Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 18:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 mar 2015, o 11:27 
Użytkownik

Witam.

Ostatnio przeglądałem opinie w poszukiwaniu dobrego topnika lutowniczego. Topniki no clean żelowe mocno cienią się, ostatnio znalazłem alternatywę dla nich w postaci średnio aktywnej pasty lutowniczej na bazie kalafonii prod. AG TermoPasty http://termopasty.pl/produkty/pasta-do-lutowania/

Tu mi się nasunął pomysł by podpytać czego Wy używanie. Co polecacie taniego a możliwego w użyciu do lutowania w SMD i ogólnie w elektronice? Co możecie powiedzieć o paście AG TermoPasty jaką podałem w linku ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 mar 2015, o 12:29 
Nowy

Używam w domu topnik tej firmy w nieco innym opakowaniu i sprawdza się dobrze, dobrze zwilża luty. Generalnie polecam, ale bardzo brudzi pcb i trzeba zużyć dużo alkoholu żeby potem domyć laminat.

Na codzień używam też topników amtech i są lepsze, łatwo się je zmywa, ale są sporo droższe niestety.

Wysłane z mojego C1905 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 1 mar 2015, o 12:51 
Użytkownik

Ja mam taki od 1,5 roku - lutuje średnio raz w tygodniu i została mi jeszcze 1/4 pojemnika także wydaje mi się że jest dosyć wydajny (igła 0,8 mm). łatwo zmywa się izopropanolem, zapach łagodny nie przeszkadza.

http://www.tme.eu/pl/details/anc559tf_3 ... nc559tf30#

Używałem topników z AG Termopasty i nie polecam - bardzo trudno zmyć nawet ostrzejszą chemią niż izopropanol (nitro, aceton, benzyna ekstrakcyjna).

Topnik w strzykawce jest prościej nałożyć w miejsce lutowania jakiegoś chipa.

EDIT: Na temat topników jest sporo napisane w temacie topic1234.html

PostNapisane: 1 mar 2015, o 15:28 
Użytkownik

Też posiadam tego amtecha co kolega ps19 i szczerze go polecam.

PostNapisane: 1 mar 2015, o 17:02 

Osobiście niestety nic taniego polecić nie mogę, amtech śmierdzi niemiłosiernie i bez porządnej wentylacji bym go nie używał.

Sam używam TSF6502, tani nie jest, ale do domowych potrzeb wystarcza strzykawka na ok 2-3lata ;), nawet 2lata po terminie przydatności nie zauważyłem by zmieniła konsystencję czy właściwości.

W pracy używam dokładnie tego samego, bardzo ładnie schodzi, bez problemu można go zostawić, nie jest żrący.

Ale j.w wspomniałem taniego nic nie polecę, chyba że od biedy kalafonia rozpuszczona w izo.

PostNapisane: 20 kwi 2015, o 09:08 
Użytkownik

Pytanie w zasadzie do Rezy. Jak topnik, którego używasz wpływa na żywotność grotów. Osobiście od dawna wykorzystuję topnik żelowy RMA7 f-my Alpha. Zachowuje się bardzo dobrze, ale groty żyją znacznie krócej niż gdy jechałem na czystej kalfonii. Przydatność określam w procentowej zwilżalności cyną powierzchni roboczej grota. Po pewnym czasie używania łagodnego przecież RMA7 tworzą się na grocie kuleczkowate wyspy z cyny. Gdyby nie kondycjoner (taka pasta w małym metalowym pudełeczku), który pomaga na krótko już bym groty wyrzucił. Używam stacji XYTronic LF-800
Pozdrawiam.

PostNapisane: 20 kwi 2015, o 09:24 

Nie zauważyłem by miał wpływ, tym bardziej że TSFy są no-clean, czyli nie agresywne.
Możliwe że jest agresywny...

Z drugiej strony procedurę obsługi grota opisywałem w temacie Cynujemy co się da... i szkoda się ponownie produkować.

Nigdy nie miałem problemów z grotem, jedyne które muszę kondycjonować to groty z rozlutownicy czy termopęsety.

Minifala w sumie bardziej się wyciera ;), zużywa w skali może 2lat ostatnio, wymieniam grot bardziej po czyimś nieudolnym lutowaniu (jak mam urlop) niż z powodu tego że się zużył.

Kalafonii też używam całkiem często, TSFa do każdego SMD, bo jest wygodny i nie śmierdzi co już pisałem.

Bardzo ważne jest by przed każdym odłożeniem lutownicy pokryć grot świeżą cyną i ją na nim zostawić (tak w skrócie opisując).

PostNapisane: 24 cze 2015, o 20:25 
Użytkownik

Trochę z innej beczki, interesuje mnie pasta lutownicza, może ktoś polecić dobrą, która w swoim składzie nie zawiera agresywnych środków, które po czasie naruszą miedź oraz łatwo zmyć resztki topnika po procesie lutowania ?
Do topników od AG Termopasty jestem zniechęcony ich trudnym zmywaniem po lutowaniu, może nie szkodzą ale pcb po lutowaniu wygląda okropnie. A domyć ciężko. Podejrzewam że pasty w swoim składzie też będą zawierały topniki które ciężko usunąć.

PostNapisane: 25 cze 2015, o 16:05 
Użytkownik

W robocie używaliśmy Alphy ale jaki konkretnie typ nie pamiętam. Spisywała się dość dobrze.

Najwyżej zadzwoń sobie http://lenz.com.pl/pl/oferta-lenz.html i popytaj na pewno coś doradzą ;)

PostNapisane: 30 cze 2015, o 17:26 
Użytkownik

maras52 napisał(a):
Najwyżej zadzwoń sobie http://lenz.com.pl/pl/oferta-lenz.html i popytaj na pewno coś doradzą ;)

Cenna wskazówka, zadzwoniłem i przedstawiciel handlowy udzielił mi bardzo szczegółowych informacji.
Zamówiłem sobie również najmniejszą dostępną ilość pasty ołowiowej f-my ALPHA oraz topnik RMA7. Przy tak małych ilościach wychodzi cenowo drogo, ale gdyby ktoś zdecydował się na większy zakup i rozdzielił na kilkunastu chętnych to cenowo wychodzi naprawdę tanio.

Jeśli chodzi o czas przechowywania, producent gwarantuje czas przydatności do użytku 6 miesięcy od daty produkcji, nie ma więc co robić dużych zapasów. Choć przechowywana chłodnym miejscu (lodówka) może wydłużyć ten czas.

Strefa czasowa: UTC + 1