Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 16:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 paź 2016, o 12:48 
Użytkownik

Witam,

Czy zna ktoś sklep w którym mogę dostać obudowy plastikowe z miejscem na wyświetlacz 2x16 ?? No oprócz TME bo tam są ale nic takiego specjalnego :/
Szukam mniej więcej czegoś takiego:

http://www.tme.eu/pl/details/km-33c/obu ... ietlaczem/

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2016, o 13:39 
Użytkownik

Cześć.
Poszukaj w AVT. https://sklep.avt.pl/obudowa-km-33c-118x74x29mm.html
Jest nawet ta co ty znalazłeś

PostNapisane: 4 paź 2016, o 14:21 
Użytkownik

Ewentualnie znajdź obudowę bez otworu i poproś jakiegoś lokalnego frezera żeby Ci to wyciął. Będziesz miał większą swobodę z dobraniem miejsca wyświetlacza.

PostNapisane: 4 paź 2016, o 15:11 
Użytkownik

No koledzy niestety te Wasze przykłady są dla wyświetlaczy LED i okienko ma wymiar 20x50mm, a do wyświetlacza LCD potrzebne okienko 24x71mm a płytka ma wymiar 36x80mm. Niestety nie pozostaje nic innego jak ostry nożyk i do roboty ;) .

PostNapisane: 4 paź 2016, o 17:36 
Użytkownik

Tutaj jest dość duży wybór obudów:
http://www.lcel.com.pl

A tutaj obudowa pod wyświetlacz LCD 2x16:
http://www.tme.eu/pl/details/bos501b/ob ... /34501000/

PostNapisane: 4 paź 2016, o 19:36 
Użytkownik

Z mojego prostego doświadczenia, to obudowy gdzieś tam się znajdzie za niewielkie pieniądze,
ale już fronty do tych obudów (z np. przeźroczystym okienkiem na wyświetlacz),
to już KOSZMAR!!!
Chciałem kiedyś u Maszczyka, do ich obudów front, to zaśpiewali taką cenę, że tylko się popukałem w czoło (setki zł, przygotowanie projektu, wdrożenie, zaklepanie...).
Tak, że takie firmy, to skreślone są już u mnie na Amen.

Jakby ktoś coś słyszał o niedrogich firmach wykonujących jakieś przyklejane fronty, to proszę się podzielić.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Wiadomo, dzieła "domowe" jak mają taka surową estetykę, to dodaje im to "uroku" (handworking czyli praca ręczna).

Ale jak dla kogoś coś robimy, to nie może być takiego "dziadostwa", jakby musi być profesjonane, no nie?

PostNapisane: 6 paź 2016, o 06:52 
Użytkownik

No właśnie, ciężko z taką obudową :/ a jak już jest z miejscem na wyświetlacz i ewentualną szybką to już granice 100 złotych.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

PostNapisane: 6 paź 2016, o 09:07 
Użytkownik

Zerknij jeszcze tutaj, mają dość duży wybór, może coś dopasujesz.
http://sklep.nikomp.com.pl/pl/c/Obudowy-plastikowe/26/4

PostNapisane: 6 paź 2016, o 09:43 
Użytkownik

lutekT napisał(a):
Z mojego prostego doświadczenia, to obudowy gdzieś tam się znajdzie za niewielkie pieniądze, ale już fronty do tych obudów (z np. przeźroczystym okienkiem na wyświetlacz), to już KOSZMAR!!!

Chyba trochę demonizujesz... Jeśli masz do wykonania jakąś partię to kupujesz kilka gotowych uniwerslalnych obudów (albo lepiej aluminiowego profilu na metry, który łatwiej i szybciej się obrabia dla kilku egzemplarzy) robisz rysunek dajesz do frezowania. W tym czasie zamawiasz np. okienka z pleksi (lub poliwęglanu) laserowo cięte (ofert na allegro zatrzęsienie - sam niedawno zamawiałem). Do kompletu brakuje tylko naklejki (na białej folii + laminowanie), którą można zrobić nawet w Photoshopie czy GIMP choć ja polecam jakiś wektorowy program (np. darmowy Inscape). Wektorówka jest o tyle dobra, że masz praktycznie gotowy szablon na ploter do wycinania otworów. Załatwione mam w ten sposób za jednym zamachem również przyciski.
Moja najnowsza obudowa (ta akurat bez LCD) robiona w powyższy sposób wygląda tak:

Obrazek

a, poniżej jeszcze prototypowa wersja z LCD, do której właśnie projektuję nową kolorową naklejkę w wektorach z szablonem na otwory do plotera, bo wycinanie nożykiem do tapet jednak pozostawia trochę do życzenia :) W każdym razie okienko jest równiutko wyfrezowane dokładnie tam gdzie chciałem, a pod nim wspomniane pleksi:

Obrazek

Pamiętaj, że szukając obudowy-gotowca możesz być skazany, np. na kiepski rozstaw kołków montażowych dla płytki czy pozycji wyświetlacza. Przechodziłem dokładnie ten sam etap co Ty i najtańszym, a przy tym najwygodniejszym okazało się zaprojektowanie obudowy samemu(!).

PostNapisane: 7 paź 2016, o 06:00 
Użytkownik

No powiem Ci SylwekK jestem pełen podziwu :) Naprawdę wielki szacun za takie obudowy :) A powiedz mi jak z przyciskami membranowymi ?? Robisz jakąś płytkę czy kupujesz gotowy tak jakby pakiet i tylko oklejasz ??

PostNapisane: 7 paź 2016, o 07:05 
Użytkownik

Świetnie Ci wychodzą te obudowy. Może dałbyś się namówić na jakiś mały tutorial na forum odnośnie robienia takich obudów, i tworzenia grafiki wektorowej?

PostNapisane: 7 paź 2016, o 07:11 
Użytkownik

Sylwek to w ogóle robi fajne rzeczy!
Można zaglądnąć na jego stronę i pooglądać.
Na prawdę można podziwiać.

PostNapisane: 7 paź 2016, o 18:09 
Użytkownik

Rafal9018 napisał(a):
A powiedz mi jak z przyciskami membranowymi ??

To zwykłe tact-switch :) Są od spodu zamocowane na płytce tak aby wystawały jakieś 0,3 do 05mm (nie więcej!), a elastyczna folia robi za ...nasadkę ;)
W przekroju mniej więcej wygląda to tak:

Obrazek

Dla małego switcha otwór około 5-6mm z wyraźną fazą dla wygodniejszej obsługi.

Rafal9018 napisał(a):
Może dałbyś się namówić na jakiś mały tutorial na forum odnośnie robienia takich obudów, i tworzenia grafiki wektorowej?

Eeee, w zasadzie to wszystko co najważniejsze (czyli etapy tworzenia) już powiedziałem, a sama obsługa programów... cóż w sieci jest mnóstwo tutków dla konkretnych aplikacji, a ja znam wektorówki tylko pobieżnie - na tyle aby narysować jakieś tam kółka czy kwadraty i pozlepiać to do kupy :) Po prostu podstawy podstaw i zapewne niektóre rzeczy można by wykonać szybciej gdyby znać pełną obsługę softu.
Mogę dla przypomnienia zebrać to w punkty:
1. Najważniejsze to znaleźć materiał na obudowę, gdzie swobodnie zmieści się elektronika. Ja lubię ostatnio profile aluminiowe (gość który mi to frezuje też ;)). Zalety: wytrzymałe, stabilne, łatwa obróbka mechaniczna
2. Zrobić rysunek techniczny w jakimś programie typu CAD, SolidEdge, itp. Piszę o nich, bo do takich mam dostęp w zaprzyjaźnionym zakładzie. Można też w zasadzie zrobić rysunek w dowolnym programie wektorowym, np. Inscape czy Adobe Illustrator i wydrukować (ślusarzowi to wystarczy chyba, że rysunek ma iść na automat to wtedy musi być np. dwg, dxf lub inny standard) tyle, że zazwyczaj nie mają one opcji jakie posiada typowy program CAD, a może i mają tylko moja wiedza tak daleko nie sięga ;)
3. Aby wzór naklejki się zgadzał dobrze jest zrobić go na podstawie rysunku technicznego z punktu "2". Wtedy jest pewność, że nie będzie przesunięć naklejki względem otworów. Dane do plotera tnącego to same kontury z naklejki. Tu format najlepiej omówić z firmą, która będzie drukować/wycinać. Zazwyczaj jest to format EPS. Wydruk robić na białej foli naklejkowej + laminowanie
4. Jak już obudowa jest wyfrezowana to warto ją pomalować. Ja maluję proszkowo - niezwykle trwałe i estetyczne.
5. Po zamocowaniu wszelkich wkrętów mocujących płytkę/ przyciski oraz główną elektronikę i sprawdzeniu czy wszystko działa można nakleić naklejkę. Naklejka maskuje np. śrubki mocujące wyświetlacz LCD z dodatkową płytką plexi, które to są przykręcone do górnej części obudowy.
I to w zasadzie tyle. Ja mam o tyle dobrą sytuację, że mieszkam w niewielkim mieście gdzie "wszyscy się znają" i są tu u mnie praktycznie wszystkie potrzebne zakłady - od cięcia laserami, przez park maszynowy i drukarnie do malowania proszkowego włącznie. Oczywiście nic nie mam za darmo, ale czasem można załatwić aby puścić jakąś potrzebną sztukę między większymi zamówieniami ;)

Strefa czasowa: UTC + 1