Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 13:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2014, o 07:18 
Nowy

Witam serdecznie,
w sumie to nie wiem gdzie zamieścić ten wątek, więc piszę tutaj.

Mam zbudowaną już łódź. Chcę zrobić do niej zdalne sterowanie. NIE chcę kupować gotowca.

I teraz tak:

1. Na jakiej częstotliwości zrobić komunikację (2.4GHz, 433MHz, 868Mhz)?
2. Czego użyć (mogą być moduły) aby uzyskać zasięg ok. 200 ... 500 metrów w terenie otwartym?
3. Trochę lamersko: o co chodzi z kanałami? Są gotowe nadajniki, które mają np. 8 kanałów. Czy chodzi tutaj o to, żeby nie zakłócać się z innymi użytkownikami czy o coś innego?

Pozdrawiam, dziękuję.
Grzegorz.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2014, o 07:45 
Nowy

Polecam Ci nadajnik jednak zakupić bo nie warto robić cena dobrego nadajnika to około 50$ i to z modułem. Natomiast możesz do tego nadajnika zrobić własny moduł z dobrym zasięgiem

Wysłane z Xperia Z1 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 18 cze 2014, o 07:55 
Nowy

Jako kontrolera chcę użyć Arduino Esplora, które już posiadam.
Ma on wszystko, czego potrzebuję, tylko problem mam z nadajnikiem i odbiornikiem...

Pozdrawiam,
Grzegorz.

PostNapisane: 18 cze 2014, o 08:45 
Użytkownik

Jeżeli chcesz sam robić tor sterowania RC możesz powalczyć z modułami np. RFM12 na 433MHz lub 868MHz, ta druga częstotliwość jest mniej zaśmiecona na tę chwilę.
Na tych modułach zrobiony jest np. popularny 'eleres' gdzie przy dobrych antenach można uzyskać zasięg kilku km (model latający w powietrzu).

Ja jednak skorzystałbym z gotowych rozwiązań, aparaturę z odbiornikiem na 2,4GHz np. Turnigy 9x można kupić w granicach 50$.

rozrabiaka napisał(a):
.....3. Trochę lamersko: o co chodzi z kanałami? Są gotowe nadajniki, które mają np. 8 kanałów. Czy chodzi tutaj o to, żeby nie zakłócać się z innymi użytkownikami czy o coś innego?..............

Jeżeli mówimy o kanałach w aparaturach - ilość kanałów określa nam ilość możliwych do sterowania urządzeń wykonawczych np. serw, regulatorów obrotów silnika - podłączanych do odbiornika.

Określenia 'kanały' używa się również w modelarstwie przy korzystaniu ze sprzętu pracującego na 35MHz lub 40MHz, wtedy kanał określa nam częstotliwość nadawania w danym paśmie. Tutaj faktycznie chodzi o to żeby urządzenia pracowały na innych 'kanałach' i się nie zakłócały wzajemnie.

Można jeszcze spotkać się z 'kanałami' w torach video 1,2GHz, 2,4GHz i 5,8GHz. Tutaj równieć korzysta się różnych częstotliwości pracy nadajników zwanych kanałami.

PostNapisane: 19 cze 2014, o 10:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kup Turnygy 9x lub Spektrum DX6i, można tanio nabyć używaną. Spektrum koniecznie z "i" na końcu.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

Strefa czasowa: UTC + 1