A ja powiem tak, jeśli chodzi o porównanie np kolegi wwojtek (wyłuskałem tylko USART)
wwojtek napisał(a):
Ale za to o ile prościej i mniej pisaniny ;P
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
wwojtek napisał(a):
w porównaniu z tym:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
TYLKO proszę mnie źle nie zrozumieć i proszę cię wwojtek nie odbierz tego jakbym miał coś ci za złe ....
dla mnie ZDECYDOWANIE ten drugi sposób jest lepszy nawet jeśli jest więcej tej pisaniny
... dlaczego? prosta sprawa - bo czytam i widzę co ustawiam, nie potrzebuję sięgać do noty PDF żeby sprawdzić co znaczy który bit i rejestr ....
.... Ale ok gdyby chodziło o to że na świecie są TYLKO freelancerzy czyli pojedynczy programiści to czort z tym - każdy sobie rzepkę skrobie - niech piszę jak chce ... I można byłoby na tym temat zamknąć - gdyby nie fakt - że jednak na świecie są też zespoły programistów i chodzi o pewne ułatwienia. Ale PAL PIES na razie zespoły programistów. Jeszcze chwilkę spójrzmy z poziomu pojedynczego freelancera
czyli mnie samego. To ja mogę jeszcze jedną rzecz powiedzieć na obronę tego "długiego niby kodu - tej pisaniny" .... co? ... otóż jeśli odłożę go nawet na 10 lat (tak tak - to normalne i tak się może zdarzyć - pomimo to że młodzi ludzie widzą TYLKO to co jest TU i TERAZ i rzadko myślą co będzie za 10 ba! nawet za 5 albo i za 2 lata
....
to jest to o czym piszę i o czym MÓWIĘ wyraźnie i przez całą swoją pierwszą książkę niebieską ale i zieloną i w każdym poradniku
ZAWSZE starajmy się pisać kod tak jakbyśmy go pisali dla jakiegoś zespołu programistów a nie dla samego siebie ... dlaczego ? bo PAMIĘĆ ! ... o ile ta elektroniczna bywa niezawodna to ta w głowie zawodzi i to KAŻDEGO .....
spójrz sobie na moje przykłady z Bluebooka gdzie pokazuję jak programuje hmmm (bez urazy nie mówię wwojtek tego teraz do ciebie) ... niedoświadczony programista
język c
a jak to samo programuje nieco bardziej doświadczony programista pomimo że musi się więcej rozpisać:
język c
Matko! ... na górze jedna linijka a na dole aż trzy linijki
co więcej przez te operacje |= stracimy kilka bajtów! ... o żesz w mordę
nio trudno ale wolę tak pisać bo nie tylko ja będę wiedział za 10 lat od razu o co kaman i to nawet gdyby tu komentarzy nie było .... Z drugiej zaś strony gdyby ten początkujący po tym = 0xB2; dodał komentarze a chciał szybko później zmienić preskaler to już widzę jak po 10 latach pamiętałby które bity w tym procku odpowiadają za preskaler ....
Co więcej - ten mój drugi rozpisany sposób - spowoduje - że jeśli przypadkiem będę musiał komuś przekazać ten kod - to czas na jego analizę zajmie minimum czasu ....
REASUMUJĄC - jak zajrzałem sobie do ARM'ów to okazało się, że tu jest sporo fajnych narzędzi które nie tylko ułatwiają i porządkują pracę ale przede wszystkim pozwalają aby kod był bardziej czytelny ....
No ja rozumiem że ludzie przy AVR'kach się wykłócali kto napisze kod o kilka bajtów mniejszy gdy np brali ATtiny5 !
.... ale TU?!?!?! ... przy potworach ARM/ach z dużą ilością każdej pamięci .... nadal toczyć boje i kopie o kilkaset nawet bajtów ? o ew czas wykonania i to czego - inicjalizacji procka czy zajmie to już nawet nie ileś ms a us !?
nie nie nie ... brrrr to brzmi dla mnie osobiście troszkę jak koshmar ....
Poza tym nie za bardzo mogę zrozumieć tych kilka wypowiedzi niektórych kolegów wyżej - że to programowanie za pomocą struktur jest mniej czytelne - że co ? że mniej czytelne ? JEZU ? no to może hmmm programujemy w całkiem innych językach ? Struktury i długie nazwy przepięknie tu porządkują to co dla OKA! To ma w efekcie końcowym dać co? OSZCZĘDNOŚĆ CZASU!
Ale jak mówię - na szczęście - i tak każdy zrobi jak lubi
zresztą kolega mokrowski jak zwykle zresztą z charakterystycznym dla siebie ale jakże fajnym podejściem - jeśli chodzi o mnie - to PRZEŚLICZNIE to opisał. Ja tylko wypowiadam się tu jako gość - który po raz pierwszy dotyka i patrzy na kod ARM'ów i takie tam ma luźne proste przemyślenia