Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lut 2025, o 12:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lip 2014, o 21:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam Wszystkich forumowiczów
Jak każdy amator szukam sobie nowości , przy okazji ucząc się na swoich błędach ( dziękuję Panu Mirkowi za motywację). Po walce z LCD 1.8" potrzebny był mi mniejszy wyświetlacz na początku był QDSP7 segmentowy LED bardzo fajny i mały , zrobiłem prototyp woltomierza do samochodu i działał, ale znalazłem coś takiego na allegro OLED 0.96 SPI , potrzebne mi było maleństwo do wyświetlania danych odnoścnie napięcia i temperatury i innych rzeczy nawet na tą chwilę nie wiem do końca.
Poszedłem na łatwiznę i znalazłem jakiś driver , dosyć prosty. Działam nad jego uruchomieniem już 3 dni i nie mogę odpalić OLEDa .

http://dangerousprototypes.com/forum/do ... hp?id=4541 link o pliku
http://dangerousprototypes.com/forum/vi ... =56&t=2609 link do strony
Tak jak napisałem mam problem nie chce zadziałać prawdopodobnie coś jest nie tak z konfiguracją albo OLED albo SPI , patrzyłem na wszystko i wydaje mi się iż SPI jest oK ale jakoś konfiguracja OLEda jest za krótka patrzyłem w drivery na Arduino są trochę bardziej rozbudowane
Ja podłączyłem OLEDa do atmegi 32A , trochę inaczej niż w programie Dodatkowo zmodyfikowałem program aby sekwencja startowa była jak w datasheet tego kontrolera . Może ktoś bawił się z tym OLED na SPI i ma jakieś doświadczenia z driverem do nich, nie programuję w C++ na chwilę obecną preferuję C i zwykłe atmegi. Miałem Arduino ale mi się chyba zepsuło i nie mogę go wypróbować czy w ogóle działa. Ale sprawdziłem go podłączając pod SPI podczas programowania i fajnie pokazywał śmieci
Serdecznie pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2014, o 05:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Oczywiście nie napisałem iż MOSI MISO i SS oraz Reset i D/C podpiełem pod odpowiednie porty inne , zgodne ze specyfikacją Atmegi 32A.
Pozdrawiam

PostNapisane: 31 sie 2014, o 17:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Temat załatwiony...sam załatwiłem

PostNapisane: 5 sty 2015, o 23:33 
Nowy

Jak?

PostNapisane: 9 sty 2015, o 16:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Sprawę rozwiązałem iż całą sekwencję konfiguracji podmieniłem na tę z Arduino o poszło. Z tego co jeszcze pamiętam w tamtej było zrąbane coś w styl: najpierw włącza wyświetlacz a potem ustawia parametry a trzeba było to zrobić najpierw ustawić a totem włączyć. Przepraszam ale już nie pamiętam do końca.
Faktem jest iż po paru tygodniach Mirek zaczął swoje poradniki akurat z tym wyświetlaczem.
Serdecznie pozdrawiam

PostNapisane: 9 sty 2015, o 16:35 
Nowy

W sumie już udało mi się odpalić ten wyświetlacz ale na bibliotece Adafruit SSD1306, na u8glib nie udało się.

Strefa czasowa: UTC + 1