Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 lut 2020, o 07:00


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lut 2020, o 20:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 mar 2014
Posty: 169
Lokalizacja: Kielce
Pomógł: 2

Cześć,

Chciałem Was zapytać o wasze doświadczenia z wyświetlaczami opartmi o sterownik KS0108.
Zakupiłem właśnie taki wyświetlacz:

https://kamami.pl/lcd-128x64/179309-lcd ... kk-e6.html

Podłączyłem zgodnie z opisem. A obrazowo według poniższego rysunku:


Obrazek


I po pokręcaniu potencjometru nie zmienia się nic. Podczas szybkich obrotach pojawia się na chwilkę kontrast (białe kwadraciki). Zaczołem szperać w internecie i doczytałem, że pin 18 wyświetlacza (VEE) to jest wyjście z przetwornicy, która powinna podawać ujemne napięcie. Zmierzyłem miernikiem i względem masy jest tam napięcie dodatnie w zakresie 7,3V do 0V.

Co o tym sądzicie ??

_________________
BlueBook



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO