Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 22:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lut 2015, o 07:26 
Nowy

U mnie od trzech lat super sprawdza sie czujnik firmy ORNO. Jest bardzo czuły a przy tym nie wyje z byle powodu. Zaczyna wyć dopiero powyżej 50ppm CO2 jeśli utrzymuje się powyżej minuty.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lut 2015, o 07:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Pytanie czy ma to być urządzenie samodzielne czy raczej czujka do alarmu?
Jeśli samodzielne to ja posiadam w domu 3 szt ORNO OR-DC-605 zakupione w promocji chyba w JULI lub podobnym markecie budowlanym (ok 60 zł sztuka już dokładnie nie pamiętam) i jestem zadowolony. Działają u mnie już ponad rok.
W kotłowni kiedyś zatkał mi się podczas rozpalania (nadpalonym papierem) wylot do komina i czujniczek ładnie się zachował. Ma wyświetlacz więc najpierw włączył jego podświetlenie i zaczął pokazywać rosnący poziom tlenku węgla, a po przekroczeniu wartości krytycznej zaczął "wyć", więc miałem spokojnie czas na odblokowanie przepływu powietrza, wyjście z kotłowni i otwarcie wszystkiego co się da aby przewietrzyć pomieszczenie. W tym czasie czujnik po zejściu poniżej wartości krytycznej przestał "wyć" i nadal pokazywał spadający poziom tlenku aż do 0.

Według mnie spełnił więc swoje zadanie ostrzegając na tyle wcześnie, że masz dużo czasu na reakcję.

Do tego ma wskaźniki słabych baterii i zużycia czujnika więc nie zapomnisz o ich wymianie.

Tu masz kartę katalogową: http://www.orno.pl/grafiki/or-dc-605.pdf

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Heheh w czasie kiedy się rozpisywałem to kolega powyżej już nawet tej samej firmy polecił :).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 19 lut 2015, o 08:42 
Użytkownik

Ja kupiłem ostatnio fireangel CO-9D, cena 100zl posiada certyfikat, gwarancja 7 lat, wbudowana bateria(producent zapewnia 7 lat pracy). Wyświetlacz z historią z 4 tygodni, czujnik temperatury. Jestem zadowolony

PostNapisane: 19 lut 2015, o 09:58 
Nowy

Czujnik firmy ORNO jest naprawdę dobry, ja ostatnio kupiłem OR-DC-610, są dostępne w przystępnej cenie np. w Leroy Merlin. Znajomy natomiast posiada i też sobie chwali czujnik Kidde.

PostNapisane: 19 lut 2015, o 14:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wg. karty, którą podałem ten ORNO też spełnia.
Może nie jest tak "bajerancki" jak niektóre, ale uważam, że nie musi - ma ratować życie, a nie podawać mi statystyki, bo w normalnych warunkach przy szczelnej instalacji kominowej i sprawnych urządzeniach grzewczych zawartość CO powinna wynosić 0 ppm (a przynajmniej być jej bliska) :).

--
Grzegorz...

Strefa czasowa: UTC + 1