Witam serdecznie, spotkałem się z następującym problemem. Chce sterować robotem przez internet, ale nie wiem jak

Robot, jest to załóżmy mały pojazd poruszający się po polu o wielkości 5 ha z prędkością 5km/h.
Kilka pomysłów wpadło mi do głowy, lecz nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce

Klient: Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to podłączenie do robocika modułu wifi firmy atnel a następnie go do np rutera z modemem HSPA+. Na pokładzie ma również kamerki i tak samo wszystko do tego rutera.
myśl 1 serwer:
Komputer przez który można by było sterować tym robotem i oglądać obraz z kamer musiałby mieć napisany jakiś serwer, który by wysyłał polecenia do robota i odbierał obraz z kamer.
Jak miałby działać taki serwer?
W przypadku zmiennego adresu IP, wystarczy dynamiczny serwer DNS typu:
http://www.dyndns.org/ ?
Czy trzeba by mieć najlepiej publiczny adres IP?
myśl 2 serwer:
Postawić na serwerze apache do tego aplikacja WWW i przez nią sterować robotem, i odbierać obraz z kamer.
Pierwszy problem z tego wynikający, czy opóźnienia przy przesyle danych nie będą aż tak duże aby zakłócić swobodne sterowanie robotem?
Kolejna myśl wynikająca z znanego obszaru poruszania się pojazdu to zbudowanie na polu masztów z AP, które by rozszerzały sieć wysłaną z stanowiska sterowania poprzez router.
Tylko teraz kwestia rozmieszczenia masztów oraz jakich urządzeń użyć aby uzyskać zadowalające efekty.
Załóżmy ze taki obszar miałby formę idealnego prostokąta o idealnie płaskim ukształtowaniu terenu.
Któreś z tych rozwiązać byłoby realne do wykorzystania?
Macie może jakieś doświadczenie w sterowaniu robotami na takie odległości, którym moglibyście się chętnie podzielić?
Jakieś inne pomysły jak to zrobić?
Z góry dzięki,
pozdrawiam