Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 22:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sie 2014, o 20:12 
Użytkownik

Hej!
Potrzebuję załączyć żarówkę LED 7W przy pomocy mikrokontrolera. To znaczy to jest mój cel, bo póki co utknąłem na niedziałającej końcówce mocy. Wykorzystuję parę MOC3042M (optotriak) i BTA16 (triak) w typowej, datasheetowej konfiguracji:
Obrazek
W stosunku do schematu z datasheeta zmieniłem R2 (z 360 Ohm) i R5 (z 39 Ohm) - można powiedzieć że różnice w granicach tolerancji.
Obciążenie to LEDy połączone "antyrównolegle" z rezystorem ograniczającym prąd do około 1mA. Tak tylko żeby sprawdzić czy działa.

Niestety po uruchomieniu układu diody świecą bez względu na to czy przez LED oprotriaka płynie prąd (11mA) czy nie. Robiłem jeszcze testy z innym triakiem (Z0103MA) - wywaliłem R4, R5 i C1. W tym przypadku z kolei diody nie świeciły się w ogóle (bez względu na wysterowanie LEDa optotriaka).
Czy ktoś wie co może być przyczyną? Na pewno nie jest to kwestia wyłączania triaka przy zerze sieci, bo zastosowany optotriak ma układ detekcji zera... Czemu to jest tak, że każdy prosty układ który chcę zrobić wszystkim działa, a mi akurat nie? :D

Ostatnio edytowano 27 sie 2014, o 22:42 przez mopsiok, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2014, o 20:43 
Użytkownik

PAD2 i PAD3 podłączam normalnie do gniazdka, a PAD1 albo wisi w powietrzu, albo zwieram do masy. Po zwarciu do masy w obwodzie LEDa płynie prąd tak jak powinien (11mA). Na padach 2 i 3 też wszystko okej (230V).

PostNapisane: 27 sie 2014, o 20:54 
Użytkownik

Mam 3 pomysły
-Odwróć triaka tzn. zamień wejście z wyjściem.
-Wywal rezystor R4
-Wywal rezystor R2
-Zamień optotriak na MOC3020

PostNapisane: 27 sie 2014, o 21:08 
Użytkownik

@Janadamis
Hmm... nie znam się na triakach (pierwszy raz w życiu ich używam), ale czy to nie jest tak że należy im na wszelki wypadek ograniczyć prąd bramki? Coś jak w tranzystorach. Co prawda 330 Ohm przy takim napięciu raczej mocno tego prądu nie ograniczy :D ale akurat R2 spotykałem na każdym jednym schemacie z triakiem. R4 początkowo nie było, ale efekt był właśnie taki że nic się nie działo. Obwód gasika (czy jak mu tam) i R4 dodałem w myśl zasady - jak się nie znasz to zrób jak w datasheecie :), ale tak jak pisałem niewiele to dało.
Zmiana optotriaka nie wchodzi w grę, nie po to się wykosztowałem 2 zł/szt. żeby się bawić w ręczne wykrywanie zera :mrgreen:.

@squeez
Masz na myśli linie idące do sieci (fazę i neutralny)? Bo właśnie nie do końca rozumiem na czym polega różnica czy podepnę tak czy odwrotnie, skoro to i tak napięcie przemienne. Tak czy siak, zaraz sprawdzę miernikiem na którym kablu mam neutralny i porównam czy dobrze wpinałem (na szczęście instalację mam tak zrobioną że bolec uziemienia jest zwarty z neutralnym, więc może nawet się nie zabiję :P).

PostNapisane: 27 sie 2014, o 21:15 
Użytkownik

Witam

Kiedyś robiłem takie sterowanie i chyba ma znaczenia jak podłączony jest ten MOC do triaka
czyli pomiędzy bramkę G a A1 lub A2.

A tak w ogóle jeśli obciążenie ma być tylko 7W to nie potrzeba tego traka wystarczy sam MOC

PostNapisane: 27 sie 2014, o 21:31 
Użytkownik

Okej, o ile dobrze to zmierzyłem to przewód neutralny był podpięty bezpośrednio do obciążenia, czyli tak jak w datasheecie.

@P3ndz3l3k
MOCa mam podpiętego pod A1. A ostatecznie to to ma znaczenie, czy nie ma? Bo nie wiem czy brakuje tam "nie", czy jest literówka w "znaczenia" :).
A odnośnie tych 7W to to takie poglądowe jest, bo może się okazać że dojdzie jeszcze kilka lamp (łącznie nie więcej niż 4). Zaraz przetestuję jak to działa na samym MOCu, ale docelowo muszę tam mieć zewnętrznego triaka. Bo jeśli dobrze odczytuję notę, to tam w tabelce jest że maksymalna moc na wyjściu to 150mW, co daje mi 83mA (przy najfajniejszych warunkach, to znaczy gdy napięcie na triaku to 1.8V, a nie np. 3V).

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Ok Panowie, jest już jakiś progres :). Układ działa jeśli podepnę "obciążenie" bezpośrednio pod MOCa (czyli: faza -> MOC -> obciążenie -> neutralny). Tak więc problem leży gdzieś w sterowaniu zewnętrznym triakiem...
Jakieś pomysły?

PostNapisane: 27 sie 2014, o 21:46 
Użytkownik

Chyba ma znaczenie jak jest podpięty czy pomiędzy
G - A1 lub G - A2 tylko nie pamiętam jak jest poprawnie
co do MOC-a on ma 1A prądu wyjściowego
150mW to moc rozpraszana czyli zamieniana w ciepło

przez pomyłkę podłączyłem mu jako obciążenie żarówkę 60W i bez problemu działał.

to chyba jest prawidłowe podłączenie między G - A2

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 sie 2014, o 22:40 
Użytkownik

Już wiem gdzie tkwił błąd. Jest to moja pierwsza przygoda z triakami, a na schemacie typowej aplikacji MOCa nie było oznaczone gdzie jest A1, a gdzie A2 zewnętrznego triaka. Pomyślałem więc że nie ma to znaczenia. I od tego momentu zaczęły się kłopoty :).
Podłączając całość tak jak na schemacie kolegi P3ndz3l3k całość ruszyła od razu (A2 u góry, A1 u dołu). Triak wymieniłem na docelowy (Z0103MA - jest mniejszy, tańszy, a i tak wytrzyma ten niewielki prąd żarówek LED) i tutaj również nie było problemów.
Serdeczne dzięki za pomoc Panowie, nie wiem co bym bez Was uczynił!

P.S.
Aha, przy odwrotnym podłączeniu przewodów (fazowy zamieniony z neutralnym) całość jednak działa normalnie :). Czyli jednak można to zasilać dowolnie? Bo z wypowiedzi kolegi squeez zrozumiałem że trzeba mieć pewność że faza idzie "na górę" schematu, a neutralny "na dół", a tu się okazuje że po podpięciu odwrotnie i tak działa.

PostNapisane: 28 sie 2014, o 05:12 
Użytkownik

Oczywiście przy zasilaniu prądem przemiennym podłączenie nie ma znaczenia
jedynie dla bezpieczeństwa należy obciążenie podłaczać do N (zera) a wyłacznik do Fazy (L)

Pozdrawiam.

PostNapisane: 28 sie 2014, o 09:49 
Użytkownik

squeez napisał(a):
Ma znacznie gdzie podpinasz fazę!
Zobacz sobie w DS masz to dokładnie oznaczone.

Jak podłączyłeś go odwrotnie to możesz mieć już uwalonego triaka.

Dla prądu przemiennego i działania tego układu nie ma to znaczenia.

Wreszcie działa, ale dlaczego to pewnie nadal 90% czytelników nie wie ;)
Dla potomnych...
Problemem w układzie autora przede wszystkim była zła aplikacja. Schemat, który podał jest dla obciążeń indukcyjnych. Gasik w tym przypadku pełnił rolę zwykłego szeregowego ogranicznika prądu (jak w beztransformatorowym zasilaczu) i przy niewielkim obciążeniu (np. LED, małe radyjko, itp...) w obwodzie będzie płynął prąd mimo nie spolaryzowanego triaka innymi słowy LED mają prawo cały czas świecić. Działa, bo na schemacie kolegi @P3ndz3l3k nie ma właśnie tego gasika :lol: Zapamiętajcie, że kondensator nie jest jakąś wielką przeszkodą dla prądu przemiennego! - zachowuje się podobnie jak rezystor dla prądu stałego.
Dla obciążeń rezystancyjnych moim sprawdzonym układem, który stosuję i dziala bezawaryjnie od wielu lat jest coś takiego:

Obrazek

...a dla połączeń indukcyjnych równolegle z triakiem dodaję do tego układu odpowiednio dobrany gasik RC.

Ostatnio edytowano 28 sie 2014, o 10:10 przez SylwekK, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 sie 2014, o 10:03 
Użytkownik

Dzięki Panowie, rozwialiście moje wątpliwości (odnośnie mieszania przewodów sieciowych). Tak myślałem, ale wypowiedź squeeza zasiała w mojej głowie ziarenko niepewności :D.

Z tym gasikiem to śmieszna sprawa, bo LEDy świeciły się nawet bez niego. Z moich obserwacji wynika że była to sprawka rezystora R4 (na moim schemacie). Bez niego nie świeciły wcale, a z nim świeciły cały czas.
Jednak teraz już wiem na czym polegał problem - okazuje się że anod A1 i A2 nie można stosować zamiennie i ma znaczenie którą się gdzie podepnie. Tak jak pisałem, nigdy nie miałem do czynienia z triakami i wiem o nich tylko podstawowe rzeczy, to znaczy co mają robić i że wyłączają się gdy nie płynie przez nie prąd :).

Tak czy siak, są to bardzo ciekawe elementy i muszę z nimi porobić kilka testów ^^. Kto wie, może kiedyś dane mi będzie skorzystać z zewnętrznych detekcji zera i zrobić jakąś regulację fazową?

Strefa czasowa: UTC + 1