Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 sty 2025, o 06:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lut 2015, o 11:11 
Użytkownik

Witam

Mam problem robię wszystko według tego poradnika:
http://kinetis.pl/node/235
Po napisaniu tego pierwszego programu i wykonaniu wszystkiego jak w poradniku w folderze workspace nie otrzymuję plików hex oraz bin. Muszę mieć pliki w tym formacie aby je wgrać do mikrokontrolera za pomocą aplikacji od Freescale. Nie mogę używać innego IDE gdyż mam je niejako narzucone. Czy ktoś mnie mógłby nakierować jak to zrobić.

Pozdrawiam
Elektronik

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2015, o 13:57 
Użytkownik

Miałem ten sam problem. W ustwieniach eclipse musisz zmienić (piszę z pamięci ale chyba C/C++ Build >> Settings zakładka Tolchains i tam na dole zaptaszkować opcję Creat flash image) i dodatkowo w ustawieniacha General projektu ustawić Output File format na Raw Binary. Plik domyślnie powinien być generowany w folderze Debug projektu.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 lut 2015, o 14:18 
Użytkownik

Cześć

Mam jeszcze problem siedzę od kilku dni i nie potrafię rozgryźć gdzie robię błąd. Ok plik hex już mam po kompilacji. Próbuję napisać program do migania tą diodą według tego filmiku. I program nie działa. Pisałem go już chyba 50 razy, i nić. Co może być tego przyczyną czy aby programować za pomocą bootloadera, muszę jeszcze dokonać dodatkowych zmian w projekcie.

PostNapisane: 4 lut 2015, o 16:46 
Użytkownik

cos zapewne nie tak robisz , jak masz hexa to wsio ryba czym wgrasz do procka

PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:59 
Użytkownik

A ja mam pytanie z innej beczki czy w ustawieniach projektu muszę coś specjalnego ustawiać przed kompilacją, żeby móc wgrywać hex / bin przez bootloader? Nie wiem czemu ale nawet zwykłe miganie diodą mi nie działa po wgraniu wsadu.

Doczytałem tutaj że:
Cytuj:
Użytkownik w swoim projekcie powinien wykorzystać plik startup_MKL25Z4.s znajdujący się w katalogu apps\led_demo\MKL25Z4\src i opisujący wektory w pamięci Flash mikrokontrolera (w innych środowiskach niż IAR Embedded Workbench konieczna jest drobna modyfikacja pliku pod wymagania używanego kompilatora).

Tylko nie bardzo wiem jak dodać ten plik do projektu i go zalinkować ewentualnie co i gdzie mam ustawić / zmienić w projekcie. Rozumie, że każdy projekt przed kompilacją powinien mieć ustawiony adres startowy, który podajemy w trakcie wgrywania wsadu przez KinetisUpdater?

PostNapisane: 5 lut 2015, o 23:15 
Użytkownik

Witam

Cały czas mam ten sam problem próbowałem migać ledem na kilka sposobów i nic. Wychodzi na to, że to niewłaściwe ustawienie IDE.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:50 
Użytkownik

Witam

Załączam film. Film nie jest po kolei nie wiem dlaczego tak został przkonwerterowany. Oczywiście najpierw napisałem program w KDSie a następnie go wgrywam. Efektu nie ma czyli dioda nie miga. Czy może mi ktoś podpowiedzieć co robię nie tak. Aplikacja do wgrywania jest sprawa, wiem bo wgrywam aplikację testową dostępną na portalu kinetis.pl

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 20 lut 2015, o 17:59 
Użytkownik

Elektronik napisał(a):
Wychodzi na to, że to niewłaściwe ustawienie IDE.

2 sprawy ,....

1. Instalujesz KDS i działa nic nie trzeba ustawiać przestawiać i kombinować
2. nie klikamy na ślepo

Dziwne że u mnie działa i każdy program działa ??
a nic nie zmieniałem w żadnych ustawieniach

PostNapisane: 8 mar 2015, o 13:18 
Nowy

Hmm, moim zdaniem w KDS trzeba poprzestawiać, i to dużo.
Wkleję tu swój przed chwilą napisany post z sunduino:

"Po wielu bojach jednak uruchomiłem aplikację przygotowaną w KDS/Processor Expert 2.00 wgraną za pomocą Kinetis Updater do płytki Freeboard z bootloaderem Kboot przez USB. W dużym skrócie: należy ustawić we właściwościach komponentu CPU adresy przesunięte o 0x8000 (Build options->Generate linker file->ROM/RAM Areas->m-interrupts 0x8000, 0xc0 oraz m_text 0x8410, 0x17BF0), wyłączyć generację Flash Configuration Field oraz ustawić zegar (tu działałem trochę po omacku nie czytając specyfikacji CPU – włączyłem System Oscillator 0 z kwarcem 8 MHz, ustawiłem MGC Mode na PEE i mnożnik na 6 uzyskując MGC Output 48 MHz). Aby generował się plik .hex trzeba we właściwościach projektu ustawić C/C++Build->Settings->Toolchains->Create flash image.
Tak otrzymany plik .hex należy przekonwertować do .bin (Kinetis Updater wprawdzie niby akceptuje .hex, ale tak wgrany wsad nie działa – musi on być w formacie binarnym. Użyłem do tego ewaluacyjnej wersji Hex Workshopa.
Jeszcze jedno – komponent Wait pobrany ze strony Wydawnictwa BTC według wskazówek ze str. 37 książki Sunrivera nie działa – jego użycie wprawdzie niby nie generuje błędów, ale nie generuje się też plik .hex. Zainstalowałem zamiast niego paczkę pobraną z http://cznic.dl.sourceforge.net/project ... -02-03.zip.

Z moich prób wynika, że pominięcie dowolnego z powyższych kroków skutkuje niedziałaniem wsadu.

/edit/ plik .bin można chyba (nie sprawdzałęm) też uzyskać tak, jak pisał wcześniej adamekp: "w ustawieniacha General projektu ustawić Output File format na Raw Binary". Plik .hex zawiera jednak też adresy i tak właśnie wpadłem na wyłączenie "Flash Configuration Field", które generuje się pod adresami zajętymi przez bootloader.

Strefa czasowa: UTC + 1