Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 sty 2025, o 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2015, o 18:45 
Użytkownik

Hey wszystkim ,

Ostatnimi czasy interesuje mnie temat CNC i moze niekoniecznie widze wielki problem zbudowaniu ( jako ze jest duzo DIY ) ale zastanawia mnie pozniej jak to jest z napisaniem obslugi takiego urzadzenia ... czy to sie w ogole przeklada miedzy wysilkiem a efektem koncowym ?

Co myslicie ? Czy ma ktos jakies doswiadczenia tutaj ?

Pozdrawiam
Raf

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2015, o 19:25 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Dolaczam się. Sam jestem na etapie szukania podzespołów tj mechaniki. Jest wiele projektów w sieci jednakże fajnie by było wymienić się doswiadczeniami tutaj.

PostNapisane: 14 paź 2015, o 19:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

w cnc najwięcej robi program na komputerze (np Mach3) i to on wysyła sygnały do sterowników silników krokowych z odpowiednią prędkością, ilością kroków i kierunkiem obrotów.
nie bardzo widzę tu zastosowanie AVRów. Sterowniki to specjalistyczne układy (np TB6600) które dbają o prąd żeby silnik pracował optymalnie.

Między portem LPT komputera a silnikami możne to tak wyglądać:
Obrazek

Dobór polega na silniku i sterownikiem do niego.

A co do silników to mimo że jest np na 3,2V zasila się go z 24V lub więcej a sterownik dba żeby nie przekroczyć prądu silnika np 2,6A.

PostNapisane: 14 paź 2015, o 20:56 
Użytkownik

Też się dołączam. Sterowanie osiami X,Y,Z tj. sterowniki silnikami (silniki krokowe, serwomotory) są dostępne gotowce wszelkiej maści i tanio.
Duże pole do działania, to dobór, wykonanie podzespołów mechanicznych. Na koniec to jakiś starszy komputer + program np. Mach x......i maszyna pracuje.

PostNapisane: 14 paź 2015, o 21:15 
Użytkownik

Właśnie jestem na etapie budowy własnej golarki CNC, będzie to konstrukcja dzewniano (sklejka 18mm)-aluminiowa(profile i kątowniki) na prowadnicach szufladowych H-27, po wielu godzinach studiowania tematu zdecydowałem że zrobię stół krzyżowy ze stałą bramą, zakładane pole robocze 220mm x 280mm x 150mm ale w paraniu się okaże ile wyjdzie na prawdę, elektronika będzie bazowała na Arduino UNO + 3 x Easy Driver v4.4 (takie akurat mam) + 3 x STEPPER + płyta główna (w trakcie projektowania) która zepnie wszystkie moduły do kupy ;) , wyprowadzi niezbędne sygnały na listwy zaciskowe oraz będzie sterowała pracą wentylatora chłodzącego drivery, takie ALL in ONE - całość będzie napędzać soft GBRL. Na razie kompletuje części mechaniczne i projektuje elektronikę, z założenia ma to być urządzenie niskobudżetowe do testów i nauki CNC, co pokaże przyszłość zobaczymy :D .

PostNapisane: 14 paź 2015, o 21:29 
Użytkownik

phill2k napisał(a):
zrobię stół krzyżowy ze stałą bramą, zakładane pole robocze 220mm x 280mm x 150mm ale w paraniu się okaże ile wyjdzie na prawdę,

Możesz przybliżyć, co to jest stół krzyżowy ze stałą bramą ? Przypuszczam, że stół porusza się w osiach X, Y.

PostNapisane: 14 paź 2015, o 21:47 
Użytkownik

Gbrl widziałem i wygląda właśnie dość zaawansowanie jak na sterownik z m328p :) a easy driver to nic innego jak https://www.sparkfun.com/products/12779 :D
Sent from my GT-I9506 using Tapatalk

PostNapisane: 14 paź 2015, o 22:48 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
a easy driver to nic innego jak https://www.sparkfun.com/products/12779 :D

Dokładnie, sterownik silnika krokowego, jeden z wielu dostępnych gotowców na rynku.

elsat1 napisał(a):
Możesz przybliżyć, co to jest stół krzyżowy ze stałą bramą ? Przypuszczam, że stół porusza się w osiach X, Y.

Dokładnie, stół porusza się w osiach X,Y przy czym oś Y jest mocowana do osi X (jedna na drugiej)

PostNapisane: 14 paź 2015, o 23:15 
Użytkownik

Dokładnie, stół porusza się w osiach X,Y przy czym oś Y jest mocowana do osi X (jedna na drugiej)[/quote]

Czy to jest typowe rozwiązanie w maszynach CNC, czy tylko opcja jaką wybrałeś ?

PostNapisane: 15 paź 2015, o 00:54 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
Hey wszystkim ,
Ostatnimi czasy interesuje mnie temat CNC i moze niekoniecznie widze wielki problem zbudowaniu ( jako ze jest duzo DIY ) ale zastanawia mnie pozniej jak to jest z napisaniem obslugi takiego urzadzenia ... czy to sie w ogole przeklada miedzy wysilkiem a efektem koncowym ?
Co myslicie ? Czy ma ktos jakies doswiadczenia tutaj ?
Pozdrawiam
Raf

Większe problemy mamy przeważnie z dokładnością mechaniczną (sposób wykonania, precyzja wykonania) niż program obsługi tych mechanizmów.
Jeśli mamy wykonać coś z dokładnością do jednej setnej milimetra, to nie widzę większego problemu.
W dokładności do jednego mikrona musimy się skupić ....na jednym mechanicznym mikronie.

PostNapisane: 15 paź 2015, o 07:29 
Użytkownik

elsat1 napisał(a):
Czy to jest typowe rozwiązanie w maszynach CNC, czy tylko opcja jaką wybrałeś ?

Jedna z możliwych opcji do wyboru, inspiracją był ten projekt - Desktop size CNC milling machine

Obrazek

PostNapisane: 15 paź 2015, o 08:33 
Użytkownik

JA mam sterowniki na bazie AVR - ale ten to tu praktycznie nie ma co robić.
Najważniejsze w sterowniku to cała reszta.
Moje sterowniki wyglądają tak (razy trzy oczywiście):
Obrazek
Na zdjęciu brakuje radiatora.
Wyjście "mocy" wygląda tak (razy 4 na jeden sterownik):
Obrazek

Rezystor 0,56R razem z BC337 ograniczają prąd do około 1,3A.
Jak ktoś wyżej napisał - silniki są 5 voltowe ale zasilam je z 24V -- stąd ograniczenie prądu do takiego jaki jest dopuszczalny dla cewek silnika.
Sterownikom trochę do ideału im brakuje, ale działają. Strasznie się grzeją tranzystory i potrzebny spory radiator + wentylator.

Sterowniki podłączone bezpośrednio do portu LPT (STEP, DIR, GND). Steruje tym wszystkim LinuxCNC.
Do projektowania FreeCad -> HeeksCNC -> LinuxCNC.

PostNapisane: 15 paź 2015, o 09:24 
Użytkownik

Korzystajac z okazji to zadam moze dosc lakoniczne pytanie - ale czemu koniecznie uzywa sie tam portu drukarki ?

PostNapisane: 15 paź 2015, o 09:42 
Użytkownik

RafPe napisał(a):
Korzystajac z okazji to zadam moze dosc lakoniczne pytanie - ale czemu koniecznie uzywa sie tam portu drukarki ?

Wszystkie starsze konstrukcję sterowników CNC były podłączane bezpośrednio do PC poprzez port LPT - prosta konstrukcja elektroniki, prosty interfejs, a całą czarną robotę wykonywał soft na PC, a od jakiegoś czasu z racji tego, że wszystkie praktycznie nowe kompy nie posiadają portu LPT zaczęto szukać rozwiązań opartych na USB.

PostNapisane: 15 paź 2015, o 10:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

squeez napisał(a):
Bo za dużo w nich strat

Bo nie pracują jako klucze tylko jako prymitywne źródła prądowe. Dlatego się grzeją.

PostNapisane: 15 paź 2015, o 10:22 
Użytkownik

Wiec gdyby wybierac wyspecjalizowany driver - to czym nalezaloby sie kierowac ?

PostNapisane: 15 paź 2015, o 10:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

http://www.st.com/web/en/resource/techn ... 004339.pdf

PostNapisane: 15 paź 2015, o 10:52 
Użytkownik

RafPe napisał(a):

Max. prąd silnika na jedną fazę, podział mikrokroków (Resolution Microstepping) co najmniej 1/8, wyprzedając twoje pytanie a co to :lol: , odpowiadam: typowy silnik ma 200 kroków na pełen obrót, przy podziale 1/8 dzielisz 1 krok dodatkowo na 8 mikrokroków, czyli reasumując na jedne pełen obrót silnika przypada 1600 kroków, co za tym idzie chyba nie muszę pisać ;)

PostNapisane: 15 paź 2015, o 10:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

RafPe napisał(a):

posiadanym silnikiem

wspomniany tu wczesniej https://www.sparkfun.com/products/12779
wspolpracuje z silnikiem o pradzie na faze 150mA do 700mA. Ten parametr reguluje sie potencjometrem. Drugi parametr to napięcie któe dla ww przykładu jest od 6V do 30V. ale silniki jak wczesnij pisałem zasila sie kilkunastokrotnie większym napięciem.

Driver na TB6600 kontroluje prąd od 0,7A do 4,5A przy napięciach od 8V do 45V

Projektując najpierw mechanika, później odpowiedni silnik aby miał odpowiednia siłę aby tą mechaniką poruszać i konkretnie pod ten silnik sterownik.

Źle dobrany silnik do mechaniki to problemy. ze względu ze nie ma sprzężenia zwrotnego czyli sterownik wysyła 30 impulsów a za słaby silnik gubi 6 kroków a przesuwa o 24 kroki. Program o tym nie wie, projekt leży i kwiczy.

Za duży silnik to i koszty większe za silnik i za sterownik i za zasilacz.

Najlepiej gotowe CNC testować czyli wykonana oś podłączamy i przesuwamy nią w przód i tył kilkaset razy przy rożnych parametrach prądu i napięcia. Po tym wiemy jakie wymagania ma nasza maszyna.

Nie ma też co się porywać że wykonamy maszynę o dokładności 0,001 mm.
Warto też samemu zobaczyć jak silnik pracuje w pełnych krokach i w mikro krokach bo okazać się może ze za bardzo hałasuje.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 paź 2015, o 11:27 
Użytkownik

Mnie również od dawna się marzy zbudowanie własnej maszyny CNC. Mam płytkę sterownika CNC do portu LPT i jakiegoś starszego laptopa z portem równoległym, do testów sterownik A4988 i silnik krokowy. Taki zestawik do pierwszych prób i testów. I wszystko w sumie fajnie, sterowanie proste, ale nie dawało mi spokoju, że jednak komunikacja jest przez port LPT, a wszystkie pozostałe porządne komputery mają już oczywiście tylko USB.

Ostatecznie budowę własnego urządzenia CNC zamieniłem chwilowo na zbudowanie własnej drukarki 3D Prusa i3 na podstawie kitów DIY, które od jakiegoś czasu są dostępne już w dość sensownych cenach.
Muszę przyznać, iż podczas składania można sporo się nauczyć i konstrukcja takiej drukarki może być techniczną inspiracją do budowy własnej maszyny CNC.
Drukarkę już złożyłem i co najważniejsze działa :-) Pomyślałem, że umożliwi mi ona chociażby wytworzenie potrzebnych niektórych elementów mechanicznych swojej pierwszej małej maszynki CNC, mimo iż są też dość proste metody przerobienia takiej drukarki na CNC to jednak chcę mieć dwa oddzielne urządzenia.

W generalnej swojej zasadzie działania są bardzo podobne, więc ja planuję wzorować się na rozwiązaniach stosowanych właśnie w drukarkach 3D.
Jako elektronikę planuję wykorzystać to, co pracuje w mojej drukarce czyli:
- sterownik GT2560, bazujący na procku ATmega2560 - mała zgrabna płytka wszystkomająca ;-)
- oprogramowanie bazujące na środowisku Arduino, projekt Marlin
- sterowniki silników Step Stick A4988
- silniki krokowe na początek Nema 17 - ze względów budżetowych
- jako wrzeciono wykorzystam na początek swojego Proxxona FBS 240/E

Co mnie jeszcze bardzo się podoba to dołożenie sterownika LCD z impulsatorem sprawia, że jest to w pełni autonomiczne urządzenie i nie potrzebujemy nawet do sterowania komputera, tylko wgrywamy pliki G-CODE na kartę SD i już reszta sama się dzieje :-)

Aby nie przynudzać to na razie tyle. Ciekaw jestem co myślicie o takim wariancie i z wielkim zainteresowaniem będę śledził ten wątek.

Ostatnio edytowano 15 paź 2015, o 11:32 przez MikieMan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 paź 2015, o 11:28 
Użytkownik

Fajnie to opisales - dzieki - na pewno sie przyda :) Mysle , ze w nastepnych miesiacach bede cos takiego budowac ( CNC ) i wtedy na pewno bede poruszac szczegoly sterownika

PostNapisane: 17 paź 2015, o 10:20 
Użytkownik

Witam cnc to temat zbliżony do drukarek 3d wiec tam mamy całkowicie gotowe sterowniki z arduino. Całość sprowadza się do tego jak duży chcemy mieć stół roboczy.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Strefa czasowa: UTC + 1