Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 12:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2016, o 22:43 
Użytkownik

witam potrzebuje pomocy z MOSFET IRFZ44 i IRLZ44. W nocie znalazłem info że działają od 4.5 do 7.5. Na chwile obecną zasilam je z 5v potencjometrem czyli z pdf wynika że przy zasilaniu 5v powinny wytrzymać ponad 10A. Pytanie brzmi dlaczego tak się grzeją kiedy steruje 12v obciążenie 2,4A i czy można ich używać bezpośrednio z atmegi pwm lub jako on/off. Proszę o podpowiedzi wskazówki podłączone mam tak jak tu http://bildr.org/2012/03/rfp30n06le-arduino/ tylko zamiast arduino potencjometr.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 22:56 
Użytkownik

Jaki rodzaj obciązenia? Regulując potencjometrem zmieniasz napięcie na bramce a przy pwm zmieniasz czas załączenia mosfeta... Przy niskim napięciu na bramce mosfet będzie się grzał.

PostNapisane: 2 lut 2016, o 06:29 
Użytkownik

Obciążenie to silnik (dokładnie pompka spryskiwaczy z samochodu). Czyli grzanie to to nic takiego? Zapomniałem dopisać że używam jeszcze chłodzenie i to takie dosyć spore a MOSFET się gdzeje na moje oko tak ponad 60 stopni na chłodzeniu. PWM lepiej wysterować jeszcze przed MOSFET tranzystorem? czy może być taki mały jak bc547? Myślałem że te MOSFETy są proste w użyciu ale jeśli czytam i widzę takie schematy jak tu [...] Znalazłem jeszcze coś takiego http://www.jerome-bernard.com/blog/2013/01/12/rgb-led-strip-controlled-by-an-arduino/ i czy jest to poprawne w takim podłączeniu? jak do tego mają się te moje IRFZ44 i IRLZ44?

PostNapisane: 2 lut 2016, o 06:54 
Użytkownik

Nic nie napisałeś o częstotliwości tego pwm'a
A to właśnie może być przyczyna tego grzania. Przy dużych częstotliwościach
zaczyna mieć znaczenie pojemność bramki. Kiedy pojemność powoli się
ładuje i rozładowuje tranzystor nie jest w pełni otwarty i wtedy się grzeje.
I nie, to nie jest normalne, że się grzeje.

PostNapisane: 2 lut 2016, o 08:12 
Użytkownik

Jezeli mosfet ma podlaczony potencjometr w obwodzie bramki to tak wlasnie bedzie sie grzal. Nie wspomne juz o koniecznosci stosowania rownoleglej diody zwrotnej przy obciazeniu indukcyjnym. Mosfet jest bardzo prosty w uzyciu...

PostNapisane: 2 lut 2016, o 09:25 
Użytkownik

MOSFET sterowany jest napięciowo. Jeżeli sterujesz statycznie, to nie potrzeba z reguły dodatkowych tranzystorów, bo w stabilnej sytuacji nie płynie przez / do bramkę żaden prąd.
Musisz pamiętać, że podawane rezystancje Rds rzędu 0.05 Om są uzyskiwane tylko przy pełnym otwarciu tranzystora, czyli wysterowaniu odpowiednim napięciem na bramce. Jeżeli napięcie na bramce będzie za niskie, to tranzystor będzie nie w pełni otwarty, więc rezystancja Rds będzie znacznie większa, co zgodnie z prawami fizyki powoduje wydzielanie ciepła na tranzystorze.
Aby tego unikać stosuje się sterowanie "cyfrowe" - przez chwilę tranzystor jest w pełni otwarty a potem przez chwilę całkowicie zamknięty. Dzięki czemu minimalizuje się problem z mocą wydzielaną na tranzystorze. Takie sterowanie robi się poprzez PWMa a od jego wypełnienia zależy średni prąd płynący przez tranzystor. Także częstotliwość ma znaczenie, bo musi być na tyle szybko, aby bezwładność docelowego układu powodowała niezauważanie impulsowości. I tutaj pojawia się dodatkowy problem, bo jak chcesz szybko sterować bramką tranzystora, to ma ona pewna pojemność. I musisz ją co chwila ładować i rozładowywać. Od szybkości tej operacji zależy czas przejścia od pełnego zatkania do pełnego otwarcia i na odwrót. I tu z pomocą przychodzą dodatkowe układy (tranzystory) ładujące i rozładowujące bramkę tranzystora (nie robi się tego bezpośrednio z nóżki procesora).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 2 lut 2016, o 09:38 
Użytkownik

W dużym uproszczeniu traktuj tranzystor mosfet sam w sobie jako zwykły przekaźnik i tak jak zwykłym przekaźnikiem nie dasz rady płynnie sterować napięciem tak i gołym tranzystorem (nawet z dodatkowym potencjometrem) też nie. Kolega @rskup już opisał dokładnie dlaczego tak się dzieje. Gdy jednak ten "przekaźnik" będzie bardzo szybko załączał i rozłączał to średnie napięcie na wyjściu będzie się zmieniać w zależności od stosunku załączenia do wyłączenia (tzw. wypełnienie).
W Twoim przypadku zamiast potencjometru po prostu użyj prostego generatora PWM choćby na układzie 555 jeśli (to dosłownie kilka elementów). Schematów w sieci z zastosowaniem tego układu jest 555, albo i więcej :) Jeden z nich może wyglądać, np. tak:
Obrazek

PostNapisane: 2 lut 2016, o 11:16 
Użytkownik

Panowie, zamiast doradzać stosowania ne555 nie lepiej wziąść taki prościutki schemat, który zapewnia poprawne ładowanie bramki do ok. 40 kHz, a po zmianie bc327/337 na bc639/640 i R6 na 10-15 Ohm dużo wyżej. Układ spisuje się świetnie nawet w przetwornicy do car audio (po zmianie jaką opisałem), gdzie steruje dwoma irfz44n i bez problemu ciągnie 500W (co daje po 20A prądu na jednego irfa).

Jeżeli damy elementy w smd, to taki układ zajmuje tyle miejsca co nic.

Obrazek

PostNapisane: 2 lut 2016, o 12:28 
Użytkownik

@krafin, Twój schemat jako driver mosfetów jest ok i idealnie się sprawdzi przy procku, ale chyba jednak umknął Ci gdzieś główny problem autora tematu ;) - "zamiast arduino" wstawił potencjometr - ma być jak najprościej, a że do impulsowego płynnego sterowania idealnie nadaje się 555 to chyba jednak był sens jego polecenia :)
Dodam jeszcze, że IRLZ44 to w sumie tranzystor logic level i można go spokojnie popędzić z procka przez jakiś rezystorek 50-100om byle nie z bardzo wysoką częstotliwością, bo może nie nadążyć zmieniać stanu (wtedy lepiej użyć drivera j.w.).

PostNapisane: 2 lut 2016, o 12:34 
Użytkownik

krafin napisał(a):
[...]

Jeżeli damy elementy w smd, to taki układ zajmuje tyle miejsca co nic.

Obrazek

A tak z ciekawości zapytam. Dlaczego na schemacie masa podłączona jest do AGND?

PostNapisane: 2 lut 2016, o 12:37 
Użytkownik

Być może przez zwykły pośpiech chodzi o nazewnictwo, bo w praktyce masy i tak powinny być połączone więc nic złego się nie dzieje:)

PostNapisane: 2 lut 2016, o 13:25 
Użytkownik

Bezpośrednio połączyć z prockiem to też tak nie za bardzo bo jest szansa że upalimy port. Najlepiej przez rezystor przynajmniej te 100 Ohm. No i wszystko zależy od częstotliwości.
Co do mojego schematu i AGND to po prostu jest on poza drobnymi różnicami skopiowany z innego projektu gdzie masę części siłowej oznaczyłem sobie poprzez AGND.

PostNapisane: 2 lut 2016, o 13:35 
Użytkownik

Cytuj:
W przypadku zastosowania IRLZ44 wystarczy podłączyć bramkę tranzystora bezpośrednio z pinem mikrokontrolera.

Też tak kiedyś myślałem, ale jak to w życiu bywa jeśli coś może się popsuć to popsuje się na pewno dlatego warto stosować (przy sterowaniu z procka) niewielki rezystorek na bramce, bo w chwili gdy dostanie ona niego napięcie to wewnętrzna pojemność bramki póki się nie naładuje jest zwykłym zwarciem i trwa to co prawda niedługo, ale jak to mówią nosił wilk razy kilka... po prostu w specyficznych warunkach (np. obciążone inne piny tego samego portu) może się zdarzyć, że port zostanie przeciążony i pójdzie z dymem. Taki rezystorek zawsze zminimalizuje prąd, a jest na tyle mały, że spokojnie przy stanie niskim rozładuje szybko pojemność (również nie nadwyrężając przy tym portu procka).

PostNapisane: 2 lut 2016, o 14:26 
Użytkownik

SylwekK napisał(a):
Być może przez zwykły pośpiech chodzi o nazewnictwo, bo w praktyce masy i tak powinny być połączone więc nic złego się nie dzieje:)

Wiem, że powinny być połączone, ale tylko w jednym punkcie.
Za to prowadzone powinny być oddzielnie. A skoro mosfet steruje dużymi prądami
to raczej to nie jest "ta masa dla niego".
Dlatego się trochę zdziwiłem i pytam.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

krafin napisał(a):
Co do mojego schematu i AGND to po prostu jest on poza drobnymi różnicami skopiowany z innego projektu gdzie masę części siłowej oznaczyłem sobie poprzez AGND.

Dzięki bardzo za wyjaśnienie :)

PostNapisane: 2 lut 2016, o 14:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak ktoś chce mieć głowę spokojną przy używaniu mofetów i sterowaniu ich z procków to proponuje użyć:

http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 02092F.pdf

Mały ale wariat jak to mówią ;)

PostNapisane: 2 lut 2016, o 16:20 
Użytkownik

Oooo matko!! 1.5A z takiej obudowy to już nie tylko wariat :D Na takim czymś to już można jakąś fajną przetwornicę złożyć

PostNapisane: 2 lut 2016, o 19:34 
Użytkownik

Czas na moje podsumowanie zebranych tu wiadomości.
Na początku dziękuje wszystkim za pomoc.

Moje wnioski o MOSFET-ach:
1. sterujemy sygnałem PWM.
2. dbamy oto aby tranzystor był całkowicie otwarty to chyba ten parametr "Gate-to-Source Voltage" jeśli ten parametr będzie większy od 5V przy sterowaniu atmegą należy użyć dodatkowy tranzystor?.
3. przy traktowaniu MOSFETa jako przekaźnik przed BRAMĄ wstawiamy rezystor 100 Ohm.
4. zawsze lepiej wstawić rezystor między GND a BRAMĘ z przedziału 47-100 KOhm w celu rozładowania bramki.
5. przy podłączeniu silnika należy wstawić diodę tak jak tu http://bildr.org/2012/03/rfp30n06le-arduino/, ale chyba wstawiać ją zawsze nie zaszkodzi?
6. sterowanie silnikiem wymaga dużych częstotliwości i wtedy należy skorzystać z schematu kolegi krafin.

Chyba wszystko tak na szybko. Dobrze to zrozumiałem. Docelowo oczywiście będę używał Atmegi ten potencjometr tak na szybko aby zobaczyć o co chodzi i nie uszkodzić procka.

PostNapisane: 2 lut 2016, o 19:44 
Użytkownik

@asek5,
Ad.4 - ten rezystor pomaga gdy na wyjściu procka jest stan wysokiej impedancji (czyli zaraz po włączeniu zasilania) i wtedy mosfet mógłby niespodziewanie (losowo) załączyć. Jeśli sterujesz mosfeta jakimś driverem to zazwyczaj on się martwi aby taki stan nie wystąpił i wtedy rezystror ściągający do masy nie jest potrzebny.
Ad.5 - diodę stosujemy przy obciążeniach indukcyjnych, gdzie prąd zwrotny mógłby uwalić tranzystor
Ad.6 - Wszystko zależy od typu silnika i potrzeb. Gdzieś to już pisałem, ale napiszę ponownie. W dużym uproszczeniu (bo oczywiście indukcyjność silnika też można brać pod uwagę) zalecana częstotliwość PWM to taka, która nie drażni ucha i w zasadzie do większości małych silniczków wystarczy nawet 100-300Hz, następny poziom to od około 15 do 30 kHz i właśnie w tym drugim przypadku zaleca się "pompki" dla mosfetów, aby jak najszybciej przeładować bramkę. Driver (choćby najprostszy) potrzebny jest też przy niskich częstotliwościach jeśli nie korzystamy z tranzystorów logic level.

Swoją drogą fajny ten scalony driverek, ile mniej miejsca zajmuje na płytce w porównaniu z koszykiem dyskretnych elementów :) Chyba trzeba się w końcu przerzucić mimo, że w sumie jestem zadowolony z pompki tranzystorowej...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lut 2016, o 21:31 
Użytkownik

I dzisiaj po testach to same obciążenie tylko zamiast potencjometru wstawiłem atmegę MOSFET się wcale nie grzeje czyli sukces. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuje za pomoc.

PostNapisane: 3 lut 2016, o 16:21 
Użytkownik

Cytuj:
2. dbamy oto aby tranzystor był całkowicie otwarty to chyba ten parametr "Gate-to-Source Voltage" jeśli ten parametr będzie większy od 5V przy sterowaniu atmegą należy użyć dodatkowy tranzystor?
Nie wiem czy użyłeś tylko skrótu myślowego.Bo nie wystarczy sam tranzystor jak układ jest zasilany tylko z 5V. Bardziej właściwym stwierdzeniem jest że napięcie na bramkę musi zostać podane o większej wartości, powoduje to konieczność dodatkowego zasilania takim napięciem układu i co automatycznie powoduje konieczność użycia dodatkowych elementów do sterowania bramką (tranzystora).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 13 kwi 2016, o 21:19 
Użytkownik

asek5 napisał(a):
I dzisiaj po testach to same obciążenie tylko zamiast potencjometru wstawiłem atmegę MOSFET się wcale nie grzeje czyli sukces. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuje za pomoc.

A uzywales PWM z atmegi do niego ?

Strefa czasowa: UTC + 1