Dodam żeby nie było tak strasznie, bo 32 bity i takie małe. Popełniłem sam specjalny moduł pod procesorek STM32F103C8T6 w obudowie LQFP48.
Głównie chodziło o to żeby to co miniaturowe i potrzebne znalazło się na małej płytce i było wymienne.
Teraz właśnie używam tego modułu w mojej 32 bitowej budowli tak samo jak 8 bitowej Atmegi w DIP.
Oto jak to wygląda:
- Płytka po zmontowaniu dół
- Schemat
- PCB
- Pliki Eagle jakby się zachciało zrobić w domu taką płytkę
Załącznik:
STM32F103C8T6_Module.zip
Co jest ciekawostką, płytka ma ten wspomniany 32 bitowy procesorek, ale dodatkowo dodałem kwarc do zegarka, wszystkie najpotrzebniejsze kondensatory, z jednej strony modułu wyprowadzone jest wejście zasilania, osobne analogowe oraz bateria do podtrzymania zegara (nawet działa bo sprawdziłem).
Czyli mamy w pełni sprawny układ z rozsądnym na domowe warunki rastrem (2.54) , co popędzany jest z szybkością 72Mhz oraz 64kb FLASH na program i 20kb RAM na zmienne, i teraz uwaga
całość nie licząc pracy - nerwów - czasu w montaż, całość kosztowała mnie w granicach ~20zł brutto.
I żeby nie było ... że programator do tego układu kosztuje zbyt dużo, to polecam niewiele droższy zestaw DiscoveryVL co ma już na płytce programator SWD, można nim debugować nawet
... oczywiście przewidziałem też na płytce osobne od góry płytki piny specjalnie pod kolejność SWD na discovery.
Życzę efektownego mrugania diodami
ps. kabelki od programatora SWD mają ~35 cm ... czyli nie tak straszne są odległości