Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 19:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2017, o 21:19 
Nowy

Witam wszystkich od ponad pół roku staram sie rozpracować ten procesor, nie mogę z niego nic odczytać w żaden sposób i zadnym programatorem, informacji w internecie jak na lekarstwo przeszukałem wzdłuż i wrzesz i nic.

Chodzi mi o procesor
http://www.keil.com/dd/docs/datashts/in ... 164_ds.pdf

Próbowałem programem flashit serial portem - Nic
xprogiem - nic
zwierałem pin RD
nic nie pomaga juz nie wiem jak sie do niego dobrać, jestem za cienki na ten procesor dlatego prosze kogoś o pomoc.
Jakieś informacje nawet chciałem kupić programator beeproga albo z chin s-100 ale nie mam pewności że podziała a dość drogie te programatory.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2017, o 21:47 
Użytkownik

qwo napisał(a):
Witam wszystkich od ponad pół roku staram sie rozpracować ten procesor, nie mogę z niego nic odczytać w żaden sposób i zadnym programatorem, informacji w internecie jak na lekarstwo przeszukałem wzdłuż i wrzesz i nic.

Pewno dlatego, że jest zabezpieczony przed odczytem. W końcu twórcy mikrokontrolerów dodają układy zabezpieczeń przed odczytem, aby zawarty w nich program nie dało się skopiować, zmodyfikować, zhackować itp. itd. Często są to rozwiązania tak skonstruowane, że raz "włączonego" zabezpieczenia nie da się usunąć nawet poprzez skasowanie całej pamięci (po prostu procek jest jednokrotnego programowania :mrgreen: ). A nawet zdzieranie warstw fizycznych "molekuła po molekule" może nie dać możliwość analizy programu w pamięci mikrokontrolera - wszystko po to by uniemożliwić/utrudnić podrabianie produktów.

PostNapisane: 14 lut 2017, o 22:12 
Nowy

tak ale komus sie udaje bo ludzie robią te procesory tylko albo poprzez aktualizacje CAN albo sam nie wiem szukam rozwiązania i nie poddaje się codziennie wertuje zagraniczne fora może skoro to sa procesory ROMLES czyli mają jakiś tam fabryczny program to może jakiś reset trzeba zrobić, żeby układ ruszył z tym co jest na procku.

Strefa czasowa: UTC + 1