Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 07:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 cze 2016, o 19:36 
Użytkownik

Witam

Nie dawno w moje łapki wpadł goły sterownik PLC Mitsubishi F1-20MR. Poszukuję do niego programatora.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje dotyczące miejsc, gdzie ewentualnie byłaby możliwość załatwienia takiego programatora, który pasowałby do tego sterownika. Z sterownikami Mitsubishi mam do czynienia pierwszy raz.
Pozostałaby jeszcze tylko kwestia oprogramowania...

Pozdrawiam
Łukasz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 cze 2016, o 14:00 
Użytkownik

A co dokładnie kolego potrzebujesz? Mam specjalny sterownik (panel programatorski) do niego, ale czy wiesz, jak przy jego pomocy programować? Wieczorem wrzucę jego zdjęcie i materiały, które mam.
m.

PostNapisane: 11 cze 2016, o 19:19 
Użytkownik

Ogółem, chciałem skomunikować go z komputerem i tak jak już wspominałem, aby to się udało potrzebuję programatora/ przewodu do komunikacji PC-Sterownik. Panel operatorski - brzmi ciekawie, nie miałem z nimi zbyt wiele do czynienia; myślę, że powinienem sobie poradzić z oprogramowaniem.

PostNapisane: 12 cze 2016, o 13:52 
Użytkownik

To jest panel programisty. Na odwrocie ma on 1 gniazdo - do łączenia ze sterownikiem (ze sterownika zdejmuje się podłużną poziomą zaślepkę i w to gniazdo z pinami wtyka odpowiadającą mu wtyczkę znajdującą się na odwrocie.Wszystko widoczne na zdjęciach poniżej. Załączam też manual.
panel od frontu:
Obrazek
panel od tylca:
Obrazek
sterownik z zaślepką:
Obrazek
sterownik przygotowany do połączenia:
Obrazek
i gotowe:
Obrazek
PS. Wstawianie obrazków chyba mnie przerasta.

m.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 13 cze 2016, o 10:51 
Użytkownik

Panel super. Jeszcze, żeby tylko ten przewód transmisyjny udało się znaleźć (numer katalogowy, cokolwiek...).

Przy okazji czy to złącze nad naklejką z nazwą modelu to bd do programowania PLC? czy to z boku 2x8 PIN (nie ujęte na zdjęciu). Niebieskie rozumiem do komunikacji z panelem.
W Mitsubishi napisali mi o kablu SC-09, zerkam na obudowę, ale gdzie go wpiąć :?:

Obrazek

PostNapisane: 13 cze 2016, o 18:46 
Użytkownik

Jest taki kabelek - raz go widziałem na zdjęciu. W ręku nigdy nie miałem. Wpina się go w to samo złącze, co panel programatora. Kabel ma barwę szarą i taką dziwną kątową obudowę. W panelu pod zaślepką o której pisałeś nie ma absolutnie nic. Wgłębienie i tyle. Miałem kiedyś specjalne oprogramowanie do edycji i programowania oraz drivery do sterownika i kabla ale pół roku temu udało mi się sformatować nie ten dysk i od tej chwili można mówić, że miałem... Boczne złącza 2x8 są do komunikacji pomiędzy sterownikiem a modułami rozszerzającymi - też mam takowe, ale zdjęć już nie załączałem, bo nie o to pytałeś.
m.

PostNapisane: 13 cze 2016, o 23:19 
Użytkownik

Na ten czas skupię się na znalezieniu tego przewodu (sprawa najważniejsza) schemat, numer katalogowy, cokolwiek, aby móc się skomunikować i zarchiwizować program z niego.

PostNapisane: 14 cze 2016, o 13:37 
Użytkownik

Od SC-09 to schemat i wygląd masz poniżej. Ale to nie ten kabel, o którym ja mówiłem. SC-09 jest do sterowników FX - dużo młodszych i nie gwarantuję Ci, że pojedziesz na nim ze swoim Melseckiem F1. Do starszych Melsecków jest bardzo mało info w sieci.
ObrazekObrazek
m.

Strefa czasowa: UTC + 1