Cześć,
Mam kilka pytań odnośnie funkcji poszczególnych pinów układu STM32F103RET6 bo nie do końca wszystko wiem.
1.1 Czy z wykorzystaniem jednego timera i dostępnych 4 kanałów mogę obsłużyć 2 enkodery magnetyczne AS5306 korzystając z dostępnego trybu obsługi enkoderów w tych układach?
1.2 Jakie konkretnie są to piny, bo w Reference manual nie mogę tego znaleźć, albo żle szukam
2.1 Czy mogę bez problemu wygenerować sygnały PWM z wyjść timerów np. TIM1_CH1N bo czytam różne opinie na ten temat?
2.2 I czy wystarczy przeprowadzić standardowo konfigurację jak w przypadku np. TIM1_CH1 dla PWMa, czy dodatkowo trzeba jeszcze coś skonfigurować? Czytałem coś o rejestrze CCER?
3. Jak to jest z kanałami ADC, z tego co patrzę mamy ADC123, ADC12, ADC3. Jak rozumiem dobrze, np. ADC12_IN4 oznacza, że możemy odczytać wynik z ADC1 lub ADC2 z kanału 4, tak?
4. Co to jest _BKIN w timerach, np. TIM1_CH1_BKIN? Znalazłem tyle, że jest to break input, za wiele mi to nie mówi
5. Jak to jest z SPI w stm, a konkretnie z pinem NSS czyli który układ podrzędny bierze udział w transmisji. Z tego co patrze w Reference manual to jeżeli bedę chciał w moim wypadku komunikować się z modułem gyro/accel/mag w trybie tylko uC master moduł slave to ten pin podłączam tylko do zasilania VDD realizując sterowanie programowe, tak?
6. W opisie wyprowadzeń pinów mamy kolumnę Remap na końcu, jak dobrzę rozumiem to możemy wykorzystać inne alternatywne funkcje dla danego pinu niż jego podstawowa, tzn. "remapować"?
7.1 W wbudowanym bootload-erze po USART, mogę wykorzystać dowolnie wybrany USARTn_TX/RX?
7.2 Czy jeżeli chcę wykorzystywać w moim wypadku btm112 do wgrywania programu i komunikacji z aplikacją na kompie to mogę użyć go do dwóch operacji z wykorzystaniem jednego usart-a np. USART1? czy po prostu przepinać po zaprogramowaniu na innego?
I takie pytanie z poza tematu:
8. Czy opłaca się wyprowadzać pin RESET z btm-a do uC jeżeli będzię się miał cały czas komunikowac z aplikacją i robić to automatycznie po załączeniu zasilania?
Sorry za tyle głupich pytań, ale jak to mówi przysłowie "kto pyta, nie błądzi".
Z góry dzięki za rozwianie moich wątpliwości.