Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 sty 2026, o 14:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 mar 2018, o 15:32 
Użytkownik

Witam
Dotychczas nie wygrywałem programu do mikrokontrolera inaczej niż przez ISP dla tego bootloader jest dla mnie jeszcze pełen niewiadomych ;) , ale do rzeczy. Chcę wykorzystać UART do komunikacji mojego procesora z Raspberry PI, wykorzystuję do tego UART0 w mikrokontrolerze ATmega644, drugi UART chciałbym wykorzystać do wspomnianego bootloader-a. Muszę drugi ponieważ wykorzystuję również przerwanie INT0. Przerwanie INT0 jest na wspólnym pinie z UART1 i nie mógłbym z niego korzystać jednocześnie z "ciągłą" komunikacją. Dla tego UART0 jest jako komunikacja z Raspberry a pod UART1 chciałbym "podpiąć" bootloader. Przerwanie INT0 współdzieli pin z RXD1 i nie będzie przeszkadzać ponieważ w czasie programowania nie będzie wykorzystywane co jest oczywiste. Drugi pin TXD1 podpięty jest też do rejestru przesuwnego jako wejście danych i też nie powinno przeszkadzać.
Zastanawia mnie czy mogę programować procesor przez UART1 czy musi to być UART0?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 mar 2018, o 21:10 
Użytkownik

Nie ma znaczenia tak na prawdę przez co będziesz programował. Pytanie czy bootloader będziesz pisał sam czy chcesz skorzystać z gotowca - bo tego już nie napisałeś. Jeśli będziesz pisał sam to nie ma najmniejszego problemu - Ty decydujesz przez jaką magistralę będą lecieć dane. Jeśli to jakiś gotowiec to już zależy czy masz możliwość ingerencji w kod źródłowy, i/lub czy jego autor założył taką możliwość.

PostNapisane: 30 mar 2018, o 21:34 
Użytkownik

Nie napisałem, bo nie wiedziałem o tym nic, a nic :lol: Dopiero zapoznaję się z tematem. Więc raczej skorzystam z gotowca. Nigdy wcześniej nie wykorzystywałem innego sposobu programowania jak ISP więc w temacie bootloade-ra jestem zielony. Na razie przeglądam to co Mirek umieścił w tym temacie.

PostNapisane: 30 mar 2018, o 22:29 
Użytkownik

w Mirka programie możesz skompilować bootloader z gotowych propozycji napisanych przez Mirka (wtedy masz na sztywno zdefiniowany UART i mogę się mylić ale chyba będzie to UART0) natomiast masz dostęp do kodu źródłowego w którym możesz pozamieniać co trzeba (głównie nazwy rejestrów konfigurujących UART) by bootloader korzystał z UART1 i wtedy kompilujesz wybierając jako źródło kompilacji zmienione przez siebie pliki. Cała kompilacja odbywa się w mirkowym programie.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Już pominę fakt że piszesz
Tom277 napisał(a):
w mikrokontrolerze ATmega644
który to uC ma tylko jeden UART.
Dwa UART-y ma procek atmega644P - subtelna różnica.

PostNapisane: 2 kwi 2018, o 22:02 
Użytkownik

Tak, tak to jest ATmega644P jakoś mi ta literka uciekła ;)
Przez święta zrobiłem sobie przerwę i nawet nie włączałem komputera, ale zaraz wrócę do tematu.
Dziękuję xentis

Strefa czasowa: UTC + 1