Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 17:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 paź 2014, o 23:27 
Użytkownik

Chciałem zapytać o aplikację układu FT232RL wg. schematu poniżej z noty katalogowej tego układu:

Schemat str. 26
http://www.ftdichip.com/Support/Documents/DataSheets/ICs/DS_FT232R.pdf

Dokładnie ten:
Obrazek

Chodzi mi o zaznaczony prze zemnie fragment z pinami CBUS3 i CBUS4 - PWREN# SLEEP#, gdzie PIN CBUS3 podciągnięty jest do VCCIO przez rezystor 10k.

Obrazek

Zastanawia mnie dlaczego w aplikacjach jakie można znaleźć w internecie wg. tej aplikacji z noty, nawet i na naszym forum tego układu to podciągniecie nie występuje.
Czy jest to opcja że może, a nie musi? Czy jednak powinno być. Aczkolwiek użytkownikom bez tego podciągnięcia przejściówka w tej aplikacji działa.

Do czego ma to służyć? Domyślam się, sądząc po nazwach, że ma to związek z funkcjami usypania i wybudzania podłączonego urządzenia.
Docelowo chcę ten scalak zaaplikować w działającym na stałe urządzeniu podłączonym do USB, a nie tylko jako przejściówka do testów Rx i Tx bo takowe posiadam.
Więc może w takim przypadku warto to zastosować. W nocie jest wyjaśnienie ale nie mimo jego tłumaczenia sobie to nie bardzo rozumiem.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2014, o 23:47 
Moderator

To nie jest tak że ten rezystor MUSI być albo NIE MUSI tak w oderwaniu od funkcjonalności PWREN# .... i w związku z tym pytanie czy powinno działać dobrze bez niego czy też z nim - nie ma kompletnie znaczenia .... do kiedy ?

do wtedy gdy nie zachce ci się:

1. po pierwsze korzystać sterowaniem zasilania dla urządzenia z USB gdy przechodzi w stan uśpienia (suspend)
2. po drugie jeśli świadomie z tego korzystasz to wtedy tak trzeba tzn warto dać ten rezystor bo wewnętrzny podciągający jest 200K
3. po trzecie piny CBUSx możesz programować sobie jak zechcesz ;) tzn ich funkcjonalność, więc pomyśl sobie co za znaczenie miałby ten rezystor jeśli przeprogramujesz sobie ten pin na np wyjście generatora? albo na sterowania diodą LED TX albo RX albo RXTX ? ;)

poza tym pewnie w nocie nie zwróciłeś uwagi na to - sam zobacz to ci się od razu wyjaśni chyba ?

Obrazek

PostNapisane: 3 paź 2014, o 00:19 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedź ;) więc biorąc pod uwagę powyższe decyduje się nie dawać tego rezystora (nawet w tej docelowej aplikacji).
Na razie schemat samej płyty testowej w ramach szkoleniowych obsługi, konfigurowania ft232.

Mam nadzieję że ok?
Obrazek

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 05:41 
Moderator

schemat prostej przejścióweczki RX/TX wydaje się być ok - tylko przypadkiem nie daj tam typowego dławika 10uH tak jak na schemacie masz. To ma być koralik ferrytowy np: http://www.tme.eu/pl/details/blm18ag102 ... i/murata/#

A jeśli nie będziesz korzystał z zasilania to może być na jeszcze mniejszy prąd ten koralik ;)

PostNapisane: 3 paź 2014, o 08:03 
Użytkownik

No to teraz lipsztyk wielki, bo wczoraj robiłem sobie zakupy w TME pod tą przejściówkę i oczywiście jak słusznie zauważyłeś miałem zamiar dać cewkę 10uH. No ale fakt na schemacie jak byk stoi Ferrite Bead - lokalnie go nie kupię. Nie zamierzam zasilać urządzenia z tej przejściówki, Twoim zdaniem czy można wtedy ten koralik w ogóle pominąć? Albo taki plan - zostawić sobie miejsce zrobić zworę, a w najbliższym czasie wymienić na koralki ;)

PostNapisane: 3 paź 2014, o 08:11 

Intre napisał(a):
Albo taki plan - zostawić sobie miejsce zrobić zworę, a w najbliższym czasie wymienić na koralki
Tak właśnie zrób a jak mi podasz co konkretnie tam chcesz wsadzić (typ obudowy bo chyba 0603 nie będziesz montował ?) to z pewnością takie "filtry" mam ;) i ci mogę listem podesłać.

PostNapisane: 3 paź 2014, o 09:26 
Moderator

Dokladnie .... lepiej dac zworke czyli bez zadnej cewki 10uH ... ;)

A widze ze ostatnimi czay sporo osob chce tam pchac cewke ... dlatego jak widze 10uH to od razu zwracam uwage ;)

PostNapisane: 3 paź 2014, o 10:50 
Użytkownik

wojtek napisał(a):
Tak właśnie zrób a jak mi podasz co konkretnie tam chcesz wsadzić (typ obudowy bo chyba 0603 nie będziesz montował ?) to z pewnością takie "filtry" mam i ci mogę listem podesłać.

No no kusząca propozycja, napiszę w tej sprawie na PW do Ciebie :)
Jak robię własne projekty to na 1206 no chyba że się coś nie mieści w zakładanych ramach to max 0805.

mirekk36 napisał(a):
A widze ze ostatnimi czay sporo osob chce tam pchac cewke ... dlatego jak widze 10uH to od razu zwracam uwage

No cenna uwaga, faktycznie robiąc swój schemat wzorowałem się na innych z neta jak widać czasem może się okazać to zgubne więc dlatego uważam że schemat nawet najprostszy warto sprawdzić z kimś skonsultować, niż potem sobie rwać włosy z głowy że coś nie działa. Także naprawdę dziękuję ;)

Strefa czasowa: UTC + 1