Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 05:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 17:46 
Nowy

W ramach pracy inżynierskiej konstruuję sterownik, który będzie miał możliwość sterowania SMSami z wykorzystaniem modemu ZTE MG3030. Problem jaki się pojawił to działanie interfejsu USART tylko w jedną stronę, tzn:
podłączyłem modem przez konwerter MAX3232 do portu szeregowego komputera i po nawiązaniu połączenia otrzymuję komendy informujące o zarejestrowaniu karty SIM do sieci, natomiast gdy wpisuję w terminalu komendę sprawdzającą komunikację: AT teoretycznie powinienem dostać odpowiedź OK, w praktyce tego nie otrzymuję. Co ciekawe, podłączyłem poza płytką PCB zewnętrznie inny układ MAX3232 i działało.
Sprawdziłem połączenia, konwersję napięcia na MAX3232 i stany logiczne. Obecnie skończyły mi się pomysły co może być powodem działania interfejsu w jedną stronę.
Obrazek
Schemat przedstawia część układu zmontowanego na PCB. Na czas testów odłączyłem komunikację uC-MAX3232-modem, polutowałem przewodami połączenia GSM do MAX3232 i z MAX3232 wyprowadziłem linie RX TX i GND do kabla RS232 komputera, podobnie zrobiłem jak wcześniej wspomniałem na dodatkowym układzie MAX3232 w którym to działało.
Gdzie leży przyczyna problemu? Zasilanie układu, czy połączenia interfejsu?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 18:57 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Użyj komendy która coś robi np. resetuje moduł lub zwraca wartość, bo możliwe, że masz wyłączone "OK", ale ze schematu wynika, że dałeś za małe rezystory 47R zamiast 47k.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1