Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lut 2025, o 00:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: TFT PicaStar
PostNapisane: 30 mar 2015, o 22:55 
Użytkownik

Witam - proszę o pomoc - posiadam taki kolorowy LCD jak w linku http://www.carnut.info/tftpcb/tft.htm - xmega sterująca poprzez sterownik epsona tym lcd komunikuje się z płytą główną TRX'a PicaStar poprzez I2C - moje pytanie - czy można by sterować tym lcd za pomocą płytki testowej - zacząłem budowę PicaStar'a jakiś czas temu https://www.youtube.com/watch?v=_TsSVwfmhYM ale na razie zawiesiłem kontynuację budowy na bliżej nieokreślony czas - lcd chcę wykorzystać do budowanego napędu anteny - na razie trwają prace mechaniczne https://www.youtube.com/watch?v=hUchuTP7n-M- ale już niedługo trzeba przyjdzie czas na pisanie programu - to tyle pozdrawiam.
73 de Jacek sq2eer.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 mar 2015, o 11:02 
Użytkownik

Witam Kolego Jacek,

Czy mógłbyś podać schemat (lub bezpośredni link do niego), na którym widać jak ta xmega jest podłączona do sterownika? -ponieważ stronka z linku poniżej jest zrobiona jak pieprz z drzemem ;)
Jacek napisał(a):
(...)http://www.carnut.info/tftpcb/tft.htm - xmega sterująca poprzez sterownik epsona tym lcd komunikuje się z płytą główną TRX'a PicaStar poprzez I2C
Niby niczego tam nie brakuje, ale doszukać się tego schematu jest ciężko (ja nie znalazłem). Natomiast próbując przejść do kolejnej strony, gdzie powinny być materiały przywitała mnie strona z komunikatem "Page not found"... :/

Jacek napisał(a):
(...) - moje pytanie - czy można by sterować tym lcd za pomocą płytki testowej(...)
Pewnie można, ale coś więcej będzie można powiedzieć kiedy zobaczy się konkretny schemat i chyba kod od xmegi.

Wyprzedając nieco kolejne pytania bardzo bym poprosił o bezpośrednie linki (ew. jakieś załączniki) do:
- schematu ideowego sterownika (chodzi o sterownik i o ten schemat gdzie jest xmega)
- kodu xmegi, która komunikuje się ze sterownikiem (a ma być zamieniona na któryś z MCU dostępny z płytki testowej)

Swoją drogą bardzo ciekawy projekt :) Też zamierzam zrobić sterownik do anteny (obrót, etc.).
A dosłownie przed chwilą ulepszyłem digi interface do łączności cyfrowych 8-)

73 de SP2JTY Jarek

PostNapisane: 31 mar 2015, o 15:41 
Użytkownik

Sp2hyo takowy obrót już ma od kilku dobrych lat. Nawet dostrojeniem anteny zajmuje się uC.

Swoja droga fajny ten TFT

Pozdrawiam.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 31 mar 2015, o 20:14 
Użytkownik

witam - pliki źródłowe oraz schemat, nie jestem biegły ale czy xmega nie mogła by zostac na pokładzie pcb a tylko mikrokontroler z płytki testowej komunikował by się z nią poprzez I2C
pozdrawiam Jacek.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Strefa czasowa: UTC + 1