Rafal9018 napisał(a):
A powiedz mi jak z przyciskami membranowymi ??
To zwykłe tact-switch
Są od spodu zamocowane na płytce tak aby wystawały jakieś 0,3 do 05mm (nie więcej!), a elastyczna folia robi za ...nasadkę
W przekroju mniej więcej wygląda to tak:
Dla małego switcha otwór około 5-6mm z wyraźną fazą dla wygodniejszej obsługi.
Rafal9018 napisał(a):
Może dałbyś się namówić na jakiś mały tutorial na forum odnośnie robienia takich obudów, i tworzenia grafiki wektorowej?
Eeee, w zasadzie to wszystko co najważniejsze (czyli etapy tworzenia) już powiedziałem, a sama obsługa programów... cóż w sieci jest mnóstwo tutków dla konkretnych aplikacji, a ja znam wektorówki tylko pobieżnie - na tyle aby narysować jakieś tam kółka czy kwadraty i pozlepiać to do kupy
Po prostu podstawy podstaw i zapewne niektóre rzeczy można by wykonać szybciej gdyby znać pełną obsługę softu.
Mogę dla przypomnienia zebrać to w punkty:
1. Najważniejsze to znaleźć materiał na obudowę, gdzie swobodnie zmieści się elektronika. Ja lubię ostatnio profile aluminiowe (gość który mi to frezuje też
). Zalety: wytrzymałe, stabilne, łatwa obróbka mechaniczna
2. Zrobić rysunek techniczny w jakimś programie typu CAD, SolidEdge, itp. Piszę o nich, bo do takich mam dostęp w zaprzyjaźnionym zakładzie. Można też w zasadzie zrobić rysunek w dowolnym programie wektorowym, np. Inscape czy Adobe Illustrator i wydrukować (ślusarzowi to wystarczy chyba, że rysunek ma iść na automat to wtedy musi być np. dwg, dxf lub inny standard) tyle, że zazwyczaj nie mają one opcji jakie posiada typowy program CAD, a może i mają tylko moja wiedza tak daleko nie sięga
3. Aby wzór naklejki się zgadzał dobrze jest zrobić go na podstawie rysunku technicznego z punktu "2". Wtedy jest pewność, że nie będzie przesunięć naklejki względem otworów. Dane do plotera tnącego to same kontury z naklejki. Tu format najlepiej omówić z firmą, która będzie drukować/wycinać. Zazwyczaj jest to format EPS. Wydruk robić na białej foli naklejkowej + laminowanie
4. Jak już obudowa jest wyfrezowana to warto ją pomalować. Ja maluję proszkowo - niezwykle trwałe i estetyczne.
5. Po zamocowaniu wszelkich wkrętów mocujących płytkę/ przyciski oraz główną elektronikę i sprawdzeniu czy wszystko działa można nakleić naklejkę. Naklejka maskuje np. śrubki mocujące wyświetlacz LCD z dodatkową płytką plexi, które to są przykręcone do górnej części obudowy.
I to w zasadzie tyle. Ja mam o tyle dobrą sytuację, że mieszkam w niewielkim mieście gdzie "wszyscy się znają" i są tu u mnie praktycznie wszystkie potrzebne zakłady - od cięcia laserami, przez park maszynowy i drukarnie do malowania proszkowego włącznie. Oczywiście nic nie mam za darmo, ale czasem można załatwić aby puścić jakąś potrzebną sztukę między większymi zamówieniami