Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 11 lip 2025, o 14:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 23 lis 2014, o 16:19 
    Nowy

Siemanko.
    Jako że jest to mój pierwszy post chciałbym powitać wszystkich forumowiczów.
    Chciałbym was drodzy elektronicy prosić o pomoc. Przeszukałem już pół internetu i nadal nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Mam problem z mosfetami i driverami do nich. Mianowicie potrzebuję sterować wtryskiwaczami w samochodzie oraz kilkoma innymi urządzeniami również z wykorzystaniem pwm (sterowanie masą). Znalazłem już odpowiednie do tego mosfety IRF640N lub IRF740 lub słabszy IRFZ48N lecz problem mam z doborem driverów do nich. Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnego wytłumaczenia jak dobierać drivery do różnych mosfetów. Według wiedzy z internetu do IRFZ48N będzie dobry MC34152, lecz bardziej mnie interesują IRF640 i IRF740 i znalazłem do nich drivery IR2111 i TC427. Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie jak dobierać drivery ? Z góry wielkie dzięki za pomoc.
    Pozdro.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 23 lis 2014, o 18:10 
    Użytkownik

Witaj, mogę się mylić (jeśli tak niech mnie ktoś poprawi) driver do tranzystora stosuje się w celu szybszego przeładowywania pojemności bramki ( szybsze włączanie oraz wyłączanie tranzystora) więc nie ma zasady że konkretny driver pasuje do jakiegoś typu tranzystora, musisz zorientować się jedynie jakimi napięciami może być zasilany driver a jakimi bramka tranzystora. Podejrzewam że walczysz z grzaniem się tranzystora?

Pozdrawiam
    KoreX

PostNapisane: 23 lis 2014, o 18:39 
    Nowy

Tak można tak powiedzieć, nie chcę żeby przy ciągłej pracy z obciążeniem tranzystory w końcu się spaliły.
    Trochę mi już uświadomiłeś na co zwrócić uwagę podczas przeglądania not katalogowych.

Czyli tak przeanalizujmy przykład drivera MC34152, w stanie niskim podaje on ~1V, w stanie wysokim ~11V, napięcie zasilania tego drivera to 20V, jeśli zasilę go napięciem 5V to na bramkę tranzystora również wypuści on 11V w stanie wysokim ?

Teraz druga strona medalu tranzystor. W IRFZ48N napięcie bramka-źródło to 20V. Jak to rozumieć ? Czy dobrze rozumiem, że to maksymalne napięcie jakie można puścić na bramkę ?
    Czy patrzyć na inne dane np Gate Threshold Voltage 2.0V minimum 4.0V max - sugeruje to próg przełączania tranzystora gdy podamy na bramkę więcej niż 2V

Jaka jest maksymalna granica napięcia jakie możemy puścić na bramkę ? Pod jakim parametrem to się kryje w notach katalogowych ? Bo niektóre drivery widzę że mają nawet 600V napięcia wyjściowego.

Przy okazji spytam również o napięcie dren-źródło. Czy to jest napięcie do którego jest zabezpieczony tranzystor ?

PostNapisane: 23 lis 2014, o 19:31 
    Użytkownik

1.Tak wg tabeli w stanie niskim Ugs ~1V, lub ~11V w stanie wysokim, 20V to max różnica napięcia zasilającego, jeśli zasilisz go napięciem 5V to nie będzie 11V bo tabela jak możesz u góry zauważyć jest dla warunków Vcc=12V. A zagłębiając się dalej nawet nie możesz go zasilić z 5V bo załącza się on od 5.8-6.1V...
    2.Ugs 20V dla IRFZ48N to maksymalne napięcie jakim możesz zasilić bramkę, najszybciej załączysz tranzystor oczywiście podajac 20V bo popłynie wtedy największy prąd zgodnie z prawem Ohma, no gdy będziesz miał driver który podaje 0-12V na bramkę to Threshold masz zapewniony bo Twój tranzystor zaczyna się "załączać od 2V do 4V (zależnie od egzemplarza)
    3.Uds to maksymalne napięcie które może wystąpić na tranzystorze, pamietaj że nawet jeśli masz wtryskiwacz zasilany z 12V to na tranzystorze może wystąpić napięcie kilkukrotnie wyższe(jeśli jest to elektromagnetyczny ustrój).
    4.W doborze tranzystora sugeruj się również parametrem Rdson który mówi o rezystancji tranzystora w stanie załączonym, dla Ciebie im mniejszy tym lepiej( będziesz miał mniejsze straty na tranzystorze)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 lis 2014, o 19:49 
    Nowy

Wielkie dzięki za pomoc, rozwiązałeś moje problemy i już wiem co i jak i nie muszę błądzić po internecie szukając odpowiedzi na moje pytania.
    Pozdro.

PostNapisane: 23 lis 2014, o 19:54 
    Użytkownik

A nie lepiej zastosować jakieś dedykowane układy np TLE6220?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 lis 2014, o 20:16 
    Nowy

Było by lepiej ale jest jeden konieczny warunek, towar musi być do kupienia w polsce :) np w tme.

Analizując to wszystko czego się dowiedziałem do sterowania wtryskami użyję tranzystora IRF640N sterując go driverem TC427, który będe mógł zasilić napięciem 5-12V i wszystko powinno ładnie działać. Nic chyba lepszego do sterowania wtryskami dostępnego w polsce nie znajdę.

PostNapisane: 23 lis 2014, o 20:35 
    Użytkownik

Weź pod uwagę zjawisko o którym mówiłem tj. przepięcia, bo będą Ci tranzystory jak muchy padały(z tego co widzę to Uds to 200V)

PostNapisane: 23 lis 2014, o 20:40 
    Użytkownik

Na ebay masz za3$ plus 4$ przesyłka

PostNapisane: 23 lis 2014, o 22:00 
    Nowy

Przyjrzalem sie blizej temu ukladowi o ktorym wczesniej wspominales i wydaje sie bardzo ciekawy. Ma 4 kanaly za 10zl z wysylka gratis od chinczykow tylko ze idzie miesiac przesylka, wydaje sie byc dobra alternatywa i wychodzi prawie 4x taniej. Moze powiesz cos wiecej o tym ukladzie z wlasnego doswiadczenia ?

KoreX 200V wystarczy, pracuja bez przepalania sie w standalone vems sterujac wtryskami i daja rade. Zawsze mozna dac 400v dla bezpieczenstwa.

PostNapisane: 24 lis 2014, o 07:49 
    Użytkownik

Hola hola nie tędy droga pamiętaj, że zwiększając napięcie Uds pogarszasz pozostałe parametry. A i tak jeśli wystąpi przepięcie od indukcyjności to nie będzie to ani 200 ani 400 ale nawet kilka kV.

PostNapisane: 24 lis 2014, o 11:26 
    Użytkownik

Dokładnie, nie ma sensu zwiększać Uds, myślę że do Twojego układu wystarczyło by nawet <60V, trzeba zastosować na pewno diodę wsteczną, a jeśli to nie wystarczy jakiś snubber dobrać i nic się nie będzie grzało i paliło.

Pozdrawiam
    KoreX

PostNapisane: 24 lis 2014, o 11:44 
    Nowy

Myślę że to też nie jest głupie rozwiązanie, można taniej kupić tranzystor np z Uds 100V i do tego dorzucić diodę transil 1.5KE56A, która działa od 56V przebicia i po problemie a i tak taniej wyjdzie i będzie lepiej zabezpieczone niż tranzystor z Uds 400V i bez diody.

Po dokładnym obadaniu układu TLE6220, który to zaproponował aaadamw, ten układ wydaje się być jeszcze lepszy w kwestii cena jakość. Posiada on wbudowane zabezpieczenia, praktycznie nie wydziela ciepła, sam reguluje prądy wyjściowe, sprawdza odrazu czy nie ma zwarcia na wyjściu i czy w ogóle jest coś podłączone i wysyła o tym informacje po spi. Do tego jest w bardzo przystępnej cenie więc wydaje się być dobrym układem tym bardziej, że jest montowany w seryjnych komputerach większości niemieckich samochodów.
    I teraz mam właśnie dylemat na czym zbudować układ. Znalazłem jednego TLE6220, którego dostałem w polsce więc za dwa dni będę go miał do badań i zobaczymy co on w rzeczywistości potrafi, jak się sprawdzi wtedy będzie można ściągnąć większą ilość z chin a nawet ściągnąć jego lepszych braci nawet 16 kanałowych :)

Ostatnio edytowano 24 lis 2014, o 12:40 przez kluczyx, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 lis 2014, o 11:51 
    Użytkownik

kluczyx napisał(a):
    Przyjrzalem sie blizej temu ukladowi o ktorym wczesniej wspominales i wydaje sie bardzo ciekawy. Ma 4 kanaly za 10zl z wysylka gratis od chinczykow tylko ze idzie miesiac przesylka, wydaje sie byc dobra alternatywa i wychodzi prawie 4x taniej. Moze powiesz cos wiecej o tym ukladzie z wlasnego doswiadczenia ?

Szczerze nie stosowałem tego z wtryskiwaczami, więc nie wiem jak to się będzi zachowywać - pamiętam, że było coś na na ten temat w datasheecie. W firmie stosujemy TLE6220GP do sterowania elektrozaworami, silnikami krokowymi, LEDami.

Strefa czasowa: UTC + 1