Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 19:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sie 2016, o 10:26 
Nowy

Cześć,

Mam kilka pytań odnośnie funkcji poszczególnych pinów układu STM32F103RET6 bo nie do końca wszystko wiem. :)

1.1 Czy z wykorzystaniem jednego timera i dostępnych 4 kanałów mogę obsłużyć 2 enkodery magnetyczne AS5306 korzystając z dostępnego trybu obsługi enkoderów w tych układach?
1.2 Jakie konkretnie są to piny, bo w Reference manual nie mogę tego znaleźć, albo żle szukam ;)

2.1 Czy mogę bez problemu wygenerować sygnały PWM z wyjść timerów np. TIM1_CH1N bo czytam różne opinie na ten temat?
2.2 I czy wystarczy przeprowadzić standardowo konfigurację jak w przypadku np. TIM1_CH1 dla PWMa, czy dodatkowo trzeba jeszcze coś skonfigurować? Czytałem coś o rejestrze CCER?

3. Jak to jest z kanałami ADC, z tego co patrzę mamy ADC123, ADC12, ADC3. Jak rozumiem dobrze, np. ADC12_IN4 oznacza, że możemy odczytać wynik z ADC1 lub ADC2 z kanału 4, tak?

4. Co to jest _BKIN w timerach, np. TIM1_CH1_BKIN? Znalazłem tyle, że jest to break input, za wiele mi to nie mówi :)

5. Jak to jest z SPI w stm, a konkretnie z pinem NSS czyli który układ podrzędny bierze udział w transmisji. Z tego co patrze w Reference manual to jeżeli bedę chciał w moim wypadku komunikować się z modułem gyro/accel/mag w trybie tylko uC master moduł slave to ten pin podłączam tylko do zasilania VDD realizując sterowanie programowe, tak?

6. W opisie wyprowadzeń pinów mamy kolumnę Remap na końcu, jak dobrzę rozumiem to możemy wykorzystać inne alternatywne funkcje dla danego pinu niż jego podstawowa, tzn. "remapować"?

7.1 W wbudowanym bootload-erze po USART, mogę wykorzystać dowolnie wybrany USARTn_TX/RX?
7.2 Czy jeżeli chcę wykorzystywać w moim wypadku btm112 do wgrywania programu i komunikacji z aplikacją na kompie to mogę użyć go do dwóch operacji z wykorzystaniem jednego usart-a np. USART1? czy po prostu przepinać po zaprogramowaniu na innego?

I takie pytanie z poza tematu:

8. Czy opłaca się wyprowadzać pin RESET z btm-a do uC jeżeli będzię się miał cały czas komunikowac z aplikacją i robić to automatycznie po załączeniu zasilania?

Sorry za tyle głupich pytań, ale jak to mówi przysłowie "kto pyta, nie błądzi". :D Z góry dzięki za rozwianie moich wątpliwości. ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sie 2016, o 11:33 
Użytkownik

1.1 Tak, bez problemu tylko musisz wybrać timer z obsługą enkodera
1.2 Patrzysz w Reference Manual i tam masz np. encoder mode - TI1 i TI2 potem szukasz timer block diagram (zawyczaj w TIMx&TIMx main features) i tam z diagramu szukasz sobie gdzie masz to TI1 i TI2 (Dla STM32F103RBT6 jest to TIM1_CH1 i TIM2_CH2 str 294 w RM).
2.1 -----
2.2 Str 314 RM (STM32F103RBT6) tam masz co i jak ustawić.
3. Masz ADC1_INx i ADC2_INx. Jak masz np. ADC12_IN5 to nóżka może pracować jako ADC1_IN5 lub jako ADC2_IN5
4. -----
5. ----
6. Piny można remapować ale nie każdy tam gdzie chcesz, musi być to zgodne z tabelką w RMie (General-purpose and alternate-function I/Os (GPIOs and AFIOs) --> Alternate function I/O and debug configuration (AFIO) i jak zjedziesz trochę w dół to masz tabelki.

7.1 Nie, tylko konkretny USART str 62 w RMie (STM32F103RBT6) czyli w tym przypadku USART1
7.2 ------------

8. Gdzieś tutaj jest o tym mowa (~65 minuta):

TAm gdzie ---- tam nie wiem, albo nie jestem pewny i nie chcę wprowadzić w błąd.

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 5 sie 2016, o 12:23 przez ps19, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 5 sie 2016, o 12:15 
Nowy

Dzięki wielkie za pomoc i nakierowanie. :) To z niecierpliwością czekam na resztę. :D

PostNapisane: 5 sie 2016, o 18:29 
Nowy

squeez napisał(a):
_CH1N to wyjście zanegowane CH1 czyli ma przeciwną fazę, nie wiem dokładnie o co ci chodzi że chcesz skorzystać tylko z CH1N i generować tam PWM tylko z niego?

Mi tam obojętne z którego. ;) ale byłem tego ciekawy czy z tego też. :)

Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi które znaliście. :D

PostNapisane: 8 sie 2016, o 12:31 
Nowy

I mam jeszcze jedno pytanko, jak mam TIM1 to mogę bez problemu obsługiwać na CH1 i CH2 enkoder a na CH3 i CH4 generować sygnał PWM do mostków? Nie bedzie żadnej kolizji? :)

PostNapisane: 8 sie 2016, o 21:01 
Użytkownik

Możesz, raczej nie powinno być problemów.

Strefa czasowa: UTC + 1