Cześć!
Może dobrze by było napisać w czym był problem, żeby inni wiedzieli jak to rozwiązać. Ja niestety jestem gapa i dopiero teraz spostrzegłem ten post o WordPressie.
Nie wiem czy w tym wypadku WordPress był tylko instalowany, czy przenoszony z serwera na serwer, w każdym razie ogólna zasada przy instalacji na wykupionym hostingu jest taka, żeby stawiać witrynę w tym katalogu, gdzie dostawca to umożliwia, tzn. na przykład: jest sobie dostawca usług, który udostępnia nam hosting, w którym mamy katalogi:
www, backup, i pliki: .htaccess, .bash*
i ten dostawca prosi, aby witrynę stawiać w katalogu "www", czyli to co jest wewnątrz pliku zip spakowanego WordPressa wgrywamy (np. przez FTP) do katalogu "www" w taki sposób, żeby w katalogu "www" znalazły się katalogi WP takie jak: wp-admin, wp-content, wp-includes,
i pliki: wp-config.php (jak jest) i wp-config-sample.php
Okey.. Pliki instalatora WP są już wgrane, ALE przed uruchomieniem instalatora WP nie należy zapomnieć o skonfigurowaniu bazy MySQL bez której instalator WP nie ruszy. Bazę MySQL najwygodniej skonfigurować przez panel phpmyadmin, który (o ile jest obecny) u każdego dostawcy trochę inaczej się uruchamia - trzeba poszukać co dostawca pisze o tym jak skonfigurować bazę MySQL.
(
Kolego Moderatorze Jaglarz bardzo proszę nie korygować adresów url, bo to są nieistniejące adresy url jako przykładowe i nie chcę, żeby Ktoś władował się na jakąś niewiadomo jaką witrynę. Jestem świadom, że teraz używam złej składni na forum, ale robię to celowo.)
Po wgraniu plików z WordPressem wchodzimy na swoją stronę (adres strony to np.:
http://www.przyklad.pl) w taki sposób, żeby w adres przeglądarki wpisać:
http://www.przyklad.pl/wp-login.php lub po prostu
http://www.przyklad.plwpisać dane zgodnie z tymi które są w bazie MySQL i dalej postępować wg
poradnika
W przypadku przenoszenia witryny z serwera na inny serwer należy zwrócić uwagę na to, żeby w nowo zakładanej bazie MySQL była
taka sama nazwa bazy (zanim zostanie odtworzona/z'update'owana z poprzedniej lokalizacji witryny, tzn. najpierw tworzymy pustą bazę danych z tą samą nazwą co stara, a potem ją update'ujemy), ten sam login użytkownika i to samo hasło (hasło można potem zmienić przez panel phpmyadmin, ale na czas przenosin lepiej żeby było to samo).
Kolejność przy przenoszeniu jest taka, że najpierw zakładamy pustą bazę MySQL (nazwa taka sama jak nazwa starej bazy), potem wgrywamy "świeży" rdzeń WordPress'a, a na końcu aktualizujemy (dogrywamy) pliki witryny do odpowiednich katalogów oraz przywracamy bazę danych MySQL z poprzedniej witryny (do archiwizacji i dearchiwizacji bazy danych MySQL dobrze nadają się wtyczki:
WP-DB-Backup, lub/i
WP Database Backup). Wszystko wykonujemy przy użyciu panelu admistracyjnego WordPress'a. Update bazy MySQL nie wymaga działania w panelu phpmyadmin (chociaż można tak robić). Do updatu bazy MySQL wystarczy sam panel administracyjny WordPressa i wtyczki, które podałem. Phpmyadmin jest przydatny przy zakładaniu samej nowej bazy MySQL.
Jeszcze jeden szczegół... Czasem witryna może nie działać zgodnie z założeniami (tzn. tak jak działała na lokalnym serwerze/localhoście) , bo np. w kodzie witryny ścieżki do plików strony są podane jako bezwględne zamiast względne (należy korzystać ze stałych WordPress'a, takich jak np.
__FILE__, tempate_directory)
Pozdrawiam! j23 Jarek