Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 sty 2025, o 06:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 wrz 2015, o 20:17 
Nowy

Witam, myślę o zbudowaniu urządzenia (nadajnik oraz odbiornik) do bezprzewodowej transmisji audio pomiędzy komputerem a źródłem dźwięku np. wieżą audio.

Nadajnik będzie wyposażony w port USB, jako konwerter USB-I2S ma mi posłużyć PCM2706 z niego po magistrali I2S dane będzie otrzymywał STM32F051 który będzie je następnie wysyłał do odbiornika za pomocą modułu radiowego RFM73.

Odbiornik również będzie składał się z modułu RFM73 oraz STM'a z którego magistralą I2S dane będą przesyłane do przetwornika D/A CS4344 następnie sygnał analogowy na gniazdo jack do podłączenia np wieży audio.

Pojawiają mi się następujące pytania:

1. Zastanawiam się nad zasilaniem, jeżeli chodzi o układ nadajnika to sprawa wydaje mi się jasna ponieważ cały układ jest układem cyfrowym, zasilanie będę dostarczał za pomocą stabilizatora LM317T. Wątpliwości zaczynają się przy odbiorniku który będzie już posiadał część "analogową" (przetwornik CS4344). Czy dobrym pomysłem jest rozdzielenie zasilania części cyfrowej (STM32 + RFM73) i analogowej CS4344 ? Jeżeli tak to czy LM317T będzie również odpowiednim źródłem zasilania dla przetwornika analogowego ? Chodzi mi o to czy szumy tego stabilizatora nie będą za duże dla przetwornika. Jeżeli nie to jaki stabilizator byście proponowali ?

2. Kolejne pytanie to pytanie o samą transmisję audio a właściwie przepustowość łącza modułów RFM73. Prędkość max transmisji sygnałów RFM73 to 2Mbit/s. Ja chcąc uzyskać jakość audio czyli próbkowanie 16 bit z częstotliwością 44,1kHz muszę mieć 16*44100*2=1411200bps a więc około 1,42Mbit/s i teraz pytanie czy te około 0,5 Mbit/s zapasu transmisji wystarczy mi aby bezproblemowo przesyłać sygnał audio "na żywo"? Chodzi mi o jakąś nadmiarowość transmisji (nigdy nie korzystałem jeszcze z modułów radiowych).

Z góry dziękuję za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1