja Kinetis UPLOADER jest strasznie nieprzyjazna.

Nie wiem czy takia informacja była u Ciebie na stronie która aktualnie nie do końca działa.Da się przeportowac te projekty z Twojej książki do wykorzystania w Kinetis Design Studio, jest to wykonalne? Czy jednak ściągać starego CodeWarriora jak jest to opisane.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2015, o 10:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 maja 2013
Posty: 65
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 4

hebel napisał(a):
SunRiver, mógłbyś przybliżyć niewtajemniczonemu w temat programatorów ARM, czym różni się (w czym lepszy jest) CoLinkEx i J-Link EDU?


Przyłączam się do prośby kolegi. Co prawda nie miałem większych problemów z bootloaderem na FreeBoard ale chętnie zakupie jakis programator (wcześniej czy później namieszam tak, że bez niego się nie obejdzie).
Niestety cena J-Link EDU do celów hobbistycznych jest dla mnie zbyt wysoka a na Ebay jest taki wysyp klonów, że głowa boli.
A może USBDM stworzony przez Kamami? Tylko z tego co doczytałem można nim programować tylko mikrokontrolery KINETIS...

_________________
Karkołomne zadanie, ogarnąć C.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lut 2015, o 16:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

J-Link Segger

Obrazek

jest najszybszym dostępnym programatorem Debugerem na rynku dla mikrokontrolerów ARM , ale też i nie tylko,
lista obsługiwanych układów jest na stronie producenta. Debuger ten jest tez obsługiwany przez wszystkie środowiska programistyczne i bez problemowy. Niestety jakość idzie tu w parze z ceną i słono kosztuje , ale układ oferuje bardzo dużo.

ObrazekObrazek

J-Link EDU

Obrazek

jest pełnoprawnym Debugerem J-Link BASE ale jest najtańszy w ofercie ok 250pln jedynym warunkiem zakupu w tej cenie jest uzywanie go w celach hobbystycznych i edukacyjnych , Licencja nie zezwala na używanie w produktach komercyjnych , oraz do dalszej odsprzedaży.

http://kamami.pl/programatory/178667-j- ... esults=508




CoLinkEX

Obrazek

to Debuger /programator ARM o mniejszej popularności i z małą listą obsługiwanych układów , jest stosunkowo tani i z popularnymi STM32, Kinetis itd.. pracuje bezproblemowo , niema ograniczeń licencyjnych , jest platformą Open Source i Open Hardware, Proponowaną przez Coococ zalecaną tez do CoIDE , wykazuje pewne kłopoty we współpracy ze środowiskami np Eclipse na sterydach , ale jest suportowany przez CoIDE , Keil i kilka innych. Koszt ok 90pln

http://www1.coocox.org/CoLinkEx.htm

do dostania również:

https://elty.pl/pl/p/X-LinkEX-V1.1-Cort ... bugger/370
lub
https://elty.pl/pl/p/ARM-DebuggerEmula% ... LinkEx/429





Klony ... J-link

z w/opisanych powodów jest często podrabiany i sprzedawany przez chińczyków w hardwareowej wersji 8. Nie jest legalne używanie klonów ponadto klony v8 często sprzedawane nawet u nas w ok 150pln to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Oprogramowanie SEGGERA dobrze sobie radzi z Klonami. Na forum też nie będziemy pisać o klonach i takich tam. Pamiętajcie
za ~150pln NIE KUPICIE SEGGERA ORYGINALNEGO !!

Inne J-Linki

https://www.segger.com/jlink-lite-arm.html
https://www.segger.com/jlink-lite-cortexm.html -- Tylko dla CORTEX-M

Powinny być w miarę tanie ...ale nie mam pojecia gdzie można je dostać

Oczywiście istnieją tez J-Linki tzw OEM

https://www.segger.com/jlink-oem-versions.html

z tych znam tylko IARowską wersję " żółtą"

Mają różne ograniczenia licencyjne ....

Tu jakby cena była do przyjęcia to najlepiej by wypadał J-Link Lite ARM lub J-Link Lite Cortex-M
ale sprzedawane sa tylko z zestawami evaluacyjnymi - których cena , powala :(

Oczywiście chodzi o produkty KEILA

Obrazek







Dlatego też polecam J-Link EDU lub CoLinkEX






Bootloader ....


To proteza pozwalająca na wgrywanie wsadu do mikrokontrolera , zawodna i powolna
ale zawsze to jakieś rozwiązanie ...

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2015, o 18:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 maja 2013
Posty: 65
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 4

Mam pytanie czy tworząc projekt w KDS w jego ustawieniach muszę coś specjalnego ustawiać przed kompilacją, żeby móc wgrywać hex / bin przez bootloader? Nie wiem czemu ale nawet zwykłe miganie diodą mi nie działa po wgraniu wsadu (żeby mieć pewność sugerowałem się tym tutarialemCo w trawie piszczy).

Doczytałem tutaj że:
Cytuj:
Użytkownik w swoim projekcie powinien wykorzystać plik startup_MKL25Z4.s znajdujący się w katalogu apps\led_demo\MKL25Z4\src i opisujący wektory w pamięci Flash mikrokontrolera (w innych środowiskach niż IAR Embedded Workbench konieczna jest drobna modyfikacja pliku pod wymagania używanego kompilatora).

Tylko nie bardzo wiem jak dodać ten plik do projektu i go zalinkować ewentualnie co i gdzie mam ustawić / zmienić w projekcie. Rozumie, że każdy projekt przed kompilacją powinien mieć ustawiony adres startowy, który podajemy w trakcie wgrywania wsadu przez KinetisUpdater?

_________________
Karkołomne zadanie, ogarnąć C.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2015, o 20:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

adamekp napisał(a):
Mam pytanie czy tworząc projekt w KDS w jego ustawieniach muszę coś specjalnego ustawiać przed kompilacją, żeby móc wgrywać hex / bin przez bootloader?



Niestety bezpośrednio z KDS nie uda ci się i musisz używać zewnętrznego programu. Takie są uroki "pracy" (jeśli można to tak nazwać) z bootloaderm. Owszem jest dobrym rozwiązaniem jak chcesz raz na jakiś czas wgrać firmware do działającego ustroju. W tedy znacznie ułatwia
sprawę. Ale na poziomie tworzenia , czy też nauki programowania ... to jest katastrofa :(

adamekp napisał(a):
Rozumie, że każdy projekt przed kompilacją powinien mieć ustawiony adres startowy, który podajemy w trakcie wgrywania wsadu przez KinetisUpdater?


Tak jak napisałem wyżej...

SunRiver napisał(a):
zauważcie jednak mała ważną rzecz ... wszystkie programy powinniśmy ładować pod adres :
0x00008000


Co do plików startowych ... używając KDS nie musisz nic kombinować gdyż właściwe parametry są ustawiane podczas wyboru
mikrokontrolera.

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2015, o 23:08 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 maja 2013
Posty: 65
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 4

SunRiver napisał(a):
Co do plików startowych ... używając KDS nie musisz nic kombinować gdyż właściwe parametry są ustawiane podczas wyboru mikrokontrolera.

No i właśnie tutaj jest problem, bo po zrobieniu projektu w KDS (choćby zwykłego migania diodą z Twojego przykładu na sunduino) i po wgraniu przez KINETIS UPDATER obojętnie czy hex czy bin program nie działa.
Ech żałuję, że dałem się skusić na promocję. Trzeba było dołożyć parę groszy i kupić FRDM-KL25Z, bo widzę, że to co zaproponowało kamami raczej wyląduje w koszu.

_________________
Karkołomne zadanie, ogarnąć C.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2015, o 23:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

trochę to dziwne panie kolego , ale bez problemu działa na FREEBOARD program z przykładu na sunduino
w zasadzie to to samo , może jednak czas pomyslec o JTAGU ... jak powiedziałem bootloader to proteza

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2015, o 21:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 paź 2015
Posty: 41
Pomógł: 1

Witam,
Ja również niestety nabyłem płytkę Freeboard w zestawie z książką i mam problem z bootloaderem.
Działa mi z nim tylko ten program:
http://mikrokontroler.pl/system/files/led_demo_FRDM-KL25Z_8000.zip

Nie mogę natomiast uruchomić projektu z trzeciego rozdziału książki (innych jeszcze nie próbowałem):
http://www.mikrokontroler.pl/system/files/Pliki-cz%C4%99%C5%9B%C4%873.zip

Nie mam najmniejszych problemów z programem KinetisUpdater. Zawsze bezproblemowo łączy się z płytką i wgrywa wsad, problem w tym, że działa tylko demo.
Czy projekty trzeba jakoś przerobić żeby współpracowały z bootloaderem?
Próby przeprowadzam w środowisku CodeWarrior 10.6.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2015, o 21:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

głównym problemem jest adres pod który ładuje się program , o czym pisałem
dlatego sugeruję zaopatrzenie się w JTAG w sumie dowolny ....

od J-Link EDU , poprzez AsyLINK , itd ...

Wyszłą nowa wersja bootloadera , ale nie testowałem
http://www.sunduino.pl/wordpress/kineti ... ader-v1-2/
gdyż używam J-Link Ultra+ i PRO

z tego co się zorientowałem to Bootloader nie zawsze prawidłowo interpretuje adresy , i często
dane trafiają w miejsce gdzie nie powinny być gdyż żle są wyliczane adresy wektorów przerwań ...

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2015, o 17:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 paź 2015
Posty: 41
Pomógł: 1

SunRiver napisał(a):
głuwnym problemem jest adres pod który ładuje się program , o czym pisałem
dlatego sugeruję zaopatrzenie się w JTAG w sumie dowolny ....

od J-Link EDU , poprzez AsyLINK , itd ...

To raczej nie wchodzi w grę. Kupiłem płytkę z książką do zapoznania się z tematem mikrokontrolerów i raczej sprzedam zestaw i kupię coś mniej problematycznego niż wydam kilkukrotną jego wartość na programator.

SunRiver napisał(a):
z tego co się zorientowałem to Bootloader nie zawsze prawidłowo interpretuje adresy , i często
dane trafiają w miejsce gdzie nie powinny być gdyż żle są wyliczane adresy wektorów przerwań ...

U mnie w 100 % przypadków prawidłowo załadował program demo z pierwszego podanego przeze mnie linku i w 100 % przypadków nieprawidłowo program z linku drugiego (czyli z trzeciego rozdziału książki). Sugeruje to, że bootloader działa dobrze, natomiast trzeba jakoś specjalnie spreparować plik dla mikrokontrolera.
Mam jeszcze kilka pytań i proszę o odpowiedź.
1. Czy projekty dla programatora i bootloadera są identyczne, czy trzeba je jakoś przerobić żeby współpracowały z bootloaderem?
2. Zakładam, że projekt z książki jes OK, więc może problem jest w nieprawidłowo wygenerowanym pliku .bin?
Ja plik uzyskałem w następujący sposób:
We właściwościach projektu "Properties" -> "C/C++ Build" -> "Settings" w zakładce "Tool Settings" w pozycji "Additional Tools" zaznaczyłem "Create flash image". Następnie nacisnąłem przycisk "Apply". Potem w gałęzi "ARM Ltd Windows GNU Create Flash Image", w pozycji "Output" ustawiłem "Output file format -O" na "binary". Po kliknięciu "OK" i przebudowaniu projektu CodeWarrior generował mi plik z rozszerzeniem .hex. Ręcznie zmieniałem rozszerzenie pliku na .bin i ładowałem Kinetis Updaterem do pamięci mikrokontrolera.
Miałem obawy czy robię dobrze więc spróbowałem jeszcze za pomocą polecenia, które podpowiedziano mi na elektrodzie:

arm-none-eabi-objcopy -O binary plik.elf plik.bin

Tak otrzymany plik wgrałem do pamięci, ale z identycznym wynikiem. Później z ciekawości porównałem pliki .bin uzyskane obiema metodami i były identyczne.
Kinetis Updater wykrywa wersję K1.3.0 bootloadera.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2015, o 18:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 sty 2013
Posty: 322
Pomógł: 22

Kolego daj sobie spokój ja już dałem ten bootloader nie działa http://forum.atnel.pl/post120022.html?hilit=kinetis%20design%20studio#p120022 Sam straciłęm kupę czasu i zostało orzekniętę że przyczyną jest klikanie na ślepo.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2015, o 19:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

MarcinG napisał(a):
To raczej nie wchodzi w grę. Kupiłem płytkę z książką do zapoznania się z tematem mikrokontrolerów i raczej sprzedam zestaw i kupię coś mniej problematycznego niż wydam kilkukrotną jego wartość na programator.


Zakładam że z innymi zestawami będziesz miał podobne problemy ...
nie ważne czy na AVR czy na ARM .... trzeba mieć programator ... a nie lecieć na protezy w postaci bootloaderów
I nie ja tu zawiniłem ... bo nigdzie nie reklamuję ani nie piszę żeby tą książkę czy ten zestaw kupował
wierz mi że wole żeby kupił ktoś kto wie co i z czym niż ktoś kto będzie miał pretensje za coś za co nie odpowiadam. A mimo to staram się pomóc ...


Elektronik napisał(a):
straciłęm kupę czasu i zostało orzekniętę że przyczyną jest klikanie na ślepo.


Bo KDS działa prawidłowo po zainstalowaniu i nic nie trzeba w nim ustawiać.
Bo Programy wgrywane via Programator (OpenSDA , CMSIS-DAP, J-Link) zawsze działają
Bo Wiele razy zaznaczałem że Bootloader to proteza i nie polecam choć zdaża się mu zadziałać
miałem poprawić program ładujący Kinetis Uploader , ale postanowiłem to odpuścić gdyż
bezcelowe jest robienie czegoś co mi nie jest do niczego potrzebne , i nie będę używał

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2015, o 19:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 paź 2015
Posty: 41
Pomógł: 1

SunRiver napisał(a):
...
I nie ja tu zawiniłem ... bo nigdzie nie reklamuję ani nie piszę żeby tą książkę czy ten zestaw kupował
wierz mi że wole żeby kupił ktoś kto wie co i z czym niż ktoś kto będzie miał pretensje za coś za co nie odpowiadam. A mimo to staram się pomóc ...

Nigdzie nie napisałem, że Ty zawiniłeś, ani, że mam do Ciebie jakieś pretensje.

SunRiver napisał(a):
...
Bo Wiele razy zaznaczałem że Bootloader to proteza i nie polecam choć zdaża się mu zadziałać
...

Zastanawia mnie tylko dlaczego zawsze prawidłowo ładuje demo, a zawsze nieprawidłowo przykład z książki. Wygląda jakby demo było jakoś specjalnie przygotowane.
Zauważyłem jeszcze, że po wgraniu dema i restarcie płytki program zaczyna działać po ok. 5 s i wtedy już nie można się połączyć Kinetis Updaterem z bootloaderem. Natomiast po wgraniu niedziałającego programu, można się z bootloaderem połączyć nawet po bardzo długim czasie.
W poprzednim poście zadałem 2 pytania, gdybyś mógł mi na nie odpowiedzieć, to byłbym bardzo wdzięczny.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2015, o 19:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

MarcinG napisał(a):
1. Czy projekty dla programatora i bootloadera są identyczne, czy trzeba je jakoś przerobić żeby współpracowały z bootloaderem?


TAk są identyczne , ale trzeba uwzględnić podczas kompilacji adres startowy 0x00008000

MarcinG napisał(a):
2. Zakładam, że projekt z książki jes OK, więc może problem jest w nieprawidłowo wygenerowanym pliku .bin?


wszystko było sprawdzane na FRDM-KL25Z z przedsprzedaży <mój egzemplarz bazowy na którym tworzyłem przykłady ma mikrokontroler MKL25ZFRDM a nie jak pozostałe MKL25Z128VLK>

Ponadto wszystkie sprawdzałem też na Freeboardzie .,.. ale uwaga ZAWSZE UŻYWAŁEM JTAGA <SWD>
Udało mi się jedynie kilka razy wgrac prawidłowo soft przez Kinetis Uploader ...
Zauważyłem problemy w applikacji na Win , -- Nie zawsze po wpisaniu adresu 0x00008000 program
prawidłowo interpretuje zmiane wektorów.

mógłbym się tym pobawić i spróbować poprawić , tylko że jak wspomniałem nie jest to dla mnie potrzebne, a dla zabawy robię inne rzeczy :)

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2015, o 20:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 paź 2015
Posty: 41
Pomógł: 1

SunRiver napisał(a):
MarcinG napisał(a):
1. Czy projekty dla programatora i bootloadera są identyczne, czy trzeba je jakoś przerobić żeby współpracowały z bootloaderem?


TAk są identyczne , ale trzeba uwzględnić podczas kompilacji adres startowy 0x00008000
...

To jest bardzo ważna informacja. Gdzie to się ustawia w CodeWarriorze 10.6?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2015, o 21:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

Z manuala Bootloadera wynika :

" W przypadku zapisu innej aplikacji użytkownik w swoim projekcie powinien wykorzystać plik startup_MKL25Z4.s znajdujący się w katalogu apps\led_demo\MKL25Z4\src i opisujący wektory w pamięci Flash mikrokontrolera (w innych środowiskach niż IAR Embedded Workbench konieczna jest drobna modyfikacja pliku pod wymagania używanego kompilatora)."

http://www.freescale.com/products/arm-p ... ader:KBOOT

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2015, o 20:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 paź 2015
Posty: 41
Pomógł: 1

Dodałem plik startup_MKL25Z4.s znajdujący się w katalogu apps\led_demo\MKL25Z4\src do projektu (mam nadzieję, że prawidłowo), ale błędów po buildzie co niemiara. Teraz pytanie, jak go przerobić pod CodeWarriora?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2015, o 20:08 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

należy poprawić błędy ... być może kompilator ma swoje wymagania odnośnie składni i takich tam ...

http://www.utasker.com/kinetis.html konfig działać powinien z KBoot


tylko sprawdź adresy ...


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2015, o 21:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8758
Pomógł: 336

mały demotywator dla bootloaderowców ??

Obrazek

a co jak się bawić to się bawić na całego :)
co i tak nie zmienia faktu że programowanie przez LAN jest fajną zabawą
ale ... mało sensowną w sumie :)

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2019, o 06:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 sie 2019
Posty: 69
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 2

hebel napisał(a):
J-Link EDU to ok. 230zł i licencja nie pozwala na wykorzystanie w celach zarobkowych.

Można taniej. Trzeba kupić płytkę NUCLEO od STM za 55zł po czym strona
mikrokontroler.pl/2016/05/06/stlinkreflash-interfejs-j-link-w-zestawach-stm32-nucleo-i-discovery/
i już masz EDU za 55zł (tylko SWD).
Jak ma być sam programator, to Kamami ma ST-Link V2-1 za 65zł. Upgrade do EDU działa tylko z V2-1 więc z chińskiego ST-Link V2 za 13zł nie da się zrobić EDU.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO