Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 23:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lip 2014, o 20:32 
Użytkownik

Witam

Mam następujący temat. Sterownik (AT8, UART - działa) ma sterować między innymi dwoma elektrozaworami. Niby steruje, ale już mi zniszczył cztery przekaźniki (w ciągu tygodnia :D ). Chwilowo to prototyp więc OK, ale w wersji gotowej raczej nie jest to pożądana "kultura pracy" :D .
Zawory są elektromagnetyczne, więc zdecydowanie odbiornik indukcyjny.

Teraz pytanie. Czy sterowanie (ON/OFF) takimi zaworami (http://weldsystem.pl/elektrozawory/219-elektrozawory-sherman-profi-ac-24v.html bezpośrednio przy użyciu takich przekaźników (http://allegro.pl/przekaznik-stycznik-hwe-ssr-10a-ster-3-32v-f-vat-i4410263246.html) będzie dobrym pomysłem(ze względu na niezawodność).

Z góry dziękuję i pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lip 2014, o 20:49 
Użytkownik

a podłączyłes diody zwrotne do tego elektrozaworu ? :)

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Moim zdaniem problem polega na tym, że podczas wyłączania przekaźnika napięcie wsteczne jakie wzbudza się na uzwojeniu elektrozaworu uszkadza przekaźnik elektroniczny lub wypala styki mechanicznego. Chyba że dałeś diodę zwrotną to pewnie przyczyna jest gdzieś indziej. Chodzi o taką diodę co podłącza się do cewki przekaźników ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 lip 2014, o 21:00 
Użytkownik

Rozłączanie indukcyjności to spory problem, nie wiem jak sobie dioda z tym poradzi, ale poszukaj może czegoś jak gasiki RC.

W podanym przez Ciebie linku http://allegro.pl/przekaznik-stycznik-hwe-ssr-10a-ster-3-32v-f-vat-i4410263246.html jest nawet napisane ze służy głównie do obciążeń rezystancyjnych.

PostNapisane: 18 lip 2014, o 21:03 
Użytkownik

Witam

Dzięki za szybką odpowiedź. Co do istoty zjawiska, to masz rację, ale co do diody to zawór jest zasilany 24VAC (można na przykład "rzeźbić łańcuchy z diod", a następnie połączyć je przeciwsobnie, ale zaciekawiły mnie SSR-y)
.
Uzupełniając, te zniszczone przekaźniki to "klasyczne, ze stykami i elektromagnesem", a SSR są w fazie przemyśleń :D .

Tym opisem z Allegro chyba nie należy się kierować; jest tam napisane, że:
"...głównie rezystancyjnych jak np. silniki ..." :D :D

Pozdrawiam

PostNapisane: 18 lip 2014, o 21:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sprawdź jak te elektrozawory mają cosinus fi. Możliwe ze ich cosinus fi przekracza dopuszczalny dla przekaźnika i przy rozlaczaniu napięcie powrotne powoduje zapłon łuku między stykami. Musisz zastosować przekaznik który nadaje się do pracy z odbiorami typowo indukcyjnymi lub jakis niewielki stycznik

PostNapisane: 18 lip 2014, o 21:35 
Użytkownik

Witam

Dzięki za odpowiedzi.
Nefarious19 napisał(a):
Sprawdź jak te elektrozawory mają cosinus fi

Owszem mogę, tylko niewiele to wniesie do odpowiedzi na moje pytanie :D .

Proszę nie uznajcie tego za niewdzięczność; jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi, ale czy może ktoś z Was ma doświadczenia/wiedzę/przeczucia/odczucia :D dotyczące zestawu takiego jak w pytaniu (SSR , elektrozawór) i znalazł by chwilkę, aby pomóc "współ-forumowiczowi"?

Pozdrawiam

PostNapisane: 18 lip 2014, o 21:49 
Użytkownik

aaaaaaaaaaaa.......... AC :) podobny problem rozwiązałem w ten sposób że zastosowałem triak sterowany optotriakiem z detektorem przejścia przez zero :) hulało pięknie po polecam :)

PostNapisane: 18 lip 2014, o 23:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

JanuszT napisał(a):
Owszem mogę, tylko niewiele to wniesie do odpowiedzi na moje pytanie .

Właśnie wnosi i to bardzo dużo. Przekaźnik przy prądzie przemiennym wyłącza ten prąd przy naturalnym przejściu przez zero. Dla obciążenia rezystancyjnego (cos fi bliski jedynki ) ma dogodne warunki do wyłączania. Dlaczego? bo napięcie na stykach przechodzi przez zero w tym samym momencie co prąd, i wytrzymałość przerwy między stykowej jest na tyle duża że nie następuje zapłon łuku elektrycznego między stykami. Jeżeli wyłączamy obciążenia indukcyjne jak np elektrozawór którym chcesz sterować to napięcie wyprzedza prąd, co oznacza że są przesunięte w fazie, a wartość tego przesunięcia fazowego zależy właśnie od współczynnika mocy elektrozaworu ( czyli cosinusa fi ). Przy wyłączaniu indukcyjności jest tak, że przy przejściu prądu przez zero na stykach jest już jakieś napięcie (przy cosinusie fi = 0 jest to wartość szczytowa napięcia zasilającego), dodatkowo, jeżeli prąd "nie zjedzie" do zera naturalnie a zostanie skokowo "urwany" to między stykami pojawi się spore przepięcie i zapali się łuk elektryczny, czyli plazma gorąca jak cholera która Ci wypali te styki. Więc aby dobrać odpowiedni przekaźnik musisz znać:

1) prąd elektrozaworu którym chcesz sterować ( I = S/(U*cos fi) )

2) współczynnik mocy. tj cosinus fi przekaźnika.

Poszukaj przekaźnika z prądem wyłaczlnym powyżej kilku amperów i ze współczynnikiem mocy około 0,4.

Ten przekaźnik który dałeś w linku nadaję się raczej do obciążeń rezystancyjnych (0,8 < cos fi < 1 ).

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Zobacz ten:

http://www.tme.eu/pl/Document/9c8084fac ... 7/RM84.pdf

Doczytałem i te przekaźniki z powodzeniem mogą wyłączać elementy indukcyjne. Z tym że spada wtedy ich trwałość. Podejrzewam że i tak będzie większa niż zwykłych przekaźników elektromagnetycznych. Najlepszym przekaźnikiem byłby chyba jednak przekaźnik hybrydowy... :) to są wspaniałe urządzenia :) łączą w sobie zalety i tych zestykowych ( separacja zestykiem ) i szybkość półprzewodnika :)

PostNapisane: 19 lip 2014, o 07:28 
Użytkownik

Witam

Kolego "Nefarious 19" jestem wdzięczny za aktywność w temacie, ale

Nefarious19 napisał(a):
Właśnie wnosi i to bardzo dużo.

nadal nie uważam, aby Twoja odpowiedź dotyczyła zadanego przez mnie pytania. Zauważ proszę, że nie pytałem o to jakiego typu odbiornikiem jest elektrozawór ani co dzieje się ze stykami, ani o wzajemną relację przebiegów U oraz I na indukcyjności, nie szukałem też wskazówki co do doboru przekaźnika elektromagnetycznego do przełączania odbiorników indukcyjnych :D .
Proszę nie uznaj tego za niewdzięczność (wiem, powtarzam się), ale czy możesz doradzić coś na temat którego dotyczy pytanie (przekaźnik SSR określonego typu i elektrozawór określonego typu).

Jarecki napisał(a):
aaaaaaaaaaaa.......... AC :) podobny problem rozwiązałem w ten sposób że zastosowałem triak sterowany optotriakiem z detektorem przejścia przez zero :) hulało pięknie po polecam :)

Ooooo, to bardzo dobrze. Ten SSR ma "wbudowane" załączanie i wyłączanie "w zerze" napięcie. Zastanawiałem się, czy by nie należało by synchronizować wyłączania z prądem (jak słusznie wskazał kolego Nefarious 19 przebiegi będą miały różne fazy), ale skoro u Ciebie taka opcja "hula :D", to chyba można przyjąć, że na SSR-ze też powinna.

Jeszcze raz dziękuję Kolegom za pomoc.

Pozdrawiam

PostNapisane: 19 lip 2014, o 08:36 
Użytkownik

Zajrzyj na schemat Opensprinkler - tam masz podane schematy jak to mozna robic dla elektrozaworow.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 19 lip 2014, o 08:48 
Użytkownik

Jeśli już uwzględniacie ten współczynnik mocy cos fi to może warto podłączyć kondensator równolegle do cewki elektrozaworu tak aby skompensować moc i cos wyszedł bliski 1 :) wtedy obciążenie będzie miało charakter rezystancyjny i zwykły przekaźnik będzie sobie radził świetnie :)

PostNapisane: 19 lip 2014, o 09:17 
Użytkownik

Pozwól, że zwrócę ci uwagę na dwa potencjalne niebezpieczeństwa:
* SSR jest na 10A, 220V należ więc oczekiwać, że w stanie włączonym wystąpi na nim duży spadek napięcia rzędu nawet kilku V. Przy 220V to tylko procent czy dwa, ale przy 24V to już 10-20%. Zawór może otwierać się mniej pewnie, a na pewno będzie otwierał się wolniej.
* SSR załącza w zerze - przy małych prądach (elektrozawór to 0,3A SSR 10A więc tylko 3% możliwości SSR) i dużych indukcyjnościach (elektrozawór) może zdarzyć się sytuacja, że prąd obciążenia nie narośnie do wystarczająco dużej wartości by podtrzymać przepływ prądu przez obwód SSR (jest tam prawdopodobnie triak) i SSR się wyłączy do następnego przejścia przez zero. Może to objawiać się "wypadaniem" połówek sinusoidy.
* przy obciążeniach indukcyjnych prąd w obwodzie głównym może spadać zbyt wolno i nie spaść poniżej prądu podtrzymania triaka, tym samym mimo braku sterowania SSR będzie cały czas włączony. Konieczny będzie układ gaszący.

Sądząc z wielkości i parametrów rezystancja cewki powinna być około 15-20 Ohm, co daje cos fi poniżej 0,4 (nawet w okolicach 0,2) jak słusznie zauważył kol. Nefarious19.

Podsumowując: jest za dużo niewiadomych i potencjalnych zagrożeń by w przypadku gdy niezawodność jest priorytetem polecić takie rozwiązanie. Ale jest to tylko moja opinia.

PostNapisane: 19 lip 2014, o 10:18 
Użytkownik

Witam

Bardzo dziękuję.

Kurde, a chciałem pójść na łatwiznę (wstawić SSR-a ewentualnie po stronie pierwotnej transformatora i nie przejmować się :D ).
Wygląda jednak na to, że trzeba to zrobić porządnie. W SSR-ze elementem załączającym jest triak, więc rzeczywiście mogą wystąpić problemy o których napisał kolega "alef".
Czy zgodzicie się, że wyjściem "możliwie niezawodnym" będzie skompensowanie mocy biernej kondensatorem i sterowanie SSR-em po stronie wtórnej 24VAC? (Sprawdziłem, zawór pracuje pewnie jeszcze przy 15VAC).

Jeszcze raz bardzo dziękuję Wszystkim za udział w dyskusji (oczywiście klikam zasłużone "pomógł" :D )

Pozdrawiam

PostNapisane: 19 lip 2014, o 11:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kompensacja mocy biernej będzie dobrym wyjściem ale wydaje mi ze można by też zastosowac przekaznik ze zwiekszona wytrzymaloscia.ptzerwy miedzystykowej lub swietny przeksznik hybrydowy. Niestety to drugie wyjscie jest dość drogie :-)

PostNapisane: 19 lip 2014, o 14:10 
Użytkownik

Chyba jakieś nieporozumienie - kompensacja mocy biernej ma sens jedynie w układach energetycznych. Łącząc równolegle cewkę i kondensator otrzymamy obwód rezonansowy, którego działanie może sprawić poważne problemy. Poza ty kondensator powinien być duży a co za tym idzie zmagazynuje dużą energię, która w postaci przepływu prądu przez cewkę będzie się rozładowywać.

Jeżeli już, to można zastosować układ ochrony styków, w postaci obwodu RC równolegle do styków, lub diody zenera lub lepiej transile. Oczywiście nic za darmo - skutkiem niezastosowywanych obwodów będzie dłuższy czas zwalniania zaworu. Jeśli czas ten nie jest krytyczny, to poszedłbym tą drogą i wstawiłbym transile dwustronne równolegle do styków.

PostNapisane: 20 sie 2014, o 14:32 
Nowy

Witam
Chciałbym podłączyć się pod temat, bo mam ten sam "problem". Chciałbym sterować za pomocą mikrokontrolera elektrozaworem zasilanym 24V AC. Zanim zacznę kupować części chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych, czy przedstawiony przeze mnie schemat ma sens. Głównie interesuje mnie czy takie sterowanie za pomocą opto-triaka i triaka ma sens, czy też łatwiej/lepiej/bezpieczniej zastosować przekaźnik SSR?

Pozdrawiam
Obrazek

PostNapisane: 20 sie 2014, o 19:08 
Nowy

W tym schemacie wstawiłem gasik RC. Myślisz, że powinienem dać jeszcze jeden?

PostNapisane: 20 sie 2014, o 19:25 
Nowy

Masz rację, jak już wybiorę konkretny model elektrozaworu, to dopasuje wartości RC do prądu jaki on pobiera podczas załączania. Chyba spróbuje zbudować taki układ. Mam nadzieję, że nic mi się nie spali :)

Strefa czasowa: UTC + 1