Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 gru 2024, o 03:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 15:22 
Nowy

Cześć!

Chciałbym zbudować bezprzewodowy przełącznik do zdalnego otwierania drzwi na elektrozamku. Sprawa jest dość prosta, ponieważ na ścianie jest przycisk zwalniający blokadę zamka, więc wystarczy go zdjąć i podpiąć pod to attiny, żeby zwierała przewody, gdy dostanie sygnał otwarcia drzwi. Poszukuję do tego "projektu" moduł radiowy na częstotliwości 433 MHz na interfejsie SPI, który bez problemu będzie działał najlepiej na 3 V (2 baterie paluszki AA). Zasięg działania jest niski, raptem 3-5 m metrów. Do projektu planuję wykorzystać Attiny 24A/44A/84A (jeszcze nie wiem ile pamięci będę potrzebował, ale raczej bardzo mało). Ogólnie zależy mi na niskim prądzie w spoczynku, aby baterie wystarczyły na 2-3 miesiące. Czy ktoś ma pomysł jaki moduł wybrać?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 19:52 
Nowy

Wygląda ciekawie, tylko pytanie czy to nie jest przerost formy nad treścią? Czy access point mocny, który jest za ścianką regipsową nie będzie zakłócał całości? Co do podczerwieni, pytanie jak to jest z kierunkowością jej? Szczerze, nigdy się nie interesowałem nią, czy to nie będzie tak, że czymś się lekko przysłoni nadajnik i już odbiornik nie odbierze sygnału?

PostNapisane: 8 kwi 2017, o 22:19 
Nowy

No właśnie co do 433 to nie będzie tragedii, cały układ będzie w nowym biurowcu, który został zbudowany tak tragicznie, że działa jak klatka faradaya. :D Ledwo co wpada sygnał GSM, a co dopiero inne. W samym budynku mało jest urządzeń na radio, więc powinno być spoko, chociaż i tak zastanowię się nad tym modułem.

Co do samego sterowania to nie, ogólnie jest przycisk który zwiera 2 przewody idące do centralki zamka, dopiero z centralki idzie sygnał zwalniający elektrozamek, także ja muszę zewrzeć tylko 2 przewody, zapewne zrobię to jakimś tranzystorem.

Strefa czasowa: UTC + 1