Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 05:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2014, o 10:55 
Użytkownik

Witam
Szukam diody LED możliwie najmocniej świecącej. Chciałbym zbudować lampę ostrzegawczą na 12 V. Jako że miała błyskać co 2 sek. bardzo mocnym światłem widocznym nawet w dzień od razu pomyślałem o palniku stroboskopowym i przetwornicy z 12V. Myślę sobie zanim zapuszczę się w grząskie tereny przetwornic i zakłóceń z nimi związanych chciałem wymacać czy czasem nie da się w dzisiejszych czasach wykorzystać diod led. Tu dochodzę do sedna pytania, szukam bardzo mocno świecących diod LED.
Co to są za diody z taka żółtą strukturą jak np https://www.maritex.com.pl/media/cache/maritex_product_original/media/uploads/PRODUKTY_FOTO/led/cxa3050.jpg ? Jaką diodę kupić żeby to w ogóle miało sens? Spodziewam się, że nie będzie to 5 zł za sztukę więc nie chciałbym strzelić gafy. Trochę to drogi interes żeby kupować i szukać metodą prób i błędów.
W ofercie np TME czy Maritex-u podane są dane "lm", ale nie wiele mi to mówi co to znaczy, że dioda ma 100lm czy to już wystarczy czy jeszcze dużo za mało. Oczywiście wiem co to są "lm" ale nie bardzo wiem jak to przełożyć na praktykę. Jaka wartość lm zapewni widoczny błysk z odległości 3-5km w dzień no może nie bardzo słoneczny taki trochę zachmurzony. ;)
Może podpowiecie jakieś przykłady.
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2014, o 11:53 
Użytkownik

Witam,

Może taka "diodeczka" :

http://sklep.avt.pl/dioda-led-duzej-moc ... ieply.html

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 14 paź 2014, o 11:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

popatrz za lampami led na 12V masz do dostępne rożne moce i w dodatku w oprawie
np 12V 70W wodoszczelna http://www.lumines.com.pl/naswietlacze-led-12v/931-lampa-led-12v-cob-10w-65w-700lm-bzimny-6000k-120-ip67-lt.html

PostNapisane: 14 paź 2014, o 12:11 
Użytkownik

Tu masz 10W diodę na 12V
http://www.ebay.pl/itm/Energy-Saving-DC ... 462670e641
A tu masz na 36V
http://www.ebay.pl/itm/10W-20W-30W-50W- ... 19e9fb809c

PostNapisane: 14 paź 2014, o 12:51 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi/podpowiedzi
doman89 aleś pojechał 200zł :shock: :) Myślisz, że to byłoby widoczne? Co to w ogóle jest za typ diody (te żółte struktury)?
Lampy w oprawach widziałem wielokrotnie, ale jakoś nie myślałem o nich w tych kategoriach, chmmm... może to jest jakaś myśl.
A co z diodami bardziej "normalnymi" np. "star" i te bez radiatora, ale nie te z "żółtą" strukturą? Czy są z nich jakieś super, hiper mocne :) Widziałem 10W. Większe moce to właśnie te żółte, a z czego robione są najmocniejsze latarki?

p.s.
WoodPaker czy w diodach które pokazujesz te 900lm to dużo? Jak dużo?

PostNapisane: 14 paź 2014, o 13:05 
Nowy

diodę musisz dopasować do źródła prądowego, które będzie nią sterować.
ostatnio bawię się diodami 1W, których błysk spokojnie widać w dzień. Poza tym możesz zastosować kilka diod mniejszej mocy - na pewno będzie taniej niż 1 szt za 30-40pln. (np szeregowo 3 szt 3W LED po 3.5V na każdą, plus driver 700mA na 12V)
przeczytaj moje przejścia:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... t=2900886&
generalnie podłączenie diody do zasilania nie jest najlepszym wyjściem.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 14:22 
Użytkownik

Możesz jeszcze oprócz diod mocy spróbować zastosować odpowiednią ilość zimnych SuperFLUXów. Łatwiejsze zasilanie, brak problemu chłodzenia, dużo niższa cena. Taki panel 10x10 czyli 100 szt całkiem nieźle daje, zwłaszcza jeśli tylko ma migać.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 14:51 
Użytkownik

Tom277 napisał(a):
Większe moce to właśnie te żółte, a z czego robione są najmocniejsze latarki?

p.s.
WoodPaker czy w diodach które pokazujesz te 900lm to dużo? Jak dużo?

Najmocniejsze latarki maja zwykle 1W diody (1 lub kilka)

Żarówka o strumieniu świetlnym 1300–1530 lm jest odpowiednikiem tradycyjnej żarówki o mocy 100 W, strumień 920–1060 lm to odpowiednik 75 W, 700-810 lm to 60W, 410–470 lm to 40 W, a 220–250 lm odpowiada 25 W.
Więcej tu --> http://ec.europa.eu/energy/lumen/overvi ... ing_pl.htm

PostNapisane: 14 paź 2014, o 14:53 
Użytkownik

Tom277 napisał(a):
Co to są za diody z taka żółtą strukturą jak np https://www.maritex.com.pl/media/cache/ ... xa3050.jpg ? Jaką diodę kupić żeby to w ogóle miało sens? Spodziewam się, że nie będzie to 5 zł za sztukę więc nie chciałbym strzelić gafy. Trochę to drogi interes żeby kupować i szukać metodą prób i błędów.

To żółte to luminofor. Dioda bez niego świeci na niebiesko a z nim właśnie na biało. Podlinkowane diody są bardzo mocne no i od czołowego producenta - Cree ale powiedzmy sobie szczerze, że zupełnie nieopłacalne do Twoich zastosowań, choćby ze względu na potrzebne zapięcie zasilania. Lepsze będą stosunkowo tanie XM-L2 czy też już droższe MT-G2 lub MK-R. Jeśli chcesz całość zasilać z 12V to sensownym rozwiązaniem będzie łączenie szeregowo po 3 diody XM- / XP- + sterownik. 3 diody XM-L2 przy prądzie 3A wygenerują podobną ilość światła jak reflektory samochodowe na żarówkach halogenowych. Skupienie takiego światła tanimi kolimatorami znacznie zwiększy ich zasięg i widoczność za dnia ale podejrzewam, że potrzeba będzie kilkanaście takich zestawów. Pamiętać też musisz, że diody mocy wydzielają sporo ciepła i należy je odprowadzić do otoczenia a sterowane są prądem a nie napięciem. To tak w skrócie, bo temat może być bardzo obszerny, przy takim zastosowaniu. Przy doborze nie warto aż tak patrzeć na moc (W) ale na ilość wydzielonego światła z 1 W (lm/W). Topowe diody Cree dochodzą do chyba 180lm/W a chińskie lepsze czasem przekroczą 100lm/W. W chińskie COB dające >1000lm/10W nie ma co wierzyć, to Cree jest liderem na rynku i taka najwydajniejsza MK-R daje ok 1500lm ale jest droga, XM-L2 to już max 1100lm.

Ogrom informacji nt LEDów znajdziesz na swiatelka.pl i ew torch.pl.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 14:59 
Użytkownik

Może Kolega myśli o czymś takim?
http://www.youtube.com/watch?v=zGElOmh5TE0
http://www.youtube.com/watch?v=Ml8b1Fmdd6w

PostNapisane: 14 paź 2014, o 15:01 
Użytkownik

Tom277 napisał(a):
z czego robione są najmocniejsze latarki?
XM-L2 MT-G2, SST-90,CBT-90 (ceny ostatnich powalają) ;)

PostNapisane: 14 paź 2014, o 16:23 
Użytkownik

Kolego a na jaka odległość maja być widoczne te błyski. Bo np w lampach dziennych do aut sa ledy 1W przeważnie po 5 sztuk i widać je z więcej jak 400 metrów zależy od widoczności. Moje w aucie sprawdzałem za dnia widać bardzo ładnie z 1Km sprawdzane w sposób słupkowy. Zostawiłem auto na poboczu przy trasie na zapłonie a kolego autem pojechałem 10 słupków dalej. Panele w sensie belki dachowe ledowe maja 1W ledy. Ledy nie są drogie ostatnio na ebay in china widziałem za 35 zł 100 sztuk pomarańczowych ledów w sensie amber taki ni to pomarańcz ni to żółć może w tę stronę lepiej iść?
Tylko pamiętaj że sam led to mało bo odbłysk i oprawa też dużo daja albo pogarszają zależy z czego wykonane.

Pozdrawiam.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 17:38 
Użytkownik

Tak jak kolega majster napisał najlepszą opcją jest kupić kilka led 1W lub 3W połaczyć to tak jak światłach dziennych i będzie dobrze ale z tymi 3 - 5 km to może być mało. Po co koledze aż taka odległość ? Z opisu wnioskuje że chce kolega zbudować koguta ostrzegawczego. Moim zdaniem połączenie 4 super-fluxów 6-chip dla uzyskania pojedynczej diody w przybliżeniu 1W ma jeszcze sens bo odpada chłodzenie (mam tak zrobione światła dzienne) ale dla uzyskania większej mocy to już raczej szkoda zabawy i lepiej kupić diodę 3W lub większą.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 19:46 
Użytkownik

o kurcze ! dzięki za wskazówki i wyjaśnienia. Jak sterować i że ciepło, to wiem. Nie wiedziałem tylko co wybrać, jaki typ, model konkretnych modeli. Zastanawiałem się również jak wyżej pisałem co to są te płaskie żółte diody z białą podstawką. Dlaczego np. led star wygląda inaczej od takiej płaskiej diody. No i wspomniany Star jest na ok. 3V7 a płaska żółta dioda led na 12V, 24V itd. No właśnie a co do Flux-ów, czym się różnią? Są też bardzo mocne, to znaczy mocno świecą a prąd jest dużo mniejszy niż w "led-ach mocy". Z łączeniem to będzie problem bo trochę się muszę trzymać wymiarów. MikieMan trochę mnie rozgryzłeś, ale nie do końca. Prawie to samo, ale inaczej :) i ma świecić duuużo mocniej. WoodPaker trochę mnie nakręciłeś zwłaszcza na te 100W, ale jazda :D . Muszę chwilę posiedzieć nad waszymi linkami, zobaczymy co z tego będzie.
Dzięki wszystkim. Jak coś ktoś ma do dodania to śmiało.
Pozdrawiam

PostNapisane: 14 paź 2014, o 20:05 
Użytkownik

Kolega kupił hallogen 60W świetna sprawa widać baardzo daleko ale i wymiary duże a jeden led właśnie powlekany na żółto swieci białym światłem a gasi sie jak pwm z 16000 do 0 :)

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 20:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jeśli to ma świecić 360 stopni to jest jeszcze opcja tasmy led z diodami 5050, 5 metrowa taśma jest na 12 V ma moc ok 70 W wystarczy nakleić na rurę plastikową o średnicy kilku cm.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 20:15 
Użytkownik

majsternie rozumiem. Możesz pokazać jakieś przykładowe zdjęcie, co miałeś na myśli z tym PWM-em.
OdeOn to nie tak, nie tędy droga. Faktycznie to ma być lampa sygnalizacyjna, ale raczej mała. Taśma ma 70W ale na całej długości czyli 5m, jak wspomniałem wymiary są istotne, ale dzięki.
Przeglądam Maritex i nadal mam mętlik, mają całkiem sporo w ofercie, trudno mi się zdecydować.

Chyba muszę się zabrać za jakieś zasilanie bo jak przyjdą diody żebym miał do czego podłączyć. Myśłę że na razie jakiś wzmacniacz operacyjny i MOSFET będzie w miarę uniwersalny.
Zobaczymy jak to się grzeje?

PostNapisane: 15 paź 2014, o 06:21 
Użytkownik

Mam nagrany film na uszkodzonym telefonie. Po powrocie do domu zobacze czy nie zgralem na pc przed uszkodzeniem wyswietlacza w telefonie to zapodam.
Chodzi mi o to ze ten led tak mocno swieci ze jak mu zabierzesz U to przygasa przez ok 3 , 4 sek az zgasnie efekt taki jak przy hallogenach.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 15 paź 2014, o 08:36 
Użytkownik

Mysle ze jak zadasz konkretne pytanie ze swoimi wymaganiami co do widocznosci, predkosci blyskow, rozproszenia swiatla na forum swiatelka.pl to ludzie tam pomoga ci dobrac diode, driver i ewentualnie elementy optyczne.

PostNapisane: 15 paź 2014, o 10:02 
Użytkownik

Witam . Jeśli kolega chce mam dostęp do bardzo mocnych ledów lecz białe zimne . Takie światło jak spawalnicze podłączasz jedną na 3.5V popatrzysz sekundę i ślepniesz . Są to diody led z telewizorów lcd ful led . Tylko trzeba je wylutowywać są na takich cienkich laminatach lecz z tym problemu niema grzejesz gorącym od dołu a od góry zdejmujesz pęsetą . Chcesz to się dogadamy napisz ile sztuk ci potrzeba.

PostNapisane: 15 paź 2014, o 15:04 
Użytkownik

W kolumnach sygnalizacyjnych spotkałem się z kilkoma diodami LED SMD umieszczonymi na dwustronnej płytce (na obu stronach diody), płytka była zamontowana pionowo na środku. Myślę, że to jest najlepsze rozwiązanie. Diody najlepiej widać na wprost. Co prawda, są różne kąty świecenia, ale 360' nie ma żadna dioda LED. Nawet jeśli będzie miała 140' to i tak strumień światła będzie kierowany w górę. Można umieścić jakiś odbłyśnik w kształcie stożka na górze koguta, ale znowu góra koguta będzie świecić słabiej. Ponadto zastosowanie kilku diod daje duże możliwości konfiguracyjne - np. połączenia szeregowe i równoległe. W kolumnach sygnalizacyjnych nigdy nie spotkałem się z diodami LED, które świecą na biało. Zawsze miały taki sam kolor jak oprawa.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 20 paź 2014, o 05:53 
Użytkownik

Dziękuję wszystkim za chęć pomocy i zabrany głos. Zgodnie z sugestią jednego kolegi zadałem powyższe pytanie na forum http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=158896#158896 nie żebym nie wierzył w nasze forum, ale skoro tam nazywają się "światełka" to chyba są bardziej specjalizowani :) .Oczywiście jeśli ktoś z was ma coś do dodania, bardzo proszę o dopisanie.

Pozdrawiam.
Tomek.

Strefa czasowa: UTC + 1