Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 maja 2026, o 11:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Frezareczka ;)
PostNapisane: 7 sie 2013, o 15:40 
Moderator

Witam,

wiem wiem wiem to będzie BARDZO laickie pytanie ale liczę na wyrozumiałość - jestem tu nowy i to moje pierwsze pytanie w tym dziale ;)

tak mi się zamarzyła jakaś niewielka i co ważne niedroga frezareczka. Nawet nie wiem czy ręczna czy sterowana z komputera - powiem tylko co chciałbym uzyskać a liczyłbym na jakieś sugestie, podpowiedzi, opinie porady

chciałbym móc sobie np frezować różne fikuśne otwory w płytach czołowych swoich urządzeń. Czyli nie chodzi mi tylko np o jakieś powiedzmy kwadratowe czy prostokątne otworzy ale też okrągłe, eliptyczne i takie tam - no różniaste, łącznie np z wyfrezowaniem brzegów żeby były pod kątem np 45st

i teraz nie wiem nawet gdzie, co i jak szukać ... a załóżmy że mógłbym na to wydać 2-3K PLN

czy to jest realne w takim przedziale cenowym ? czy lepiej zapomnieć i oswoić się z pilniczkami, iglaczkami, wiertełkami i brzeszczotem ;) ?

oczywiście chodzi mi tu o amatorskie powiedzmy urządzenie - takie hmm jak dla modelarza a nie jakąś zaraz HeavyDuty maszynę przemysłową ;)

o tak to moje ala kocie pytanie wygląda.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 16:19 
Użytkownik

Ja ze swojej strony mogę polecić forum forum cnc. Wiele jest tam informacji na temat budowy frezarek bo wnioskuję, że chciałbyś taką sobie zrobić

PostNapisane: 7 sie 2013, o 16:22 
Moderator

krzyychu napisał(a):
Wiele jest tam informacji na temat budowy frezarek bo wnioskuję, że chciałbyś taką sobie zrobić

no nie nie - raczej chciałbym kupić gotowe rozwiązanie - na zrobienie mnie nie stać i czasowo i jeśli chodzi o warsztat jaki posiadam ;)

PostNapisane: 7 sie 2013, o 16:23 
Użytkownik

nie wiem w sumie jak ci doradzić jak masz rękę do robótek ręcznych to jak najbardziej ręczna ci wystarczy do pcb
a jak nie to

może coś takiego

http://allegro.pl/wiertarka-frezarka-be ... 37012.html

lub

http://allegro.pl/frezarka-cnc-3030-per ... 72326.html

PostNapisane: 7 sie 2013, o 16:33 
Użytkownik

na pewno nie ma sensu bawienie się w składanie takiej frezarki we własnym zakresie, co prawda koszta zmieściłyby się w tym przedziale, ale aby stworzyć taka maszynę, musisz mieć dostęp do tokarek i innych narzędzi, bo pilnikiem to ciężko będzie to zrobić, oczywiście konieczne jest posiadanie podstawowych informacji dotyczących mechaniki, w tym przedziale cenowym ciężko cokolwiek kupić, ale skoro to ma mieć wyłącznie zastosowania amatorskie, to myślę że z pomocą przyjdzie allegro: http://allegro.pl/atms-frezarka-cnc-gra ... 17293.html jeżeli masz na myśli frezarki CNC, to należy zwrócić uwagę na system sterowania, ja osobiście programowałem i obsługiwałem maszyny ze sterowaniem Sinumerik i Fanuc, i te systemy zdecydowanie polecam, ponieważ wtedy programowanie odbywa się za pomocą G-kodów

PostNapisane: 7 sie 2013, o 17:05 
Użytkownik

takie rozwiązanie jest bardzo dobre, z tym że jest jedno małe "ale", Mirek musiał by zamówić klikanaście sztuk, bo wątpię żeby firma zgodziła się na wykonywanie pojedynczej płytki, ponieważ dla nich jest to po prostu nieopłacalne, gdyż zaprogramowanie i ustawienie maszyny zajmuje niekiedy od kilku do kilkunastu godzin oczywiście mówię tu o maszynach numerycznych, choć może i znalazła by się taka firma

PostNapisane: 7 sie 2013, o 17:16 

Niestety ceny usług w tej kwesti są często kosmiczne ;) Sun podał ciekawe rozwiązanie. Watro się tylko dowiedzieć czy stół ma kasowanie luzu. Oraz czy łożyska uchwycie freza są wymienne, bo przy cięższych pracach szybko powstają luzy, podobnie przydaje się płynna regulacja obrotów do gwintowania z uchwytem.
Dobrze jak frezarka ma przynajmniej trzy przełożenia z silnika.
Niestety taka frezarka to początek wydatków bo sporo trzeba wydać na frezy, przejściówki jeżeli nie ma w komplecie itd.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 7 sie 2013, o 17:28 
Moderator

no fakt - jak spojrzałem na WAGĘ rozwiązań ;) to ciężko mi się zrobiło. Fajna wprawdzie jest ta druga frezareczka co podał link Sun .... ale i koszt hmm fiuu fiuu

tak się tylko zastanawiam czy na takich ręcznych też się da ładnie wyrzeźbić jakieś zaokrąglenia , okrągłe otwory itp ? jak ??? przy ręcznym prowadzeniu stołu pod frezarką ? ;) to mnie ciekawi

PostNapisane: 7 sie 2013, o 17:36 
Użytkownik

Jak najbardziej prosiłbym o namiary na taką firmę :)

PostNapisane: 7 sie 2013, o 17:43 
Moderator

futaba napisał(a):
Wycena jest zawsze indywidualna, ale za panel czołowy A4 z napisami, wyświetlaczami, kilkoma gałkami, wentylacją, itp. dałem 20PLN

łeeeee no jakby tak było to w ogóle sprawy nie ma ;) .... koniecznie poproszę namiary na taką firmę

PostNapisane: 7 sie 2013, o 17:52 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
tylko zastanawiam czy na takich ręcznych też się da ładnie wyrzeźbić jakieś zaokrąglenia

trochę wprawy i wszystko da się zrobić :)

PostNapisane: 7 sie 2013, o 17:55 
Moderator

Cytuj:
trochę wprawy i wszystko da się zrobić

No tak ;) to teraz rozumiem - czyli zanim bym jej nabrał to ileś bym tam czasu i materiału nie mówiąc o frezach zmarnował ;) eeeeh

PostNapisane: 7 sie 2013, o 18:23 
Użytkownik

niestety coś za coś ;) ale o frezy bym sie nie martwił, no chyba że są z chin :D

PostNapisane: 7 sie 2013, o 18:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To może jakiś RepRap?
http://reprap.org/wiki/RepRap/pl
Zamiast frezować to drukować, można też zaprojektować na bazie tego jakąś frezarkę CNC.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 8 sie 2013, o 09:57 
Użytkownik

Mirek zobacz na firme proxxon naprawde super narzędzia w całkiem dobrych cenach.
Proxxon ma różne modele frezarek w całkiem przystępnych cenach.
http://www.langelukaszuk.pl/produkty/pr ... zarka-mf70.
http://www.proxxon-direct.com/acatalog/ ... oller.html.

pozdrawiam
Pikczu

PostNapisane: 8 sie 2013, o 10:40 
Moderator

pikczu napisał(a):
Mirek zobacz na firme proxxon naprawde super narzędzia w całkiem dobrych cenach.
Proxxon ma różne modele frezarek w całkiem przystępnych cenach.
http://www.langelukaszuk.pl/produkty/pr ... zarka-mf70.
http://www.proxxon-direct.com/acatalog/ ... oller.html.

pozdrawiam
Pikczu

Kurczę no właśnie patrzyłem nawet na tą pierwszą frezarkę w jakimś sklepie w Polsce i myślałem o niej - ale też pomyślałem sobie (pewnie głupio) że będzie lipa z frezowaniem okręgów - a tu proszę na tym zdjęciu z twojego pierwszego linku jakie ładne frezowanie kółek ;)

eeeeh żebym znał kogoś tak ze Szczecina kto ma jakąkolwiek frezarkę ręczną i pokazałby mi laikowi co i jak ;) ... bo rzeczywiście to co ma proxon jest cenowo w zasięgu moich możliwości ;) tylko musiałbym dobrze to ukryć w Lochach żeby żona nie zobaczyła - bo jak słyszy o jakimś moim nowym hobby to zaraz wałki i patelnie idą w ruch ... oczywiście w kierunku mojej głowy

PostNapisane: 8 sie 2013, o 11:20 
Użytkownik

Proxxon ma bardzodobrą jakość .
Tu link do słynnego porównania dremel v proxxon
http://www.youtube.com/watch?v=1JyTf1tJ ... ata_player

PostNapisane: 8 sie 2013, o 11:26 
Moderator

Niestety wiem coś o dremelu kocim bo mam dokładnie ten model i super koci stojak do wiertarki co na tym filmiku. Już mnie kiedyś SunRiver przekonał do Proxona .... i dlatego powoli też się przymierzam aby zakupić troszkę takich narzędzi tej firmy

PostNapisane: 8 sie 2013, o 17:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mirek: zobacz czy w okolicy masz gdzieś firmę produkującą pieczątki- obecnie większość robiona jest na ploterze laserwym o mocy w pobliżu 100W- śmiało można wypalać w miękkim materiale. A nawet grawerować w szkle (sprawdzone). Czarne tworzywo bardzo ładnie obrabia się.

PostNapisane: 9 sie 2013, o 18:15 
Użytkownik

Mirku - jest w firma w Szczecinie ktora wycinala mi laserem w nierdzewce panel do mojego projektu. Wyszlo b. ladnie i calkiem przystepnie. Robili to na podstawie pliku z Corela.
Co do sprzetu to zajrzyj, na stronę Pyffel. A jak bedziesz mial ochote poogladac sprzęt Proxxona to daj znac-kolega ma caly warsztat w nie wyposażony :)

Sent from my mobile

PostNapisane: 9 sie 2013, o 21:04 
Moderator

janeczqu napisał(a):
Mirek: zobacz czy w okolicy masz gdzieś firmę produkującą pieczątki- obecnie większość robiona jest na ploterze laserwym o mocy w pobliżu 100W- śmiało można wypalać w miękkim materiale. A nawet grawerować w szkle (sprawdzone). Czarne tworzywo bardzo ładnie obrabia się.

Mam nawet kolegę z taką firmą, no ale jak to kolega - dla mnie zwykle nie ma czasu ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

micky napisał(a):
A jak bedziesz mial ochote poogladac sprzęt Proxxona to daj znac-kolega ma caly warsztat w nie wyposażony

Ło jeeeej no przyznam że chętnie bym skorzystał z takiej okazji - żeby tylko móc podjechać - zobaczyć jak to pracuje - może jakaś frezarka byłaby w działaniu ? ;) ... gdyby kiedyś była taka możliwość to z miłą chęcią.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 23:56 
Nowy

Witam, pozwolę sobie podzielić się z Wami moim doświadczeniem w tej kwestii. Rozumiem, ze chodzi o obudowy i panele do prototypów, lub pojedynczych urządzeń. Rzeczywiście, bez odpowiedniego zaplecza wykonanie obudowy lub panelu które nie będą nikogo drażniły swoim wyglądem graniczy niemal z cudem.
Ja używam gotowych obudów Firmy hammond - ekstrudowane aluminium(są dość drogie ale estetyczne i wytrzymałe),a ponadto można z ich strony ściągnąć modele 3 D tych obudów, co ułatwia zaprojektowanie urządzenia, a przede wszystkim paneli front i end. Panele oddaje lub zlecam ich wykonie firmie specjalizującej się w wycinaniu otworów wodą lub laserem,a następnie gotowy panel oddaję do firmy wykonującej laserowo napisy, bądź zamawiam naklejkę z napisami i wyciętymi otworami.Wszystko to projektuje w programie Alibre, ale można w dowolnym innym, byleby posiadał funkcję konwertowania modeli 3D na rysunki 2D.Jakkolwiek, wykonanie obudowy we własnym zakresie to na pewno ogromna satysfakcja,ale z drugiej strony nie zajmujemy się modelarstwem i istotą rzeczy są funkcjonalności
naszych urządzeń, więc czy nie szkoda czasu na piłowanie? W ogólnym rachunku czasem drożej wychodzi taniej:)))
Zgred:))

PostNapisane: 13 sie 2013, o 08:46 
Moderator

Zgred napisał(a):
ale z drugiej strony nie zajmujemy się modelarstwem

No widzisz, a jak ktoś na stare lata jak ja dostaje "hyźla" i chciałby się zająć modelarstwem ;) ... ot tak po prostu. Bo oczywiście to co mówisz - to masz rację i cenne wskazówki podajesz z tymi np obudowami.

Ale ja wiem, że takich jak ja też jest sporo. Którzy chętnie by coś porobili byle byłyby możliwości w zasięgu ręki nie koniecznie na zasadzie że do domu trzeba kupić zaraz działo laserowe.

Zgred napisał(a):
więc czy nie szkoda czasu na piłowanie?

No właśnie niektórzy lubią się w tym pobawić. Gdybym miał coś robić seryjnie -to uwierz mi, splunąłbym przez lewe ramię i zrobił dokładnie to o czym mówisz - bo to zgroza bawić się w struganie samemu choćby 5 obudów. ;)

Zgred napisał(a):
W ogólnym rachunku czasem drożej wychodzi taniej:)))

i dlatego jeśli nie chodzi o taką pasję, zacięcie, hobby - tylko o zrobienie czegoś na sprzedaż to w 100% się zgadzam. No ale niechcący któregoś razu jeden z czytelników ze Szczecina zaprosił mnie do swojej piwnicy/swojego warsztatu gdzie robił model okrętu podwodnego. Był to - gdy ujrzałem, nieziemski model - wszystko ręcznie robione, szczęka mi opadła a jak posłuchałem z miłą chęcią co i jak sam robił to już w ogóle czułem się jak w krainie czarów ;) no magia

i do tego wszystkiego potrzebował na końcu tylko AVR'ka żeby tym sterować zdalnie

eeeh no lubię takie klimaty po prostu i pod tym kątem myślę o frezarce i takim tam mini chociaż warsztacie - na razie w tajemnicy przed żoną :lol:

PostNapisane: 13 sie 2013, o 09:54 
Nowy

To trochę jak z ta budową domu, posadzeniem drzewa i spłodzeniem syna:))) parafrazując, napisać program, polutować płytkę i wykonać obudowę:)) Ja osobiście zaspokajam się wygenerowanym w Alibre modelem 3D, samo wykonanie oddaję w ręce, a właściwie uchwyty maszyn:))) Ale owszem czyniłem próby domowego wykonania panelu i najlepiej wychodziło mi gdy korzystałem z rysunków wykonanych w Corelu, przeniesionych metodą termotransferową na panel (nie należy zapominać o narysowaniu środków otworów) tyle, że tutaj pojawia sie problem przy wykonaniu otworów typu D oraz wszelkiego rodzaju owali, za to mając przeniesiony kształt na pewno jest łatwiej. Reasumując, zdarzały mi się błędy i czasami musiałem robić kolejny panel, dlatego skupiłem się na modelowaniu 3D.
Z drugiej strony frezarka sterowana z kompa, a do tego jako uzupełnienie drukarka 3D i jakaś małą zaginarka do blachy, a na koniec ploter drukujący i tnący do folii, o kilku drobiazgach nie wspomnę i można już wykonywać niepowtarzalne w formie urządzenia.
A w ogóle to może by wywołać temat: "Domowe Centrum Obróbcze" i zrobić na tym business:))?
Ktoś napisze program, ktoś zaproponuje konstrukcje mechaniczną, jeszcze inny to skoordynuje itd.....
Pozdrawiam
Zgred

PostNapisane: 13 sie 2013, o 15:45 
Użytkownik

Zgred napisał(a):
bez odpowiedniego zaplecza wykonanie obudowy lub panelu które nie będą nikogo drażniły swoim wyglądem graniczy niemal z cudem.

e tam chcieć to móc ... no chyba że się ma dwie lewe ręce
:)

PostNapisane: 13 sie 2013, o 16:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
- na razie w tajemnicy przed żoną :lol:

trzeba było nie pisać bo już pewnie wie. :D

PostNapisane: 13 sie 2013, o 16:19 
Moderator

na szczęście tu nie zagląda :lol:

PostNapisane: 14 sie 2013, o 10:08 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
na szczęście tu nie zagląda :lol:

Mimo, że jestem żonkoś od dwóch lat to z doświadczenia wiem, że nigdy nic nie wiadomo.... :lol:

PostNapisane: 14 sie 2013, o 10:15 
Użytkownik

Mirku goraco polecam zajrzec na pyffel. com.pl. Odwiedzalem kiedys producenta i urządzenie sprawialo wrazenie solidnego. Mozna tym tez PCB frezowac zamiast trawic :)

Sent from my mobile

PostNapisane: 14 sie 2013, o 11:49 
Moderator

micky napisał(a):
Mirku goraco polecam zajrzec na pyffel

łeeee no teraz to już zajrzałem i to wczoraj w nocy ;) .... po sporej dawce soku jabłkowego w trzech smakach ;)

(przy okazji potwierdzam - że odbył się pierwszy nanoZLOT Atnela - a w zasacie pikoZLOT, bo tylko dwie osobo kolega micky i ja. To trzeba powtarzać panowie, oj trzeba ... )

A kolega micky ma ode mnie "w piernicz" :lol: ..... bo miałem we łbie kwotę na frezarkę z ogranicznikiem do MAX XXX PLN, a przez niego teraz choruję na XXX+YYY PLN. Muszę zacząć zbierać kaskę ;) eeeeeś te zabawki kiedyś mnie wykończą

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1