Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 15:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2016, o 13:04 
Użytkownik

Witam serdecznie!
Próbując zrobić sobie niby robota kupiłem silniki modelarskie z przekładnią, arduino, l293d (który miałem już wcześniej) i problem jest taki że gdy włączę jazdę do przodu, to jedno koło rusza, a drugie stoi, chyba że je się popchnie ręcznie. Czasami samo ruszy powiedzmy po sekundzie itp. Zrobiłem prosty 8diodowy debugger. Pierwsze 4 diody to odpowiednio +- 1 silnika, +- drugiego silnika. Kolejne 4 to sygnały z arduino, tam jest wszystko ok. I dajmy na to daję komendę jedź prosto, i jak ten jeden silnik stoi to na tych diodach są stany "1101" a powinny być "0101". Jak silnik ruszy to pierwsza dioda przygasa, aczkolwiek nie gaśnie całkowicie. Gdy dam polecenie Jedź do tylu, to drugi silnik się poddaje, i stan na diodach początkowo jest "1011" a powinno być "1010". Po ruszeniu ostatnia dioda mruga lub świeci słabo, silnik kręci się z mniejszą prędkością. A najciekawsze jest jak robot stoi np przy przeszkodzie że nie może ruszyć w ogóle, wtedy stan na silnikach to "1111" czyli wszędzie są plusy.. Czy to oznacza uszkodzony mostek H? Próbowałem przepinać silniki, piny w arduino i wyszło na to że ten problem występuje zawsze przy tych samych pinach l293d.
Piny Enable silników podłączone pod VCC.

Zasilanie logika 5v z Arduino, zasilanie silników 2x2 baterie litowo jonowe od laptopa, około 7V. Wspólna masa rzecz jasna jest.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2016, o 14:55 
Użytkownik

Witam
Czasami koledzy z godnym podziwu zapałem próbują prozą opisać to, co w przypadku normalnego schematu każdy by przynajmniej widział podłączenie.
Criss92 napisał(a):
...tam jest wszystko ok...
... i jak ten jeden silnik stoi to na tych diodach są stany "1101" a powinny być "0101".
Jak silnik ruszy to pierwsza dioda przygasa, aczkolwiek nie gaśnie całkowicie.

Wystarczy później dopisać, że (np.) LED1 ma świecić/być wygaszone a jest tak i tak...

Pozdr.

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 15:06 
Moderator

kicajek napisał(a):
Czasami koledzy z godnym podziwu zapałem próbują prozą opisać to, co w przypadku normalnego schematu każdy by przynajmniej widział podłączenie.

Ano dokładnie tak to jest, gdy ktoś forum elektroniczne traktuje jak forum literackie i posługuje się prozą albo czasem poezją - a później chce żeby wszyscy analizowali co poeta miał na myśli

Tymczasem na forach elektronicznych - elektronicy posługują się schematem - który jest więcej wart niż 1000 słów - warto to zapamiętać

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 16:12 
Użytkownik

Tak sobie czytam tę powieść ...
informacje podane w sposób ?
Z tego zrozumiałem że na wyjściach sygnałowych jest ok. a błąd pojawia się na wyjściu L293D.
zakładając że anody diod są prawidłowo podłączone.
sprawdź połączenie masy jeszcze raz.
noga 4 ,5 ,12,13, bo jest dziwne zatrzymanie stanów na krańcowych diodach przy obu kierunkach .czyli dwie spośród nóżek 3,6,14,11 mają niezmienne stany.
myślę że to tutaj trzeba by szukać.
dla ułatwienia nam pomocy zapodaj jakąś fotkę szkic czy cokolwiek innego obrazującego problem.
pozdrawiam Darek.

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 17:02 
Użytkownik

a ja ujme to tak ... owszem zdarza się że silniki startują nie równo lub co gorsza startują dobrze , ale
pracują różnie przekonałem się o tym kilka razy tworząc roboty ... i np zamiast jechac prosto
skręca w lewo lub w prawo .,..

jest na to rada a nawet 2 :

1. Sprawdzić kod ...
2. na silniki zapodac encodery

i problem z głowy

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 18:00 
Użytkownik

Przepraszam za brak schematu, system mam po formacie, multum rzeczy na głowie związanych ze studiami a to jest część pracy inżynierskiej, w bardzo początkującym stadium, a robot jest tylko do ćwiczeń (na uczelni programuję Arduino AAR). Enkodery owszem, mam w planach. Chociaż troszeczkę ciężko je zamontować.
Masy sprawdzane, przekładałem scalak w różne miejsca na stykówce i nadal to samo. Kod funkcji odpowiedzialnej za jazdę w Arduino wygląda tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wszystko podłączone tak jak Pan Mirek uczył w niebieskiej książce i tylko do tego podłączyłem 8 diod, diody podłączone anodami do zestawu. Pierwsze 4 diody do nóżek 3,6,11,14 a kolejne do 2,7,10,15. Ale co ciekawe problem występuje czasami tak że silnik w ogóle nie chce ruszyć, a innym razem opóźnienie jest bardzo małe.
Za chwilę zrobię jakiś schemacik.

Obrazek
Coś takiego. Więc chyba różnica w porównaniu do tego jak to trzeba podłączyć to dodatkowe diody.
Dziwi mnie stan gdzie pierwsze 4 diody świecą jak silniki nie dadzą rady ruszyć oraz to że przy włączeniu silników na jednym z nich występują dwa stany wysokie. Zaraz potestuję ruszenie tylko jednym silnikiem.

Przepraszam za moje wypracowanie, chyba nauczyłem się tego na forach motoryzacyjnych, a elektronik ze mnie jak... :)

Pozdrawiam serdecznie :)

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 18:22 
Użytkownik

A nóżki 1,9, do Vcc+5 albo do PWM.

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 18:24 
Użytkownik

Daro69 napisał(a):
A nóżki 1,9, do Vcc+5 albo do PWM.

Tak jest, na razie są podłączone do VCC

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 18:36 
Użytkownik

A czy jesteś w stanie sprawdzić jak się zachowują wejścia 2,7,10,15 ? podczas pracy.

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 18:43 
Użytkownik

Daro69 napisał(a):
A czy jesteś w stanie sprawdzić jak się zachowują wejścia 2,7,10,15 ? podczas pracy.

Tak jak powinny, zgodnie z tabelą prawdy l293d. Nie podłączałem ich na schemacie żeby nie komplikować. Ale u siebie na stykówce podłączone są :)

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 19:06 
Użytkownik

Czy dobrze rozumiem że próbowałeś podmienić przewody na nóżkach 2 z 7, i czy wtedy dioda 2 będzie miała ciągle stan wysoki, czy pierwsza .?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

jeżeli pierwsza ciągle stan wysoki, to źle wróży.
jeżeli druga to błąd w programie i na to liczmy bo podobno ciężko uwalić L293D a może to "L293"?

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 19:29 
Użytkownik

Testy z diodami zrobiłem dopiero dzisiaj. Od strony Arduino jest raczej wszystko ok. Zresztą funkcję której używam do jazdy do przodu wrzuciłem na forum, dalej jest tylko jej wywołanie w instrukcji switch albo po bluetooth albo po IR. Podmieniałem jakiś czas temu kabelki i silnik działał tak jak wychodzi z programu po zmianie przewodów. Podmieniałem silniki, silnik 1 z silnikiem 2, arduino sterowanie silnikiem 1 ze sterowaniem silnikiem 2 i ciągle to samo, w tym samym miejscu w l293d jest problem. Zmieniałem też piny w arduino na inne, nic to nie zmieniło. Zmieniłem również kolejność wywoływania stanów na pinach arduino, nic to nie dawało. Co ciekawe, komenda dajmy na to jedź do przodu to silnik prawy ma laga, jedź do tyłu laga ma silnik lewy. Może spróbuję w wolnej chwili wysterować scalaka przez zwykłą atmegę8, ale po formacie muszę instalować eclipse, avrdude itp i to mnie troszeczkę blokuje :) Ale to raczej nie powinno mieć wpływu, raczej arduino jest sprawne.
I tak, to jest na pewno wersja z diodami. Chyba po prostu zrobię zakupy, kupię drugiego scalaka, albo pożyczę od kogoś chociaż nie wiem kto taki posiada, podmienię i się sprawa wyjaśni. A da się go jakoś sprawdzić miernikiem? :)

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 19:54 
Użytkownik

jeżeli na pewno masz podpiętą masę pod 4, 12, to wygląda na uwaloną sekcję 1 i 3. :(

przy podłączonym zasilaniu +5V na 1,16,8,9,
i podłączonej masie na 4,5,12,13

odłącz sterowanie od arduino.

możesz sprawdzić napięcia na wyjściach :
zwierając za pomocą kawałka przewodu .

2 z masą powinno dać niski na 3,
2 z +5 powinno dać wysoki na 3,

7 z masą powinno dać niski na 6,
7 z +5 powinno dać wysoki na 6,

10 z masą powinno dać niski na 11,
10 z +5 powinno dać wysoki na 11,

15 z masą powinno dać niski na 14,
15 z +5 powinno dać wysoki na 14,

w taki sposób jak tranzystor to nie sprawdzisz bo to scalak.

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 20:11 
Użytkownik

http://www.sunduino.pl/wordpress/sterow ... kow-l298n/

wprawdzie dla 298N , ale ... zobacz

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 20:36 
Użytkownik

Criss92.

na marginesie - czy podana strona wyświetliła sie Tobie normalnie.?bo ja mam problemy jakieś dziwne.:(
Chr.. coś miesza a I.E. kompletnie nic poza UPS!...

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 21:07 
Użytkownik

Daro69
Zgadza się, na początku wszędzie sa stany wysokie i zmieniają sie tak jak piszesz
I tak, u mnie w chrome są jakieś problemy z kodowaniem polskich znaków.
SunRiver chodzi o kod? Kombinowałem z róznymi kombinacjami wywoływania stanów, teraz jest dokładnie to co wkleiłem i wszystko działa jak działa ;)

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 21:19 
Użytkownik

to by znaczyło że scalak ok.:) ?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 21:27 
Użytkownik

Nie wiem zgłupiałem :D Dziwi mnie że przy pełnym obciążeniu silników wszędzie są stany wysokie. Chyba kupię niedługo drugi scalak, przyda się, przy okazji kupię kilka innych gratów elektronicznych. Podmienię, zobaczymy. Obawiam się że to płytka może nie łączyć stykowa, chociaż scalak przekładałem w inne miejsce. Ale z odbiornikiem IR mam problem że czasami nie łączy mu zasilanie.. Trochę ciężko mi robić takie przemianki bo sporo rzeczy już na stykówce jest ale chyba trzeba będzie, jak to nie podziała to zmienię scalak. Będę informował. Na razie dziękuję bardzo za pomoc :)

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Dziwne.. Do testów wszystko odłączyłem, teraz podłączyłem ponownie ii... Działa na razie tak jak trzeba :) wiadomo, idealnych prędkości na obu silnikach nie ma ale to nie o to chodzi, niedługo sytuację zmienią enkodery. Pewnie po prostu znowu coś na stykówce łączyło jak chciało..... :/

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 21:44 
Użytkownik

to powodzenia ja też dziękuję;) a w między czasie próbuję rozgryźć kod bo bo na arduino nie umiem tylko C i to słabo bo początki.ale jak coś co mogę chętnie pomogę :) . taka forma nauki.
pozdrawiam Darek P.

PostNapisane: 12 kwi 2016, o 21:56 
Użytkownik

Jak chcesz wal na priv, z programowaniem mogę pomóc :) A programując na uczelni gołe AVR, plus wcześniejsze zainteresowania, książka Pana Mirka, i po przejściu na arduino na potrzeby pracy inżynierskiej pierwsza myśl kurcze jakie to jest banalnie proste :) Ale znajomość avr też się przydaje, ostatnio wykorzystałem w arduino aar np przerwania pcint w gołym c. Ale dobra koniec offtopu :)

PostNapisane: 13 kwi 2016, o 13:05 
Użytkownik

Raz działa dobrze, za chwilę trochę gorzej.. Tymczasowo rozwiązałem problem w ten sposób że najpierw załączam silnik który ma laga, i po 20ms drugi. Na razie jest dobrze :)

PostNapisane: 13 kwi 2016, o 18:43 
Użytkownik

To fajnie że dało się obejść problem.
Ciekaw jestem dlaczego trzeba takie opóźnienie stosować.
Dlaczego nie idzie jednocześnie.W weekend jak znajdę trochę czasu to pobawię się tym scalakiem i odpiszę co i jak. :)

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 00:29 
Użytkownik

Po pewnym czasie działania problem znowu wrócił. Jutro jak znajdę czas to nagram filmik o co mi chodzi.

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 13:39 
Użytkownik

Cytuj:
Po pewnym czasie działania problem znowu wrócił. Jutro jak znajdę czas to nagram filmik o co mi chodzi.

To dosyć dziwne bo wiesz ... silniki chodzą różnie ... choć są takie same .. i to jest sprawdzone można to zniwelować dająć encodery
ale tu jest coś nie tak ...

i faktycznie może być że :

1. bawisz się na stykówce ... przez co wszystkie testy nie mają sensu
2. uszkodzony mostek
3. złe zasilanie logiki mostka
4. złe podłączenie silników
5. złe zasilanie silników
6. zły kod ..

Daj schemat , filmik i co tam jeszcze .. żeby coś móc wywnioskować

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 18:04 
Użytkownik

Enkodery mam w planach tylko troszeczkę ciężko je zmieścić. Bo to pełna budżetówka jest :D Do l293d dolutowałem goldpiny żeby nie było że nie łączy przez zbyt krótkie i cienkie nóżki scalaka (w ten sposób sobie kiedyś uwaliłem atmegę). Nic nie dało. Kod, filmik, schematy (chociaż nie wiem czy jest sens robić schemat pełny, czyli z hc-sr04, serwem, bluetooth, odbiornikiem ir itp) zrobię i wrzucę tutaj w wolnym czasie którego niestety mi na razie brak.

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 20:40 
Użytkownik

nie wiem jakie masz te silniki

Obrazek

ale chyba nie przyszło ci do głowy zasilać z tej samej lini co procka :P

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 21:24 
Użytkownik

Zwykłe silniki DC 6V z kółkiem modelarskim i przekładnią z allegro. I zasilanie mam z baterii lit-ion z laptopa (2x2, więc jakieś 7-8V) i logikę zasilam z pinu 5V Arduino (jak większość urządzeń) a silniki bezpośrednio V in z Arduino (czyli napięcie prosto z akumulatorków).
Tak ten potwór wygląda.
Obrazek
Wiem straszny syf z kabelkami ale po pierwsze może jestem dziwny ale mi się to podoba :D a po drugie jak już będzie ustalone co gdzie i jak to dorobię inne kabelki, a później płytkę PCB. Do tego arduino czasami wykorzystuję w innych celach więc nieraz to jest rozłączane. To jest na razie wersja alpha robiona po kosztach głównie z tego co miałem pod ręką :)

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 21:32 
Użytkownik

Ło...jej... :P

Prototyp w fazie wstępnej.
Trochę słabo widać połączenia. :)

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 21:36 
Użytkownik

Dlatego wcześniej nie robiłem zdjęć bo w 3d też nie jest łatwo się połapać :D Ale połączenia wszystkie są ok

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 21:43 
Użytkownik

tak patrzę na czerwone zasilanie z aku. jakby nie z tej strony procka ? czy tam jakoś kabelkami pokombinowałeś ? gdzie jest noga 1.?

Ostatnio edytowano 14 kwi 2016, o 21:47 przez Daro69, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1