Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2026, o 19:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 gru 2014, o 02:23 
Nowy

Witam serdecznie, spotkałem się z następującym problemem. Chce sterować robotem przez internet, ale nie wiem jak :(

Robot, jest to załóżmy mały pojazd poruszający się po polu o wielkości 5 ha z prędkością 5km/h.

Kilka pomysłów wpadło mi do głowy, lecz nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce :(

Klient: Pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to podłączenie do robocika modułu wifi firmy atnel a następnie go do np rutera z modemem HSPA+. Na pokładzie ma również kamerki i tak samo wszystko do tego rutera.

myśl 1 serwer:
Komputer przez który można by było sterować tym robotem i oglądać obraz z kamer musiałby mieć napisany jakiś serwer, który by wysyłał polecenia do robota i odbierał obraz z kamer.
Jak miałby działać taki serwer?
W przypadku zmiennego adresu IP, wystarczy dynamiczny serwer DNS typu: http://www.dyndns.org/ ?
Czy trzeba by mieć najlepiej publiczny adres IP?

myśl 2 serwer:
Postawić na serwerze apache do tego aplikacja WWW i przez nią sterować robotem, i odbierać obraz z kamer.

Pierwszy problem z tego wynikający, czy opóźnienia przy przesyle danych nie będą aż tak duże aby zakłócić swobodne sterowanie robotem?

Kolejna myśl wynikająca z znanego obszaru poruszania się pojazdu to zbudowanie na polu masztów z AP, które by rozszerzały sieć wysłaną z stanowiska sterowania poprzez router.
Tylko teraz kwestia rozmieszczenia masztów oraz jakich urządzeń użyć aby uzyskać zadowalające efekty.

Załóżmy ze taki obszar miałby formę idealnego prostokąta o idealnie płaskim ukształtowaniu terenu.

Któreś z tych rozwiązać byłoby realne do wykorzystania?

Macie może jakieś doświadczenie w sterowaniu robotami na takie odległości, którym moglibyście się chętnie podzielić?

Jakieś inne pomysły jak to zrobić?

Z góry dzięki,
pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 gru 2014, o 11:22 
Użytkownik

Z transferem obrazu to trochę biedny pomysł. Zorientuj się jakie pasmo potrzebne jest do transmisji video jakości jaka będzie cię satysfakcjonowała. Potem zobacz co twoi dostawcy internetu oferują. Zazwyczaj o ile download jest niezły to upload jest beznadziejny (1Mb/s) i do transmisji obrazu na żywo w dobrej jakości to mało. Połączenie GSM z takim robotem też nie jest zbyt pewne.

PostNapisane: 31 gru 2014, o 13:50 
Nowy

Wideo mogło by być spokojnie transmitowane przez HSPA+ gdyż w zupełności wystarczy.

PostNapisane: 1 sty 2015, o 22:19 
Nowy

Ktoś wypowie się na ten temat? :)

Strefa czasowa: UTC + 1