Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 23:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lis 2013, o 11:26 
Użytkownik

Witam
Chciałbym podsunąć kolegom pomysł na stojaczek do mini wiertarki w cenie 10PLN
Celowo piszę podsunąć bo moje dzieło nadaje się tylko jako inspiracja.
Do budowy w.w stojaczka wykorzystałem: zawias pasowy, kawałek żelaza na podstawę, ślizgacz do szuflad, kawałek blachy jako mocowanie zawias/ślizgacz, sprężynka jako "ciągnik do góry ", to żółte coś - nie wiem jak się nazywa ale służy do zamykania drzwi dwuskrzydłowych, kawałek sklejki - jako wymienny blat wiertarki, śruba M5 (celowo dłuższa, aby przy odkręcaniu wiertarki "motylek" mógł pozostać na śrubie), nakrętka motylkowa, piwo dla spawacza :P .
Obsługa jest b.wygodna - trzymając za część pionową kciukiem naciskamy na część poziomą ( bez przekładni czuć nawet kiedy wiertło tępieje ); sprężynka "odciągaczek" unosi wiertarkę do góry.

Pora na sesję zdjęciową:
ObrazekObrazekObrazek

Wady:
- nie nadaje się do wiercenia wiertłami spiekowymi ponieważ ma lekkie luzy skrętne; w istocie można też zaliczyć to jako zaletę, ponieważ w ten sposób można dokładnie celować w otwór
- paskudny wygląd - to nie to forum gdzie dostałbym manto, za to że tak wygląda :lol:
- max szerokość płytki ogranicza odległość od jej środka ( u mnie od podstawy do punktu wiercenia jest 8,5 cm - czli maksymalna szerokość płytki to 17 cm; ale to chyba nie jest mało)

Najwięcej zabawy jest z odpowiednim wygięciem zawiasu - trzeba obliczyć obwód wiertarki, podzielić na pół i dodając z 2, 3mm te odcinki wygiąć w półokręgi.
Belki poziomej nie należy spawać bezpośrednio do suwaka bo po pierwsze "suwak tego nie lubi " a po drugie istnieje możliwość dokładnego wypionowania wiertarki.
Ślizgacz z tym czymś pionowym też jest skręcony blachowkrętami z płaskimi łebkami ( tzw. pchełki).
Sprężynka jako "ciągnąca" zamontowana jest wewnątrz ślizgacza - a ściślej jej drugi koniec, bo dolny zaczepia o tą część ruchomą.

Ten stojak jest wersją A+ ponieważ w wersji A przyspawałem zawias do ślizgacza i ten przestał się ślizgać.
W.g mnie to rozwiązanie jest ciekawą i tanią alternatywą dla poszukujących prowadnika do wiertarki.
Wszelkie uwagi mile widziane, choć w swojej konstrukcji i tak nic nie zmienię - działa od przeszło dwóch lat i już zdążyłem się do niej przywiązać :lol:

Pozdr.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

..dodaję jeszcze te zdjęcia bo tamte wyczerpały limit:

ObrazekObrazekObrazek

Pozdr.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2013, o 13:38 
Użytkownik

imadelko bylo w zestawie?

PostNapisane: 5 lis 2013, o 19:34 
Użytkownik

Właśnie jestem na etapie zabrania się do wykonania takiego uchwytu dla miniszlifierki.
Może Kolega by umieścił jakąś fotkę rozwiązania technicznego.

Strefa czasowa: UTC + 1