Ja pomijam już fakt, że jak byłem młody (czasy szkoły średniej) to dla mnie to co czułem przy lutowaniu używając kalafonii to był ZAPACH ... jakie tam bóle głowy czy kręcenia
gdyby tak było to po tylu latach lutowania chyba już bym miał jakąś kołowaciznę
Sam też miałem okazję (zaszczyt) pracować przez jakiś czas z Panem Ryszardem, 72 lata !, który potrafił siedzieć 8 godzin w pracy w tym wieku podkreślam 72 lata a nie za młodu i lutować i to nie z kalafonią a topnikami, które może i mniej pachną ... więc jakiś tam byle wentylatorek nawet z kompa i opary nie szły w nos i to wsio .... Jedynie raz na godzinkę wstawał żeby rozprostować jak to się mówi kości ....
Tymczasem dzisiaj - wchodzi młoda osoba i jak zobaczy lutownicę - to patrzy na nią jak diabeł na krzyż ... Jak zobaczy dymek podczas lutowania to zaraz się pyta gdzie tu jest wyciąg? jaką ma wydajność ten wyciąg ? czy on się aby nie zatruje w tej firmie - a przecież szkoda, żeby zginął bo jest jeszcze taki młody i ma tyle życia przed sobą .... Bo jak nie ma wyciągu to pewnie go w tej firmie chcą zagazować
.... głowa boli .... kręci się ....
nie dotknie palcem B327 bo go co ? popali ? ... to ja już bym miał wypalone palce i to do samych łokciów albo i po pachy ....
...
sorki panowie ale w dawnych onych czasach to ja musiałem działać nie z żadnym B327 a np z Wodą królewską, albo kwasem solnym albo z chlorkami żelaza które potrafiły WSZYSTKO zbeszcześcić hahahah
po pracy z kwasem to się chodziło w koszulach albo w swetrach z przyjemnymi dziurkami później
Po tamtych czasach to B327 to jest dla mnie jak herbatka ... hahahaha napić się go mogę
A jakbym wiedział, że fotochemia też może mi urypać ręce - to pewnie też już bym ich nie miał
-------------------------------------------------------------
To tak pół żartem ale i pół serio .... no jednak nie wytrzymałem - ja rozumiem BHP .... ja rozumiem wszystko ale na myśl przychodzi tylko JEDNO
- Bez przesady , bez przesady
www.youtube.com/mirekk36 ]