Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 21:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2017, o 22:09 
Użytkownik

Witam
Mam projekt z dwoma wyświetlaczami jeden to standardowy alfanumeryczny 2x16 ze sterownikiem HD44780 a drugi graficzny 84x48 ze sterownikiem PCD8544. Czy mogę w jakiś sposób programowo obniżyć ilość energii, którą pobierają? Oczywiście wyświetlacze nie są sterowane jednocześnie, czytałem na jakimś forum żeby każdorazowo wyłączać wyświetlacz i ponownie go uruchamiać, inicjalizować i przesyłać dane, ale czy to działa to nie wiem. W przypadku tego rodzaju wyświetlaczy, które muszą być odświeżane, tryby obniżonego poboru energii, w które jest wyposażony STM32F103 raczej odpadają (chociaż mogę się mylić). Znalazłem informację, że sterownik PCD8544 ma jakąś funkcję niskiego poboru energii. Mnie interesuje czy są jeszcze jakieś inne sposoby?
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2017, o 08:51 
Użytkownik

1. Usypianie procesora - w przypadku gdy taktujesz go wysokim zegarem potrafi być energożerny.
2. Zmiana kontrastu wyświetlaczy

PostNapisane: 19 cze 2017, o 18:47 
Użytkownik

@ dambo odłączyłem zasilanie podświetlenia od wyświetlaczy, ale to na nic nie daje ( w tym samym czasie miałem podłączony miernik pod pin IDD na płytce Nucleo więc widziałem jaki mniej więcej prąd płynie). Jak odłączę miernik od pinu IDD i zostawię go bez zworki to procesor nie ma zasilania, ale podświetlenie działa. Co do wyłączania i włączania całości, to ma się w teorii cały czas coś wyświetlać, nie wiem czy czas potrzebny do uruchomienia Nucleo i inicjalizacji wyświetlacza nie będzie na tyle długi, że będzie widać wyraźne migotanie. Co do sterownika i rodzaju wyświetlacza to mam akurat odgórnie narzucone. ;)

@ krzysssztofczy w tym wypadku tryby uśpienia będą działać, chodzi mi o to czy wyświetlacze będą wyświetlać zadaną rzecz przez cały czas?

PostNapisane: 19 cze 2017, o 19:19 
Użytkownik

Ok, w przypadku graficznego bawienie się podświetleniem pewnie coś da (pokombinuje i napiszę, co i jak), ale co z alfanumerycznym tam podświetlenie mam na sztywno podpinam kabelek i działa, ono nie jest sterowane. Kontrast natomiast działa z użyciem potencjometru, ale czy mógłbym spróbować czegoś od strony programowej? (jedyne, co mi przychodzi do głowy to zmiana częstotliwości taktowania procka, i może tryby uśpienia, które nie wiem czy w tym wypadku działają).

PostNapisane: 21 cze 2017, o 17:42 
Użytkownik

Skonfigurowałem HSE, ustawiłem najniższą wartość częstotliwości taktowania i zużycie z 26.7mA spadło mi na ok 14mA (dla wyświetlacza alfanumerycznego ze sterownikiem HD44780). Wyczytałem też, że jak nie będę miał zewnętrznego kwarcu i start HSE się nie powiedzie to wtedy sygnał taktujący będzie szedł z HSI. Macie może jakiś przykładowy kod z konfiguracji tego zegara? Chciałby zobaczyć, jaki będzie wynik z działającym HSI zamiast HSE.
Co do trybów energooszczędnych to spróbuje zrobić tak, że będzie licznik, powiedzmy, że odczeka 10 sekund i cały system przejdzie w tryb standby i będzie oczekiwał na naciśnięcie przycisku na płytce Nucleo. Po naciśnięciu wyświetlacz wyświetli komunikat przez 10 sekund i tak w kółko. A czy mi to wyjdzie w praktyce to się zobaczy :D

PostNapisane: 21 cze 2017, o 18:14 
Użytkownik

Tak razem z wyświetlaczem, teraz sprawdzałem na pierwszym swoim programie (bez zmiany częstotliwością HSE), po wypięciu wyświetlacza (mam na stykówce połączone kabelkami do Nucleo), miernik pokazuje taki sam prąd. To ja nie wiem jaki prąd ja mierze na pinie IDD :D. A co do HSI chciałbym się go po prostu nauczyć konfigurować. Bo póki, co znalazłem opis funkcji do konfiguracji, ale żadnego przykładu.

PostNapisane: 21 cze 2017, o 18:29 
Użytkownik

Biblioteki to chyba StdLib (środowisko: Keil uVision5), jeszcze takie pytanie, bo dotychczas odłączałem zestaw od kompa jak podpinałem miernik i tego nie widziałem. Jak wypinam zworkę a płytka jest już zaprogramowana to napis cały czas wyświetla mi się na wyświetlaczu. Ja cały czas byłem przekonany, że jak program działa w pętli i wypnę zasilanie procka to nic nie będzie wyświetlane, jak to jest?

Strefa czasowa: UTC + 1