Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 22:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sty 2013, o 11:10 
Użytkownik

Witam :-)

Mam w planach zrobić urządzenie dla osoby w podeszłym wieku (80lat) pewne urządzenie usprawniające komunikację tej osoby z otoczeniem.
Ponieważ jest to osoba starsza, to urządzenie musi spełniać kilka warunków, aby mogło być być przez nią użytkowane:

1. Maksymalne uproszczenie obsługi. Tylko same klawisze z napisami, bez wyświetlaczy, menu, itd. Wciśniesz i od razu uaktywnia się dana funkcja.

2. Maksymalna wielkość klawiszy - żeby wygodnie można było je lokalizować i naciskać.

3. Maksymalnie duże napisy opisujące każdy klawisz - tak, żeby osoba obsługująca nie musiała szukać okularów za każdym razem jak chce nacisnąć klawisz.

4. Możliwość łatwej wymiany napisów pod klawiszami - funkcje klawiszy nie są jeszcze ostatecznie ustalone i dopiero podczas użytkowania ostatecznie ustali się optymalne ich funkcje.

Urządzenie ma być przenośne - przypominające trochę wielkością i kształtem pilota do telewizora.

Wymyśliłem sobie coś następującego:

Klawisze wykonane z przezroczystego plexi. Pod klawiszem kartka papieru z wydrukowanym napisem - łatwa do wymiany. Powstała by taka kanapeczka:

Załącznik:
IMG_5459.jpg

Problem jest jednakże z tym, że taki klawisz wycięty z plexi nie ma punktu zaczepienia i będzie wypadał z ramki w której jest umieszczony.
Teoretycznie można wyfrezowac takie kołnierze wokół każdego klawisza, ale to ogrom pracy.

Umyśliłem więc, że ramka (czy też inaczej mówiąc kratownica) w której będą siedzieć klawisze musi być od góry zamknięta jeszcze jedną rameczką przylutowaną do krawędzi kratownicy:
Załącznik:
IMG_5460.jpg

Całość po złożeniu wyglądałaby mniej więcej tak:

Załącznik:
IMG_5461.jpg

Od góry klawisz trzymany jest przez krawędź ramki, a od dołu dociskany jest sprężynką mikrowyłącznika.
W ten sposób klawisze są schowane (utrudnione jest przypadkowe naciśnięcie).
Jednakże sposób ten ma jedną wadę - bardzo jest pracochłonny (owa druga rameczka nalutowana na kratownicę) i wymaga dużej precyzji wykonania :|

Myślałem też nad ew, doklejeniem kołnierza od spodu plexi - w postaci kwadracika o nieco większym rozmiarze niż sam klawisz, tak żeby jego krawędzie wystawały nieco - ale kłóci się to z przezroczystością - pod klawiszem musi być napis, a klej może wprowadzić różnego rodzaju zmatowienia, bąbelki, itp, tak , że nie będzie widać go dobrze. No i w tym wypadku mamy problem z kartką napisu - nie ma się gdzie ona trzymać.

Urządzenie jako specyficzne ma powstać w jednym egzemplarzu, więc w razie czego się przemęczę, ale....
Jeżeli macie pomysły jak dałoby się uprościć wykonanie takich klawiszy, spełniając przy tym kryteria wyżej wymienione, to są one mile widziane :-)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2013, o 11:27 
Użytkownik

są przecież odpowiednie duże klawisze w sprzedaży ... dodatkowo można użyć gotowej klawiatury membranowej

Ale nie powiem pomysł dobry ... nie mniej się namęczysz sporo

PostNapisane: 19 sty 2013, o 12:15 
Użytkownik

Jeżeli ma to być dla osoby starszej to lepiej by było żeby przyciski wystawały lekko nad panel tak aby można by go było wyczuć palcem. A szukałeś może dużych gumek do pilota? Wiem że trudni zrobić opis na nich ale może uda się zrobić go obok przycisku.
Względnie możesz poszukać przycisku Tact switch z dużym klawiszem i nakleić na niego wydruk na folii

PostNapisane: 19 sty 2013, o 12:50 
Użytkownik

Albo wykorzystać QTouch atmela i robić klawiaturę jak nam się żywnie podoba :D

PostNapisane: 19 sty 2013, o 14:09 
Użytkownik

RLY? dla starszej osoby klawiatura dotykowa?

PostNapisane: 19 sty 2013, o 14:37 
Użytkownik

Plexi ma taką fajną właściwość, że po podgrzaniu daje sie ją formować, możesz spróbować zrobić sobie taki 'stempel', który by miał kształt trochę większego kwadratu niż przycisk z dziurą w środku, która by była trochę mniejsza niż przycisk.

Podobno plexi robi się już miękka po osiągnięciu temperatury 100 st. C, więc mógłbyś podgrzać przyciski we wrzątku, i odcisnąć ramkę, później ewentualne nierówności wyszlifować

miej więcej tak by wyglądało:
Obrazek

PostNapisane: 19 sty 2013, o 14:38 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

GwynBleidD napisał(a):
Jak najbardziej może być dotykowa :) Wystarczy zrobić odpowiednio duże pola + jakiś feedback w postaci na przykład głośnego piknięcia i mrugnięcia przycisku. Dla przykładu każdy przycisk podświetlić przy przyciskaniu, albo podświetlenie na stałe i gdy się ma palec na przycisku to pod danym przyciskiem ono gaśnie.

Dokładnie, ATMEL ma nawet do tego celu dedykowane układy serii AT42QTxxxx.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 15:03 

Polecam zainteresować się klawiszami jakie są w wagach samoobsługowych..... wielkość jest spora. Ewentualnie klawiatury z kas fiskalnych mają też dosyć duże przyciski.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 15:04 
Użytkownik

NCIS napisał(a):
Plexi ma taką fajną właściwość, że po podgrzaniu daje sie ją formować, możesz spróbować zrobić sobie taki 'stempel', który by miał kształt trochę większego kwadratu niż przycisk z dziurą w środku, która by była trochę mniejsza niż przycisk.

Podobno plexi robi się już miękka po osiągnięciu temperatury 100 st. C, więc mógłbyś podgrzać przyciski we wrzątku, i odcisnąć ramkę, później ewentualne nierówności wyszlifować

Można by to sprawdzić - akurat warunki do przeprowadzenia eksperymentu mam tzn. piec oporowy i prasę do wyciskania. I trochę się nawet z kształtowaniem plexi na gorąco bawiłem w swoim czasie - tyle, że do celów artystycznych. Ze zrobieniem formy też nie będzie problemu.
Jedyne czego się obawiam, to jak się zmienią właściwości optyczne plexi po tej operacji.
Ale w sumie soczewkowatość klawiszy, to mogłaby być nawet zaleta w tym zastosowaniu :-)
Niestety roboty to raczej nie ubędzie.... :cry:

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

GwynBleidD napisał(a):
Jak najbardziej może być dotykowa :)

To mógłby być jakiś pomysł, ale ponieważ nigdy się elementami dotykowymi nie bawiłem, to zadam kilka pytań pomocniczych.

Jak rozumiem byłaby to rameczka z folią, którą można byłoby założyć na górną część obudowy. Rameczka musi się dać zdejmować (czyli nie może być przyklejana) no i pod tą rameczkę mogę wkładać (i wyjmować) kawałek papieru z wydrukowanymi nazwami klawiszy i ich polami?
Da się coś takiego zrobić?

Żeby nie ten wymóg zmiany napisów pod klawiszami, to można by zastosować dowolną klawiaturę choćby membranową z nadrukiem z LC Electronics czy inną podobną.

Wielkość klawiszy jakie przewiduję to jakieś 1,5x1,5cm.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 15:19 
Użytkownik

Zobacz sobie link http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2443502.html poprostu robisz taką płytkę z polami i możesz na nią kłaść co chcesz po prostu odpowiednio dobierasz czułość aby z 1 cm nie łapało i gotowe.
Rozwiązanie stosunkowo proste a dodatkowo bezawaryjne (brak jakichkolwiek mechanicznych części)

PostNapisane: 19 sty 2013, o 15:46 
Użytkownik

Wygląda to całkiem, całkiem :-) Dzięki za info! Nie znałem tych układów.
Zastanawiam się tylko jak z gęstością klawiszy - tam piszą że max zbliżenie to 8mm między środkami klawiszy - a jak jest z ich brzegami? Czy można dać 1-2mm odstępy między polami klawiszy?
Potrzebuję co najmniej 16 klawiszy, ale widzę że w Seguro są kontrolery 24-klawiszowe, więc taki chyba bym zamówił.
Jeszcze jedno pytanie - czy ktoś to wykonał w praktyce i może powiedzieć jak się w realu to sprawuje? (przy dosyć gęstym ułożeniu klawiszy - bo nie chcemy, żeby urządzenie trzymane w ręku było zbyt duże).

PostNapisane: 19 sty 2013, o 15:49 

Kontrolery klawiatury mamy w urządzeniach przemysłowych np. Konsola wagowa DI-300SS, klawisze, blisko siebie, jak w zwykłej klawiaturze, działa bardzo niezawodnie, co ciekawe obsługuje nawet naciskanie wielu klawiszy na raz, tj. jednym klawiszem np. trzymasz klawisz <0> a drugim palcem, albo ręką wbijasz tryb czy kod.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 15:49 
Użytkownik

Tak? A nie bierzesz pod uwagę że starsze osoby mają czasem problemy ze wzrokiem lub słuchem często szukają przycisku palcami. Praktycznie na każdym sprzęcie istnieje wypustka pozwalająca na określenie środkowego przycisku. Dlatego ważne jest aby w urządzeniu dla starszych osób przyciski były wyczuwalne i żeby skok przycisku był wyczuwalny.

Zresztą nie tylko dla starszych. Ja osobiście nie lubie ekranu dotykowego jeżeli mam go obsługiwać bezwzrokowo.

Zauważcie że na każdym urządzeniu dla starszych osób są przyciski a nie klawiatura dotykowa. Zazwyczaj osoba starsza nie jest obeznana z najnowszymi technikami i będzie próbowała na siłę wciskać ekran dotykowy bo nie będzie czuć skoku przycisku co może doprowadzić do uszkodzenia tego ekranu.

Tak pisząc tego posta naszła mi myśl że mógłbyś spróbować zaadoptować obudowę z przyciskami z telefonu MyPhone w wersji dla starszych ludzi. Na allegro uszkodzone egzemplarze chodzą po 30 złotych a na przyciski nakleić naklejki.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 15:52 

W sklepach są wagi samoobsługowe z dotykowymi ekranami, wytrzymałość wysoka. Musiał byś chyba przywalić z piąchy by to pękło.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 15:56 
Użytkownik

....
A ile kosztuje taki ekran?
I nie są aż tak wytrzymałe jak Ci się wydaje, ale faktycznie trzeba przywalić pięścią żeby pękł tylko weź pod uwagę że taki sprzęt może upaść co się raczej wagom samoobsługowym nie zdarza za często. A ile razy upadła Ci komórka?

PostNapisane: 19 sty 2013, o 16:04 

Raz, może dwa, ale moim HTC Hero dopiero jak przypierniczyłem solidnie z rozmachem o kafelki, poddała się za drugim razem ;).

W ekranach stosowanych w wagach to prędzej przeciera się pierwsza warstwa. Same ekrany dotykowe tj. nakładki dotykowe nie są takie drogie. Jest tego na ebaju zatrzęsienie. Rozmiary praktycznie pod każdy ekran.

Nie wiem, z jakimi masz do czynienia urządzeniami, ale sam mam doświadczenie, że trzeba dosyć solidnie przywalić palcem w ekran i to specjalnie, by go uszkodzić.
Zresztą są też wersje bez szkła, same dwie folie. Oczywiście mówię tu o ekranach rezystancyjnych.

PS. Mojej motce razr maxx na razie raz udało się zaliczyć glebę, tj. kafelki z ok 1metra. Śladu po tym nie ma.

Nie twierdzę, że ekran dotykowy to jedyne słuszne rozwiązanie, jest po prostu wygodne, konfigurowalne no i nie wymaga w urządzeniu dodatkowego miejsca.
Jeżeli ma być więcej sztuk niż jedna warto się zakręcić przy klawiaturach foliowych, można sobie zaprojektować dowolną.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 16:14 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Rozpędziliście się, a tu wcale nie chodzi o żaden ekran.

Idea jest taka że pole dotykowe robi się z powierzchni miedzianej (np. kwadrat powierzchni miedzianej o wymiarach 1cm x 1 cm na laminacie) umieszczony pod obudową!

A na obudowie dajemy pole opisowe jakie się komu zamarzy, np. na folii samoprzylepnej.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 16:19 
Użytkownik

Ale i tak w takim rozwiązaniu nie ma wyczuwalnego skoku przycisku chyba że się go jakoś zasymiluje.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 16:29 
Użytkownik

staneq napisał(a):
Tak? A nie bierzesz pod uwagę że starsze osoby mają czasem problemy ze wzrokiem lub słuchem często szukają przycisku palcami. Praktycznie na każdym sprzęcie istnieje wypustka pozwalająca na określenie środkowego przycisku. Dlatego ważne jest aby w urządzeniu dla starszych osób przyciski były wyczuwalne i żeby skok przycisku był wyczuwalny.

Zresztą nie tylko dla starszych. Ja osobiście nie lubie ekranu dotykowego jeżeli mam go obsługiwać bezwzrokowo.

Zauważcie że na każdym urządzeniu dla starszych osób są przyciski a nie klawiatura dotykowa. Zazwyczaj osoba starsza nie jest obeznana z najnowszymi technikami i będzie próbowała na siłę wciskać ekran dotykowy bo nie będzie czuć skoku przycisku co może doprowadzić do uszkodzenia tego ekranu.

Tak - no sporo racji w tym jest. Przy normalnych klawiszach mamy klik i trudniej o przypadkowe naciśnięcie.
Nalepki na klawisze to raczej odpadaja - poodłażą i będzie paskudztwo :?
Będę się musiał jeszcze zastanowić, którą pójść drogą.
Możliwości techniczne u mnie są niezłe, więc obaw o problemy z wycinaniem różnych rzeczy nie ma - raczej z lenistwa się nie chce :-)

PostNapisane: 19 sty 2013, o 17:13 

staneq napisał(a):
Ale i tak w takim rozwiązaniu nie ma wyczuwalnego skoku przycisku chyba że się go jakoś zasymiluje.

Nie wiem, czy wiesz, ale już pod koniec lat 70 wypuszczono na rynek Amplituner Radmor 51xx który miał sensory i jakoś tamte pokolenie problemu z obsługą nie miało. Nawet seniorzy, np. moja Babcia wolała go od tych dziadowskich chińskich wież.
Telewizory też były z tym "bajerem" modelu nie pamiętam.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 19:23 
Użytkownik

Zasymulować klik można buzzerkiem i podświetleniem klawisza (mignięcie) a autor wątku mówi, że ma dostęp do narzędzi do obróbki więc klawisze można robić dowolnie (np. zrobić wgłębienie w miejscu nacisku) a mamy w zamian za to całą klawiaturę na jednym arkuszu plexy pod którą wkładamy cały arkusz papieru bez zbędnego kombinowania :D

PostNapisane: 19 sty 2013, o 21:15 

Co za problem zrobić klawiaturę "membranową" Prostym mykiem, wystarczy zrobić kilka warstw foli czy papieru, na samej górze z opisem, pod opisem w reszcie warstw usunąć część pod opisem, dzięki temu powstanie przestrzeń i upragniony "skok" klawiatury.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 23:31 
Użytkownik

Panowie :-)
Mam robić klawiaturę bezdotykową, a potem dorabiać mechanikę, żeby zasymulować "klik"? :shock:

PostNapisane: 20 sty 2013, o 10:46 

Jado napisał(a):
Panowie :-)
Mam robić klawiaturę bezdotykową, a potem dorabiać mechanikę, żeby zasymulować "klik"? :shock:

No bo przecież, w/g niektórych kolegów, bez kliku osoby starsze nie będą w stanie obsłużyć klawiatury ;).

Jaką mechanikę ;). Wystarczy parę warstw foli.
Zresztą wystarczy przecież wrzucić do urządzenia pierwszą lepszą "wibre" z starego telefonu, będzie efekt "kliku", tj. mechanicznego sprzężenia zwrotnego. Bo to głównie o to chodzi z zwiększeniem ergonomiczności takiego urządzenia, by użytkownik czuł "klik".

PostNapisane: 20 sty 2013, o 11:43 
Użytkownik

Przepraszam bardzo wcale nie uważam że osoby starsze nie poradzą sobie z obsługą klawiatury bezprzyciskowej. I proszę nie wciskać mi takich słów :)
Jeszcze raz podkreślę że moje wypowiedzi odnosiły się do ogółu osób starszych które mogą mieć problemy z zobaczeniem nawet dużych przycisków lub trafieniem w nie. Albo też (co się bardzo często u osób starszych zdarza) z brakiem czucia w palcach jak u 20-30-40 a nawet 50 latka). Oczywiście to nie dotyczy KAŻDEJ osoby starszej.
Tak to nie żart, wszystkim którzy nie wierzą polecam zapytanie się osób starszych a jeżeli nadarzy im się taka możliwość ubranie kombinezonu który "postarza".

A skoro taki rodzaj klawiatury jest taki wygodny to dlaczego w laptopach nie stosuje się takich klawiatur (które zajmowały by o wiele mniej miejsca) tylko ciągle nawet w tych najmniejszych pcha się z uporem maniaka tradycyjne klawiatury? Dlaczego nie ma pilotów z tą technologią (nie mam na myśli drogich pilotów uniwersalnych czy dołączanych do drogich TV tylko te najprostsze)? Dlaczego w panelach operatorskich (HMI) stosuje się symulacje nie tylko dźwiękową ale także i wibracyjną?
Dlaczego ktokolwiek zaczął wymyślać takie coś?

http://www.youtube.com/watch?v=t4eh-Cn3Pzk

A teraz eksperyment:
Potrzebne będą dwa telefony komórkowe jeden z ekranem dotykowym a drugi z tradycyjną klawiaturą. Spróbujcie wybrać nr bez patrzenia na klawiaturę (nawet bez pierwszego spojrzenia)

PS: domyślam się że takie urządzenie miałoby też funkcje wzywania pomocy (tzw SOS) a taki przycisk to już musi być fizyczny aby uniemożliwić przypadkowe naciśnięcie.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 12:44 

staneq napisał(a):

Może za bardzo nadinterpretowałem ten tekst ;).

PS. Mnie w dotykowcach bardziej przeszkadza konieczność obsługi "gołymi" palcami w zimie. Z klawiatury zwykłej w telefonie i tak zawsze korzystam patrząc na nią.

PS2. Można wykorzystać podobne "dzwięki" jak w DTMF każdy klawisz inny dźwięk + wibracje.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 12:51 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
staneq napisał(a):

Może za bardzo nadinterpretowałem ten tekst ;).

PS. Mnie w dotykowcach bardziej przeszkadza konieczność obsługi "gołymi" palcami w zimie. Z klawiatury zwykłej w telefonie i tak zawsze korzystam patrząc na nią.

PS2. Można wykorzystać podobne "dzwięki" jak w DTMF każdy klawisz inny dźwięk + wibracje.

No może faktycznie troszkę za bardzo w tym poście poleciałem ale w innych chyba wyjaśniłem o co mi chodzi.

I jestem w stanie się zgodzić że klawiatura może być jakakolwiek byle by zapewniała sprzężenie zwrotne w jakiś wyczuwalny i niedenerwujący sposób.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 12:52 
Użytkownik

Tak naprawdę to zależy od osoby która będzie tego używać, jakie jest jej podejście do techniki. U rodziców jakiś czas temu zamontowałem w pokojach zamiast tradycyjnych włączników, proste panele dotykowe, obsługujące różne strefy oświetlenia. Zastosowałem digitizery, pod którymi wstawiłem folię z nadrukowanymi ikonami adekwatnymi do urządzenia(sufit,lampka,kinkiet itp). Są one dosyć spore w dużych odstępach od siebie. Mój ojciec nie ma problemu z obsługą, ale moja mama.... nie zbliża się do tego bo boi się, że zepsuje i korzysta tylko z pilota. Moją mamę przeraża dzisiejsza technika, jeśli pilot od TV ma więcej niż trzy przyciski które są potrzebne do minimalnej obsługi to już jest duży problem. Tak więc uważam, że takie urządzenie musi być dobrze przemyślane pod konkretną osobę. Obstawiałbym na rozwiązaniu maksymalnie prostym i intuicyjnym dla niej,nie dla konstruktora.Może wykorzystać takie przyciski:
Obrazek
Pozostaje kwestia opisów.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 12:59 
Użytkownik

Może jednak lepiej zrobić uczciwą mechaniczną klawiaturę, która ma naturalny klik, a nawet można dobrać wyłączniki z kilkumilimetrowym skokiem, niż bawić się w bezdotykówkę i dorabiać do niej to wszystko co ma zwykła mechaniczna klawiatura.
Pamiętajmy również o energooszczędności - każdy dodatkowy scalak czy silnik zżera prąd.

Jeśli chodzi o samo urządzenie, to po naciśnięciu klawisza będzie ono wypowiadać słowo lub frazę. Urządzenie jest przeznaczone dla osoby, która w wyniku choroby straciła zdolność zrozumiałego mówienia i czasami ciężko się z nią porozumieć. Zwłaszcza w przypadku rozmowy telefonicznej jest to niemożliwe.
Nie wiem jeszcze w tej chwili jakie słowa będą potrzebne i jakie się sprawdzą. "Tak, Nie, Źle się czuję" - to można przyjąć za pewnik - reszta jest na razie niewiadomą i "wyjdzie w praniu". Dlatego nie mogę od razu zrobić klawiatury z napisami na stałe.

Przy okazji zachęcam do konstruowania urządzeń które mogą ułatwić życie osobom chorym i niepełnosprawnym :-)

PostNapisane: 20 sty 2013, o 13:10 
Użytkownik

przyciski zaproponowane przez savian86 wydają się być dobrym rozwiązaniem. Opis nie musi się przecież znajdować na przycisku, może znajdować się obok, a dodatkowo kolory znacznie ułatwią pracę z urządzeniem osobie starszej która może mieć problemy ze wzrokiem bez używania okularów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1