jedfra6 napisał(a):
Witam,
Mam problem z układem optycznym wyglądającym tak:
Przy czym nie fotorezystor tylko fototranzystor. Oświetlany diodą podczerwoną (taka komunikacja UART po podczerwieni). Przejście na fototranzystor w technologii SMD a dokładniej ten: LUCKY LIGHT LL-S350PTC-1A spowodowała, że tranzystor Q2, którym był BC807 ściągał RX do masy niezależnie czy fototranzystor był oświetlony czy nie. Spróbowałem więc innego podejścia. Wyrzuciłem tranzystor Q2, zwarłem bazę z emiterem i wtedy sam fototranzystor powinien ściągać RX do masy, ale zarówno przy R4=0R czy R4=10k nie mam żadnej czułości. Cały czas stan wysoki. R5 podniosłem z 10k do 100k ale to również nic nie dało. Czy ktoś ma jakiś inny pomysł?
Muszę mieć technologię SMD, bo narzuca mi to rozmiar obudowy do elektroniki.
Pozdrawiam
Daj rezystor do masy od punktu między fototranzystorem a rezystorem bazowym, albo od bazy tranzystora.
Doświadczalnie dobierz wstępnie 50 k bym proponował. Fototranzystor ma pewien prąd ciemny, który w tym przypadku powoduje wysterowanie tranzystora.
Proponuję dać potencjometr, zasłonić światło i jechać od dużych wartości aby tranzystor przestał przewodzić i jeszcze nieco zmniejszyć. Jak będzie za czuły to zmniejsz więcej,