Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 paź 2020, o 11:31


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 cze 2020, o 19:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 paź 2013
Posty: 62
Pomógł: 2

Cześć

Potrzebuję szybkiego termometru. DS`y są fajne, ale za wolne. Zrobiłem na stykówce termometr na LM35 z bibliotekami oversampling`owymi od Mirka. No jest fajnie, ale niestety dalej za wolno. Z pomiarem chciałbym się zmieścić w jednej minucie (przy różnicy temp około 40 stopni). Zdaje sobie sprawę, że dużo zależy od czujnika i jego obudowy. Kupiłem najdroższą i najdokładniejszą wersję LM35 (LM35CAZ/NOPB), ale nadal to z 6 minut potrzeba na ustalenie się temperatury .
Używał ktoś innych czujników? Z jakimiś obudowami z lepszym przewodzeniem cieplnym? Takimi szybko reagującymi?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2020, o 20:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 mar 2012
Posty: 575
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 37

Może jakiś pirometryczny by się nadał.

_________________
Pozdrawiam
PP



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2020, o 21:55 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2264
Pomógł: 106

Termopara ma b. małą pojemność cieplną.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2020, o 21:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 wrz 2017
Posty: 156
Pomógł: 31

Poszukaj czegoś w obudowie z metalowym radiatorem (np TO220), dla Ciebie kluczowym parametr powinno być "RθJA Junction-to-ambient thermal resistance", niestety im większa obudowa tym większa masa do nagrzania, a co za tym idzie dłużej się będzie nagrzewała i tu cały zysk z mniejsze rezystancji cieplnej może okazać się pozorny.
Wybrana przez Ciebie obudowa TO92 ma RθJA = 180, a TO220 ma RθJA = 90 dla układu LM35, najlepiej jak byś radiator mógł przykręcić do badanego elementu (z pastą silikonową) to może trochę na szybkości zmian temperatury zyskasz.

Drugą opcją będzie pirometr, jak radził Piotrek_P, pomiar bardzo szybki ale nie nadaje się do mierzenia połyskliwych powierzchni.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2020, o 03:46 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 lut 2015
Posty: 13
Pomógł: 1

Zobacz jeszcze np PT1000 w technologii cienkowarstwowej (2x5x1.5mm) w połączeniu z ADS1115 (860 próbek na sekundę).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2020, o 06:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 wrz 2012
Posty: 489
Pomógł: 6

Moim zdaniem Pt100 czy Pt1000 jest ok, ale już
Cytuj:
w połączeniu z ADS1115 (860 próbek na sekundę).
nie do końca. Nie wiem czy w konstrukcji amatorskiej jesteśmy w stanie wykorzystać prawidłowo zalety i możliwości tak ambitnych układów.
W mojej ocenie autor pytania powinien się skupić na ja najmniejszej bezwładności cieplnej obudowy abel11 bardzo ładnie to wyłuszczył, oraz na jak najlepszym kontakcie termicznym z elementem badanym. Wydaje mi się, że termopara posiada najmniejszą bezwładność cieplną oczywiście "same druciki" bez a często jest w takiej postaci sprzedawana na Allegro czy Aliexpress. Problem z termopara jest tylko taki, że dokładność w zakresie niskich temperatur tak do 100 stopni chyba nie jest za duża.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2020, o 12:07 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2264
Pomógł: 106

Po pierwsze to po co chcesz szybko mierzyć i w jakim celu? Po drugie co to znaczy szybko?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2020, o 17:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 635
Pomógł: 30

Byc może dlatego ,ze ma taka potrzebę. A jak szybko napisał w pierwszym poście. Zresztą dlaczego tez to ujął.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2020, o 21:06 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2264
Pomógł: 106

Dla mnie pomiar co minutę to b. wolny pomiar. Szybki pomiar dla mnie to pomiar 10x/sek i szybciej. A po co jest mu potrzebny taki pomiar ma akurat znaczenie - bo to, że masz szybki pomiar nie oznacza, że bedziesz mógł bardzo szybko coś np. podgrzac - tu zawsze wchodzi w rachubę inercja. Co innego gdy ma to być zabezpieczenie od np. overtemp'a ale wtedy rzadko kiedy ma znaczenie bardzo dokładny pomiar (ważny też jest zakres pomiarowy). Dlatego niech pytający odpowie na moje pytania.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2020, o 11:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 635
Pomógł: 30

Ty nie rozumiesz o co jest prośba. Nie chodzi o to ,żeby czytać z czujnika co 1 sekundę, tylko żeby czujnik zdążył zareagować na zmianę temperatury w okreslonym czasie. Zresztą napisał to w pierwszym poście



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2020, o 12:04 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2264
Pomógł: 106

Mierzyłeś kiedykolwiek temperaturę termoparą lub pt100? Jaką miałeś zwłokę w odczycie temperatury? Liczoną w minutach? Nawet używając oversamplingu będą to raptem sekundy. Wiec jesli czujnik reaguje z dużą zwłoką to znaczy że problem leży gdzie indziej (obstawiam zły montaż, brak pasty termoprzewodzacej, uśrednianie temperatury samej obudowy urządzenia itp, itd.) Dlatego niech pytający dokładnie odpowie na moje pytania, bo odnosze wrażenie, że nie rozumiesz o co mi chodzi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2020, o 12:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25934
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 980

micky napisał(a):
Wiec jesli czujnik reaguje z dużą zwłoką to znaczy że problem leży gdzie indziej (obstawiam zły montaż, brak pasty termoprzewodzacej, uśrednianie temperatury samej obudowy urządzenia itp, itd.)

Zgadzam się w 100%

micky napisał(a):
Dlatego niech pytający dokładnie odpowie na moje pytania, bo odnosze wrażenie, że nie rozumiesz o co mi chodzi.

A to jest podstawa, żeby uzyskać jakąś dobrą podpowiedź nie zaś to:

grzeniu 73 napisał(a):
Ty nie rozumiesz o co jest prośba.

Bo ludzie często proszą o jakieś rozwiązanie kosmiczne a niestety bywa tak, że nie rozumieją czasem jak coś działa i z czym się to wiąże.

Dlatego już wyżej kolega abel11 bardzo słusznie zwracał uwagę na to w jaki sposób się w ogóle zabierać za pomiary i od czego zacząć - zamiast pisać o super szybkich czujnikach - bo może się okazać, że wystarczy nawet DS18B20 albo i zwykły LMxx

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2020, o 23:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 paź 2013
Posty: 62
Pomógł: 2

Chodzi o pomiar powierzchniowej temperatury ciała. Ot, tak pod pachą. Wkładasz pod pachę czujnik i po minucie masz wynik.
Niestety obecnie ni cholery nie udaje mi się zmieścić z pomiarem w minucie. A jednak medyczne termometry jakoś to robią. Oczywiście te lepsze. Nie wiem co by można przyspieszyć w bibliotekach Mirka i w DS ;) Zwyczajnie te czujniki mają obudowę, która musi mieć czas, żeby przekazać temp. do złącza.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lip 2020, o 06:13 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2264
Pomógł: 106

Zrób reverse engineering - rozbierz taki termometr to się dowiesz jak to robią i na czym. Podstawa jest dobra przewodność pomiędzy ciałem , obudową i samym czujnikiem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lip 2020, o 06:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 wrz 2012
Posty: 489
Pomógł: 6

rescue1 moim zdaniem doszukujesz się błędnie przyczyny problemu. Tu "grzebanie" w bibliotekach nic nie da, w najgorszym razie odczyt temperatury z "mirkowych" bibliotek to czas 3sekund. Tak jak wielokrotnie wyżej większość zaznaczało, problem jest w kontakcie termicznym czujnik - mierzona powierzchnia w twoim przypadku ciało.
Prosty i szybki eksperyment, weź sobie zwykłą, tania czujkę od miernika (termoparę), złap palcami lub jeszcze lepiej ustami (maja bardo dobry kontakt termiczny) zobaczysz jak szybko leci temperatura. Zrób to samo z DS-em. Tylko, że w takim razie termopara nie jest dla Ciebie odpowiednim czujnikiem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lip 2020, o 07:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 wrz 2012
Posty: 489
Pomógł: 6

Wczoraj z ciekawości wydłubałem jakiś tam termistor z baterii od laptopa. Termistor jak termistor nic wielkiego, ale te z pakietów akumulatorowych są bardzo małe (obudowa) i powiem Ci rescue1 , że zdziwiłem się jak szybko ustala się jego rezystancja po zmianie temperatury. Trzymając w pacach taką kuleczkę a jest naprawdę malutka, rezystancja termistora ustaliła się w przeciągu 5-10 sekund powiem, że byłem niesamowicie zaskoczony. Owszem termistor jeszcze chwile potrzebował na zatrzymanie się w miejscu, ale to była różnica rezystancji na poziomie 0.2-3 ohm, czyli w temperaturze 22 stopni, termistor miał rezystancje 10kohm, po ściśnięciu palcami błyskawicznie rezystancja zmieniła się na ok 8kohm. W przeciągu kolejnych 30 sekund rezystancja termistora zmieniła się już jedynie o ok 02 - 0.3 ohmy (na poziom 7.97kohm).
rescue1 polecam Ci sprawdź sobie, może akurat Ci takie coś wystarczy a termistor wydłubiesz ze starej baterii z laptopa czy wkrętarki. Oczywiście inne termistory też tak mają, ale te które mam kupione np w TME mają większa obudowę a przez co większą bezwładność.
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO