Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 cze 2026, o 04:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 cze 2013, o 18:44 
Nowy

Witam wszystkich Forumowiczów,

Nurtuje mnie jedna rzecz. W książce (część I) przeczytałem o regulowaniu mocą w sieci elektrycznej. Autor pisze o regulowaniu PWM z wypełnieniem 20%, 50%, 80% i tutaj tkwi problem. O ile dobrze zrozumiałem, w przykładowym kodzie:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Żarówka będzie się płynnie ściemniała i rozjaśniała? Czy nieustannie świeciła z mocą 20%, 50%, 80%?
Z góry przepraszam za być może trywialne pytanie.

Kod wklejamy przy pomocy syntax=c - Zielony J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2013, o 19:17 
Moderator

newbie napisał(a):
Autor pisze o regulowaniu PWM

Trochę kolega niedokładnie przeczytał - autor (czyli ja) wcale tam nie pisze o regulowaniu PWM, to całkiem inny rodzaj regulacji . W tym przypadku jest to sterowanie fazowe i z PWM'em ma mało wspólnego

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

newbie napisał(a):
Żarówka będzie się płynnie ściemniała i rozjaśniała? Czy nieustannie świeciła z mocą 20%, 50%, 80%?

Jakby kolega dokładniej napisał o co chodzi to może bym pomógł ale kompletnie nie rozumiem co masz na myśli ? co to znaczy nieustannie świeciła ?

jeśli w programie dasz na stałe 20%, 50% czy 80% to chyba oczywiste że będzie stale tak świeciła ale jeśli programowo będziesz zmieniał tę wartość od 0 do 100% to z kolei chyba oczywiste że wtedy będzie się żarówka rozjaśniać albo ściemniać gdy odwrotnie od 100 do 0.

PostNapisane: 16 cze 2013, o 19:30 
Nowy

Faktycznie, nieprecyzyjnie się wyraziłem, już tłumaczę skąd to się wzięło. W pętli while są dwie pętle for, które (według mnie) będą rozjaśniały ściemniały żarówkę, stąd skojarzenie z PWMem. Właśnie mam konkretne pytanie do Pana kodu. Za pomocą tego programu będziemy rozjaśniać i ściemniać żarówkę? Czy na kolejnych kanałach będzie nieustannie świeciła z mocą 20%, 50% i 80%?

PostNapisane: 16 cze 2013, o 19:46 
Moderator

newbie napisał(a):
Za pomocą tego programu będziemy rozjaśniać i ściemniać żarówkę?

No ale powiedz co za sens byłby dawania takiego tytułu tego rozdziału gdyby nie można było rozjaśniać i ściemniać płynnie tylko na stałe ? :( jeszcze raz powtórzę - kompletnie nie wiem co masz na myśli. No przecież jest przykładowy kod i widać co można robić to w czym rzecz ? Toż w przykładowym kodzie w main.c widać jak na dłoni jak w pętlach płynnie zmieniamy moc i to na trzech kanałach - a ty wciąż pytasz czy coś tam będzie świeciło nieustannie jakoś ??? a może patrzysz na inny kod ? z innej książki ? Nie zadaję tego pytania złośliwie broń Boże - po prostu już mi się zdarzyły takie historie ;) że ktoś mnie pytał o kod nie z mojej książki sądząc że ja jestem autorem.

PostNapisane: 16 cze 2013, o 19:58 
Nowy

Nie, nie, mówimy o tym samym kodzie! :)
No właśnie, żarówki będą się ściemniały i rozjaśniały a w przypadku sterowania wentylatorem to chyba nie najlepsze rozwiązanie.
Czy dobrze rozumiem kod, w tym miejscu:
kanal1 = procent(10);
kanal2 = procent(60);
kanal3 = procent(90);
ustawiasz moc żarówek z jaką mają świecić, gdyby ww. linie były w pętli while, żarówki świeciłby nieustannie?

PostNapisane: 16 cze 2013, o 20:30 
Użytkownik

Te trzy linie, przed pętlą while, wstępnie ustawiają moc na trzech kanałach. I teraz gdyby pętla while była pusta to i tak np. żarówki podłączone do tych kanałów świeciły by z wcześniej ustawioną mocą. Tych zmiennych nie trzeba wciąż odświeżać w pętli while aby żarówki świeciły z zadana mocą. Raz ustawione będą świeciły z taką mocą dopóki nie zmienisz jej poziomu wpisując nową wartość do zmiennych kanałx.

PostNapisane: 16 cze 2013, o 20:43 
Nowy

Dziękuję Panie Mirku i Panie Jacku za poświęcony czas, jutro zabieram się do składania układu.

PostNapisane: 16 cze 2013, o 21:14 
Użytkownik

Jeszcze taka mała prośba. Tak na przyszłość to proszę bez tego Pan :-)

PostNapisane: 7 lip 2013, o 17:17 
Nowy

Dzień dobry, chciałby odświeżyć wątek. Przez weekend znalazłem chwilę wolnego czasu i zmontowałem układ detekcji zera w sieci oraz wykonawczy. Wszystkie wartości elementów pokrywają się z zasugerowanymi w książce.
Testy odbywały się na zwykłej 40W żarówce, która szeregowo został połączono z układem wykonawczym i detekcji zera.
Problem w tym, że po zaprogramowaniu ATmegi (kod z książki / 1 post w tym temacie) żarówka nie świeciła, niezależnie pod który kanał został podłączona (PC0..2). Co ciekawe, kiedy odłączyłem VCC układu wykonawczego od pinu uC i podłączyłem go do VCC na makiecie żarówka zaświeciła, kiedy znów podłączyłem VCC układu wykonawczego do pinu uC żarówka nadal świeciła pełną mocą. Problem w tym, ze nie wiem gdzie szukać przyczyny mojego problemu, bardzo proszę o jakąś wskazówkę.

PostNapisane: 7 lip 2013, o 17:38 
Moderator

pokaż dokładny schemat tego co zmajstrowałeś to będzie można pomóc

PostNapisane: 7 lip 2013, o 22:23 
Nowy

Dziękuję za szybką odpowiedź. Ponownie dzisiaj sprawdziłem układ wgrałem świeży soft z książki i taka sama reakcja. Poniżej zamieszczam zdjęcie przedstawiające złożony układ.
Obrazek
Układ detekcji zera zasilam z makiety, natomiast kabel sygnałowy (biały) podłączam do PD2 (INT0). Gdy układ nie jest podłączony do sieci, napięcie na 4 nóżce układu PC814 jest równe 0, kiedy włączam żarówke do sieci, napięcie wynosi 4,87V. VCC/sygnał układu wykonawczego podłączam do pinu uC PC0..2, natomiast GND do GND na makiecie. Programuje mikrokontroler, ustawiając na zewnętrzny kwarc, częstotliwość 11059200, taką też częstotliwość wpisałem do konfiguracji projektu. Nie mam pomysłu co tu może nie działać.

PostNapisane: 8 lip 2013, o 05:08 
Moderator

a wie kolega co to jest schemat ? tu pokazałeś zdjęcie - też dobrze z jednej strony bo już widać, że masz źle podłączony układ detekcji zera sieci, więc jak to ma w ogóle zacząć działać ? :(

schemat ... dokładny schemat, a jeśli masz kłopot z jego narysowaniem to obejrzyj chociaż dwa pierwsze odcinki tego poradnika i w chwilę narysujesz ok?

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

PostNapisane: 8 lip 2013, o 17:16 
Nowy

Schematu całego układu nie miałem potrzeby wykonywać ponieważ ATmega znajduje się na makiecie. Niżej zamieszczam schematy układów wykonawczych.
Obrazek
Układ detekcji zera: VAC - napięcie sieciowe; INT - PD0; VCC i GND do zasilania na makiecie.
Układ wykonawczy: OUT - napięcie sieciowe; IN: pin1 - PC0..2, pin2 - GND na makiecie.

W jaki sposób powinien być włączony do sieci elektrycznej układ detekcji zera?

PostNapisane: 8 lip 2013, o 19:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

PC814 podpina sie do sieci (równolegle) za pomocą rezystorów o wartości kilkanaście-kilkadziesiąt kilo. Tu podłączyłeś szeregowo z obciążeniem za pomocą rezystorów 47omów, diody nadawcze już są pewnie martwe ;)

Edyta: pierwszy z brzegu schemat http://obrazki.elektroda.pl/3883250600_1293563352.jpg

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 lip 2013, o 19:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja proponuje jeszcze raz sobie przeczytac rozdział 8.3 na 384 str. w książce.. Poza tym masz nie ten optotriak, powinien być z serii MOC302x...

PostNapisane: 8 lip 2013, o 19:43 
Nowy

janeczqu, dzięki za sposób podłączenia.
Zinyx, jest wmontowany MOC3021, na schemacie jest MOC3041 z detekcją zera bo taki układzik służy mi do włączania/wyłączania oświetlenia. Schemat w obu przypadkach jest taki sam dlatego wykorzystałem już gotową płytkę PCB, mój błąd przy kopiowaniu.
Dzięki za pomoc w wolnej chwili wszystko przetestuje.

Ostatnio edytowano 8 lip 2013, o 20:56 przez newbie, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 lip 2013, o 20:55 
Nowy

Podłączyłem układ jak mi radziliście ale to nadal nie pomogło. Pan Mirek w książce piszę, że kod programu jest uniwersalny i będzie pracował na zakresie częstotliwości od 1 do 20 MHz, czy wybór taktowania uC może mieć tutaj wpływ? Na chwilę obecna jest ustawione 8MHz (wewnętrzny kwarc RC).

PostNapisane: 8 lip 2013, o 22:02 
Moderator

Sądząc po tym (nie obraź się tylko) jak na razie nieuważnie podchodzisz do wielu zagadniesz (a trochę niedobrze, że przy zabawie 230V) ... to nie pisz co chwilę, że pisałem że kod jest uniwersalny - i musi działać :( .... to nie jest komputer PC i najpierw trzeba spełnić mnóstwo wymogów odnośnie elektroniki żeby uzyskać efekty ....

tak podsumowując na tą chwilę:

janeczqu napisał(a):
PC814 podpina sie do sieci (równolegle) za pomocą rezystorów o wartości kilkanaście-kilkadziesiąt kilo. Tu podłączyłeś szeregowo z obciążeniem za pomocą rezystorów 47omów, diody nadawcze już są pewnie martwe

czytałeś ?

Zinyx napisał(a):
Poza tym masz nie ten optotriak, powinien być z serii MOC302x...

Na prawdę to jeden z najgorszych grzechów przy zadawaniu pytań na forum a szczególnie jak się nie ma jeszcze doświadczenia :( ... to wygląda nawet troszkę na brak szacunku dla pytających ..... bo zobacz , popełniasz błędy - ok - to każdemu się zdarza i to nie jest dziwne czy złe ..... no ale jeśli robisz takie rebusy to już ..... delikatnie mówiąc nieteges. Weź ty raz a dobrze narysuj schemat w Eaglu czy tam w czymkolwiek - to SAM SOBIE od razu pomożesz - tylko wstaw takie elementy jakie dałeś - a nie takie jakie myślisz dać - a na schemacie REBUSIE pytającym przedstawiasz niestworzone historie - ludzie się garną pomóc - a potem się okazuje że na darmo bo schemat nie odzwierciedla tego co jest zrobione .... zrozum - tak się nie robi .... no i sam sobie krzywdę tym robisz bo się wciąż plączesz

dlatego jestem ciekaw tych rezystorów czy dałeś rzeczywiście 47 R ??

kolejna rzecz, nie lubisz widzę czytać not PDF ... a wciąż o tym piszę w książce ... dlatego też robisz kolejne błędy ...

newbie napisał(a):
Schemat w obu przypadkach jest taki sam dlatego wykorzystałem już gotową płytkę PCB,

Schemat nie jest w przypadku dwóch różnych optotriaków taki sam - ale to już pofatyguj się do noty PDF i sprawdź

REASUMUJĄC - zobacz - przy takim podejściu nie dziw się, że ci tam nic ani drgnie .... sprawdzałeś w ogóle czy działa ci sama detekcja zera sieci ? a jeśli tak to jak ? ... bo jeśli nie - i ci ona nie działa to nie dziw się że program stoi w miejscu :(

PostNapisane: 20 lip 2013, o 21:42 
Nowy

Miałem dziś chwilę wolnego czasu i sprzęt odpalił, dzięki za wszelkie poprzednie uwagi.
Niespodziewanie napotkałem na kolejny problem... Kiedy ustawiam PWM na 25% silnik wentylatora wydaje dziwny dźwięk, taka sytuacja występuje do około 85% PWMa. W Interencie znalazłem informację, że to wina częstotliwości sygnału PWM. Zmieniałem wartości OCR_STEP ale to nie pomogło. Niżej zamieszczam aktualny kod programu. Gdyby ktoś wpadł na pomysł/wiedział jak rozwiązać ten problem byłbym wdzięczny za uwagi.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 20 lip 2013, o 22:26 
Moderator

newbie napisał(a):
Kiedy ustawiam PWM na 25% silnik wentylatora wydaje dziwny dźwięk

Po pierwsze musisz dobrze zrozumieć co tu robisz - to nie jest żadne sterowanie PWM, tylko sterowanie fazowe a to DUUUŻA różnica :(

Po drugie sterowanie silników to nie żarówek - i nie zawsze jest takie proste niestety .... NAWET gdy się steruje silnik DC i to za pomocą PWM'a to tak samo przy niskich wartościach silnik zamiast pracować wydaje tylko dziwne dźwięki, piszczy a się nie rusza, albo coś tam się rusza ale piszczy itp

to NORMALNE - wtedy trzeba sobie wyłapać od jakiej MINIMALNEJ wartości PWM rusza (silnik DC) a silnik AC na 230V od jakiej wartości kąta załączenia sinusa 230V .... i od tej wartości do końca połówki będzie twoje 100% regulacji czyli sporo zawężone tak na prawdę ...

Poza tym może się okazać że nie dałeś gasików dodatkowych na wyjściu a sterujesz bądź co bądź obciążeniem mocno indukcyjnym i to też może wpływać na takie a nie inne zachowanie się silnika - musiałbyś sobie oscylem (byle uważnie bo to 230V) zajrzeć co się dzieje na triaku bo być może właśnie BURZA i dlatego rusza ci dopiero od 85% zamiast np od 40% itp

PostNapisane: 21 lip 2013, o 07:44 
Użytkownik

Jeżeli silnik nie rusza przy małym wypełnieniu możesz wystartować go włączając na ułamek sekundy PWM 100% i później zejść do zadanej wartości (czas dobrać sobie doświadczalnie) - oczywiście to tylko taka 'proteza'.

PostNapisane: 21 lip 2013, o 12:21 
Nowy

Sonix, silnik startuje ale buczy przy niskich obrotach, co w przypadku wentylatora sufitowego jest odrobinę uciążliwe.

mirekk36: Nie zastosowałem układu gasikowego, czy rozwiązanie podane w dokumentacji technicznej dla MOC3021 będzie odpowiednie czy zmienić wartości elementów?
Obrazek

PostNapisane: 21 lip 2013, o 13:41 
Moderator

newbie napisał(a):
mirekk36: Nie zastosowałem układu gasikowego, czy rozwiązanie podane w dokumentacji technicznej dla MOC3021 będzie odpowiednie czy zmienić wartości elementów?

to co w dokumentacji to jest MINIMUM dla optotriaka (ten gasik) ... a ja mówię ci o dodaniu jeszcze gasika dla triaka. Takiego RC, wystarczy spróbować dać w szereg rezystor ok 40-50R i do tego kondensator 10nF.... A jeśli to nie pomoże to jeszcze dodatkowo albo zamiennie gasik ale LC

PostNapisane: 21 lip 2013, o 15:32 
Nowy

Czy taki układ jest OK? Dorzucić jeszcze warystor?

Obrazek

PostNapisane: 21 lip 2013, o 16:10 
Moderator

spróbuj na razie z tym gasikiem jak teraz masz narysowane

PostNapisane: 21 lip 2013, o 17:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

newbie napisał(a):
silnik startuje ale buczy przy niskich obrotach, co w przypadku wentylatora sufitowego jest odrobinę uciążliwe.

możesz sprawdzić jakiego typu tam jest silnik? Komutatorowe mogą "buczeć" ale na naprawdę minimalnych obrotach, zwykle nie ma tego efektu.

PostNapisane: 21 lip 2013, o 21:58 
Nowy

Mam coś takiego, tylko kupiony 3x taniej ale padł sterownik

PostNapisane: 15 lis 2014, o 16:37 
Użytkownik

Witam,
Mam problem z przerobieniem tego programu z książki.
Napisany jest on pod atmege8, tak? Ja chciałbym ten program załadować do płyty firmy atnel(mega 32).

Może ktoś podpowiedzieć jak powinienem ustawić timer?

PostNapisane: 15 lis 2014, o 22:56 
Użytkownik

Kolega, mam propozycję weź sobie noty katalogowe Atmegi8 i Atmegi32 i porównaj sobie rejestry Timera2 obu mikrokontrolerów ok?

Przecież masz tylko taki kawałek kodu:
język c

Masz pięknie opisane komentarze, co musisz mieć ustawione.

Spróbuj sam napisać i wrzuć, wtedy Ci ewentualnie ktoś podpowie co musisz zmienić ok? Tak się więcej nauczysz ;)

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 19 lis 2014, o 05:06 
Nowy

Witam,

Podłącze się, jeśli można: popełniłem podobny układ sterowania żarówką, z kodem jak wyżej tylko uproszczonym. Wszystko poprawnie działa, tylko zauważam lekkie zmiany intensywności światła. Nie mruganie, a delikatną fluktuację, widoczną szczególnie, gdy moc jest mocno przycięta, a w pokoju jest ciemno.

Kod jest tak prosty, że nie ma się do czego przyczepić i zastanawiam się, czy to wina niestabilności wbudowanego w ATMege32 generatora RC. A może jeszcze jest coś, na co powinienem zwrócić uwagę?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1